2,851

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Na chwilę obowiązujących przepisów szacunek można/trzeba zmieniać jeżeli zajdą ku temu ustawowe przesłanki.

myszy1953 napisał/a:
Marcel napisał/a:

Mają być złożone w terminie ale pamiętaj że jak nie zostaną złożone wzywasz do ich uzupełniania, tylko teraz popatrz, i tak nie wezwiesz jak zostały uzupełnione  po terminie) więc nie pozostaje Ci nic innego jak je uznać.


Marcel uzupełniać lub wyjaśniać chyba można coś co zostało złożone. Jak można uzupełnić lub wyjaśniać nic?

Droga koleżanko troszeczkę faktycznie błądzisz, poczytaj art.26.3, tam jest napisane wyraźnie do czego możesz tego art. użyć, uzupełniasz również dok. które nie zostały złożone smile, a nie tylko te które zostały złożone sądząc po twojej powyższej odpowiedzi!!!
Art. 26.3 "Jeżeli wykonawca nie złożył oświadczenia, o którym mowa w art. 25a ust. 1, oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1........ " wink

Mają być złożone w terminie ale pamiętaj że jak nie zostaną złożone wzywasz do ich uzupełniania, tylko teraz popatrz, i tak nie wezwiesz jak zostały uzupełnione  po terminie) więc nie pozostaje Ci nic innego jak je uznać.

W tej sytuacji zamawiający nie musi prowadzić procedury udzielenia zamówienia z wolnej ręki. Wolno mu zlecić zamówienia uzupełniające poprzez podpisanie aneksu do podstawowej umowy.

2,855

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Do poniedziałku, a w związku z tym ciężko będzie się wyrobić.

2,856

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Kary umowne w postaci określonej kwoty lub X% od wartości umownej zamówienia, dlaczego masz obawy jeżeli chodzi o kasę?

Stosujesz przepisy przejściowe.

2,858

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niezwłocznie oznacza bez zbędnej zwłoki, czyli najszybciej jak to jest możliwe, spokojnie możesz zamieścić w poniedziałek.

2,859

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Może.

2,860

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Może być to w formie oświadczenia, jednak należy się zabezpieczyć sankcjami w postaci kar umownych w przypadku niewywiązania wykonawcy no i kontrolę w trakcie realizacji zamówienia.
Podobnie jak w przypadku zatrudnienia na umowę o pracę.

2,861

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Cena ma prawo się zmienić, to nie ma znaczenia, skoro trzeba poprawić to popraw.

2,862

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=14882

2,863

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie musisz już nic poprawiać, bo na te okoliczność masz wyjaśnienia.

2,864

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. Można wyjaśnić.
2. Typowa pisarska.

2,865

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Fakt jest taki że można poprzestać na samym oświadczeniu, nie ma przeciwwskazań, jednak ja nie widzę sensu stawiać warunku którego co do zasady nie zweryfikuję, co do oświadczenia własnego Wykonawcy  na spełnienie warunku, jest to dopuszczalne i możesz żądać ale dopiero (ewentualnie) przed podpisaniem umowy od wybranego wykonawcy.

2,866

(7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Też się wystrzegałem umów, a zalecenia jak z UZP wprost do tego zachęcają, mam mieszane odczucia w tym temacie, poczekamy,zobaczymy.

2,867

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Pomyślimy wink

2,868

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tym bardziej że zmiana szacunku może odzwierciedlać się do RNC.

2,869

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Apollo napisał/a:

Ale ja nie pytam o to, co zrobisz jak nie prześle ci informacji w terminie, albo nie prześle informacji w ogóle, ale o to - co zrobisz, jak prześle ci zgodę faksem, a wymagałeś dla tej czynności formy pisemnej. Czy mam rozumieć, że pomimo wymaganej formy pisemnej, akceptujesz fax/e-mail?

Już Ci odpisałem, dokładniej, jak nie prześle w formie pisemnej jest to rozumiane jak by nie przesłał, bo wymagałem pisemnie, ale sprowadza się do tego że i tak uznam bo "W przypadku nie przesłania w w/w terminie informacji, Zamawiający uzna, że Wykonawca wyraża zgodę na zmianę treści oferty poprzez poprawienie innej omyłki jw."

2,870

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No właśnie, do jednego się sprowadza.

Żebyś wiedział, już RIO sprawdzało wszystkie postępowania na odpady, właśnie pod kątem monopolu, bo widzą co się dzieje na rynku.

2,872

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Uznam że "W przypadku nie przesłania w w/w terminie informacji, Zamawiający uzna, że Wykonawca
wyraża zgodę na zmianę treści oferty poprzez poprawienie innej omyłki jw."
Jedno sprowadza się do drugiego, podkreślam że zapis ma bardziej charakter informacyjny jak prawny i konsekwencji z tym związanych.
Bardziej chodzi tu o regulację, jak pisałem wyżej "milczącej zgody" bo o to się w wątku rozchodzi.

Słuchajcie, najlepsze jest w tym to (bynajmniej u mnie) że mam jawny monopol na rynku, po pierwszych przetargach żadna firma drugiej nie wchodzi w paradę, nawet jak podzielę na części będzie lipa i tak będę miał jedną ofertę big_smile

2,874

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W zapisie bardziej chodzi o uregulowanie "milczącej zgody".

2,875

(56 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Każdy z wykonawców będący w konsorcjum.