2,951

(10 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Analizowałem to wcześniej, zapis jest nie jasny i budzi wątpliwości, w większości opinii dotyczy to po prostu wymaganego wykazu osób smile

Dziwna jest sytuacja, w ustawie nic się nie zmieniło ale zmieniło się w tym zakresie ogłoszenie o udzielenie zamówienia, moim zdaniem nie trzeba.

2,953

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

1. Ja daję, jak nie wypełnia to Wykonawcy nie dotyczy i tak to wpisuje.

Potraktował bym to również łącznie, z postu rozumiem że dotyczy się to wszystko jednego obiektu budowlanego?

http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/zamawiajacy-nie-wzywa-wykonawcy-do-zlozenia-dokumentow-jesli-nimi-dysponuje

§ 10.2. W przypadku wskazania przez wykonawcę oświadczeń lub dokumentów, o których mowa w § 2, § 5 i § 7, które
znajdują się w posiadaniu zamawiającego, w szczególności oświadczeń lub dokumentów przechowywanych przez zamawiającego
zgodnie z art. 97 ust. 1 ustawy, zamawiający w celu potwierdzenia okoliczności, o których mowa w art. 25
ust. 1 pkt 1 i 3 ustawy, korzysta z posiadanych oświadczeń lub dokumentów, o ile są one aktualne.
Rozporządzenie w spr. rodzajów dokumentów.

Sprawa może być trudna do wyjaśnienia dla organów kontrolnych, musi być mocne uzasadnienie.

2,958

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem  po raz kolejny nie zostało dopracowane, a 94.3 odnosi się jak było do procedury klasycznej gdzie już wcześniej zamawiający badał wykonawców pod kątem przedmiotowym i podmiotowym, gdzie nie ma konieczności badania podmiotowego już wszystkich wykonawców a jedynie najwyżej ocenionego.

Projekt w trakcie wykonania?

2,960

(27 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

big_smile dobre.

Tak.

MIRAS napisał/a:

2. Tak
.

Czy na pewno?, informacja na stronkę ma nieco okrojone informacje w stosunku da zawiadomienia które ma zostać wysłane wykonawcom.

Powinno się złożyć oświadczenie, tym bardziej że protokół powinno się wypełniać w trakcie postępowania.

Jutro idź i powiedz że się znalazł, niech zastępca rano podpisze smile, działa.

wyrok z dnia 17 czerwca 2011 r., KIO 1206/11)

Unieważnienie postępowania na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4 może nastąpić przed wyborem najkorzystniejszej oferty, gdy po dokonaniu badania i oceny ofert cena najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą ceną będzie przewyższać kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, a zamawiający nie będzie mógł zwiększyć tej kwoty do ceny najkorzystniejszej oferty. W takim przypadku dokonanie wyboru najkorzystniejszej oferty nie jest konieczne. Najkorzystniejszą ofertą jest bowiem oferta, która przedstawia najkorzystniejszy bilans ceny i innych kryteriów odnoszących się do przedmiotu zamówienia publicznego, albo oferta z najniższą ceną.

2,967

(7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

09.10.2016r., pomimo tego że to niedziela big_smile zakładając zachowując termin 5 dni.

http://blog.e-publicznydoradca.pl/zamowienia-o-wartosci-rownej-lub-powzej-tzw-progow-unijnych-a-dokumentacja/

Pełne środki trzeba mieć zabezpieczone na moment podpisania umowy, skoro ich nie wystarcza to jak pisze KasiaF.

W Jedz-u jest, można skorzystać.

Czekam na odp motylku smile

Na etapie składania ofert, ich badania do wyboru za wszystko odpowiada wykonawca on jest stroną nie podwykonawca, wobec tego to wykonawca wyleci w razie czego za podwykonawcę.

Więc uważam że nie ma zastosowania taka informacja, niech poprawiają buble.

Nic w nowelizacji się w tym kierunku nie zmieniło.

Możesz poprzestać na oświadczeniu.