Teraz zakres określa zamawiający, skoro nie określił zakresu to jaki jest sens takiego oświadczenia?

...lub wyjaśnienia, gdyż może w nich stwierdzić że nie należy do żadnej GK, wówczas będzie ok.

Nie stawiasz warunków, nie żądasz oświadczenia.

2,904

(27 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Do przyjęcia.

To dzwoń i daj znać.

No nie żartuj, też będę ogłaszał postępowanie cena 100%.

Spr. dotyczy wadium ale do zabezpieczenia stosuje się odpowiednio:
Konsorcjum może złożyć wadium wystawione tylko na jednego konsorcjanta

Nie istnieją przeszkody we wniesieniu wadium w postaci gwarancji ubezpieczeniowej, w której treści gwarancji ujęty został jeden z podmiotów wspólnie ubiegających się o udzielnie zamówienia. Zgodnie z art. 23 ust. 3 ustawy Pzp przepisy dotyczące wykonawcy stosuje się odpowiednio do wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. Dlatego też obowiązki, jakie ustawa kształtuje w stosunku do wykonawcy, będą dotyczyły tych wykonawców, którzy wspólnie biorą udział w postępowaniu (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 5 marca 2015 r.; sygn. akt KIO 336/15).

2,908

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Uprawnienia budowlane do kierowania robotami budowlanymi w specjalności drogowej i mostowej

Uprawnienia budowlane do wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie w zakresie dróg i mostów, od dnia wejścia w życie ustawy ? Prawo budowlane z 1994 r. mieściły się w zakresie specjalności konstrukcyjno-budowlanej.
Natomiast od dnia 11 lipca 2003 r., kiedy weszły w życie przepisy ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o zmianie ustawy ? Prawo budowlane oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. Nr 80, poz. 718), uprawnienia budowlane w specjalności drogowej i mostowej zostały wyodrębnione ze specjalności konstrukcyjno-budowlanej stanowiąc odrębne specjalności. Ustawodawca wprowadził wówczas automatyczne przeplatanie się zakresów uprawnień budowlanych w specjalności konstrukcyjno-budowlanej z uprawnieniami w specjalności drogowej i mostowej.
Kolejną zmianą w tym zakresie, która przewidywała możliwość uzyskania uprawnień budowlanych oddzielnie w specjalności konstrukcyjno-budowlanej oraz oddzielnie w specjalności drogowej i oddzielnie w specjalności mostowej, była zmiana dokonana przepisami rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 18 maja 2005 r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie (Dz. U. Nr 96, poz. 817).
Obowiązujące obecnie rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 28 kwietnia 2006 r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie (Dz. U. Nr 83, poz. 578) pozostawia ten układ bez zmian.
Zatem, przy ocenie zakresu uprawnień budowlanych w specjalności konstrukcyjno-budowlanej oraz w zakresie dróg i mostów należy brać pod uwagę datę wydania decyzji.

Katiqq napisał/a:

Też się zastanawiałam nad ceną 100% dla odśnieżania i ze wzg na obowiązujące brzmienie 91.2a zdecydowaliśmy, że nie damy 100% ceny, tylko wymyślaliśmy nowe kryteria..

Czas reakcji od dyspozycji zamawiacza.

2,910

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Co zrobić, wiele mógł wpisać a nie wpisał smile

Czyli zdaje się ogólnie nie należy do grupy, jak tak to ok.

2,912

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bo ustawodawca nie był w stanie wymienić wszystkich kryteriów i trudno się dziwić.

A co jest w załączniku, w treści, bo jeżeli wpisano że nie należy z Wykonawcami startującymi w przetargu to wezwał bym do wyjaśnienia, gdyż na etapie składania ofert jeszcze nie wiedział kto składa oferty, np w treści wezwania bym zapytał czy nie należy do żadnej grupy kapitałowej.

2,914

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

To się nie wahaj, moim zdaniem jest nieistotna.

2,915

(48 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

To samo w BZP, problem mają z potwierdzeniami o zamieszczeniu ogłoszeń.

2,916

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

https://www.experto24.pl/zamowienia-publiczne/umowa-o-zamowienie-publiczne/w-zamowieniu-publicznym-zamawiajacy-moze-zmienic-termin-platnosci.html#.WASF_uCLSM8

Kierownik robót, budowy ma samodzielne funkcje techniczne w budownictwie, jest sobie sam sterem, żeglarzem, okrętem na budowie i nie jest uzależniony od pracodawcy, nie wykonuje  czynności w zakresie realizacji zamówienia, podlegają na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. ? Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.6).

No właśnie, mało precyzyjnie opisane, lepiej zapytać samego Zamawiającego, ja takie osoby wyłączam.

Katiqq napisał/a:

Tylko, że samo oświadczenie nie gwarantuje jeszcze zgodności z siwz, jak w wielu wypadkach bywało np z oświadczeniem o spełnianiu warunków.

Tak samo jak oświadczenie że nie podlega wykluczeniu, bez dok. nie sprawdzimy czy faktycznie podlega wykluczeniu.

Jeżeli dokumenty nie potwierdzą zgodności po wezwaniu najwyżej ocenionego to odpada z gry.

2,921

(48 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nieznajomość przepisów, nie zwalnia od odpowiedzialności.

2,922

(23 odpowiedzi, napisanych SWZ)

MIRAS napisał/a:

Może być, ale - niekoniecznie.

Dlaczego niekoniecznie?

2,923

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Raczej tego sam nie będę wiedział smile

2,924

(23 odpowiedzi, napisanych SWZ)

MIRAS napisał/a:

A co stoi na przeszkodzie żeby osobiście wykonywać zamówienie i posługiwać się doświadczeniem podmiotu trzeciego?
.

A nie jest to sprzeczne z 22a.4 ? smile

2,925

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja bym uznał że nie dotyczy.