2,876

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dawaj na czynniki pierwsze.

2,877

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Apollo napisał/a:

Ale tego nikt nie kwestionuje.

Czyżby?, to co kwestionowałeś wcześniej?, formę pisemną?

2,878

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kolego, jak by nie był potrzebny to by go nie było i nie było tej dyskusji, poza tym dla jasności wszystkich wykonawców.

2,879

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Sygn.akt KIO/KU 35/12
UCHWAŁA
KRAJOWEJ IZBY ODWOŁAWCZEJ
z dnia 2 kwietnia 2012 roku

Postanowienia siwz stanowią swoisty akt prawny wiążący zarówno
wykonawców jak i samego zamawiającego. Dlatego też przy uwzględnieniu powyższych
rozbieżności interpretacyjnych omawianego przepisu, zamawiający miał, zdaniem Izby
prawo wprowadzić w tym zakresie stosowne postanowienia siwz, a wprowadzając je do
postępowania był zobowiązany do ich stosowania w toku oceny ofert.
???Podejmując powyższą Uchwałę Izba miała również na względzie fakt, ze niewątpliwie
występujące wątpliwości interpretacji omawianych przepisów ustawy, nie mogą w pełni
negatywnie skutkować dla uczestników postępowania o zamówienie publiczne. Fakt
uregulowania tej sprawy przez zamawiającego w siwz, nie może być w takiej sytuacji
postrzegany, jako naruszenie przez zamawiającego przepisów ustawy pzp.

Następuje ale okoliczności tych wezwać są nieco inne, i wychodzi że do uzupełnienia wzywasz tylko raz bo przypadek w 26.1 został zastąpiony składaniem dok. na etapie składania ofert.

2,881

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Formy porozumiewania się z wykonawcami określam w SIWZ, dla danych czynności mam prawo zastrzec co do jakich wymagam formy pisemnej, nie widzę tu żadnych nieścisłości, było to sprawdzane już w niejednym przypadku i żadnych zastrzeżeń nikt nie miał smile

2,882

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Informacja o poprawieniu innej omyłki zostanie przesłana do Wykonawcy, w którego
ofercie dokonano poprawek, który w ciągu 3 dni od dnia otrzymania zawiadomienia może nie
zgodzić się na poprawienie innej omyłki, wówczas jego oferta zostanie odrzucona na
podstawie art. 89 ust. 1 pkt. 7 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień
publicznych. Zgoda Wykonawcy powinna być wyrażona w formie pisemnej i przesłana na
adres Zamawiającego w ciągu 3 dni od daty otrzymania niniejszego zawiadomienia.
W przypadku nie przesłania w w/w terminie informacji, Zamawiający uzna, że Wykonawca
wyraża zgodę na zmianę treści oferty poprzez poprawienie innej omyłki jw.

2,883

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja tak właśnie robię.

2,884

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Spójrz w art.23 Pzp.

2,885

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Co do milczącej zgody są różne interpretacje, zawsze lepiej jest to uregulować samemu w SIWZ.

Ruda26 napisał/a:

Czy przesłane dokumenty zeskanowane, poczta email  w terminie złożenia wyjaśnień a oryginał wysłany pocztą mogę uznać za prawidłowe?

Tak.

Nie na dzień wezwania a na dzień złożenia myszko.

http://www.blogprzetargi.pl/menu/odpowiedzi-na-pytania/potwierdzenie-stanu-salda-moze-byc-dokumentem-potwierdzajacym-wysokosc-posiadanych-srodkow-finansowych/

2,889

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Też ostro myśmy.

2,890

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Najgorsze jest to że brak przesłanki wykluczenia (wprost) w przypadku braku GK, natomiast z opinii UZP należy rozumieć że jak nie złoży na wezwanie to do wykluczenia smile

2,891

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

MIRAS napisał/a:

Dobrze rozumiesz.

Przykład w skrócie:
Jeżeli mamy dwóch członków konsorcjum A i B i był warunek jedna dostawa, to
A - składa oświadczenie, że nie spełnia;
B - że spełnia
i jest ok.

Dokładnie tak.

2,892

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Trzeba poczekać, wykonawcy się nauczą i żadne uniwersalne potrzebne nie będzie wink

2,893

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

W obecnym stanie prawnym oświadczenia składa każdy z członków konsorcjum.

2,894

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Pod warunkiem że jest wpisane "do żadnej" a nie z wykonawcami którzy złożyli oferty.

2,895

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Do oferty, czy w terminie 3 dni?

2,896

(23 odpowiedzi, napisanych SWZ)

MS napisał/a:
Marcel napisał/a:

Jak Wykonawca nie ma uprawnień niech startuje w konsorcjum, to on ma mieć stosowne uprawnienia.

No i cóż  mu po takim układzie on zdobędzie doświadczenie ale nie będzie mógł samodzielnie wykonywać zamówień bo nie ma koncesji

Nie zawasze, czasami każdy z wykonawców wspólnie startujących musi mieć uprawnienia, nie tylko jeden smile

2,897

(23 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak Wykonawca nie ma uprawnień niech startuje w konsorcjum, to on ma mieć stosowne uprawnienia.

2,898

(23 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Są czynności które wymagają specjalnych zezwoleń, czy koncesji i jest to warunkiem aby wykonawca mógł wykonywać/realizować zamówienie w związku z tym inny podmiot nie mający wymaganych zezwoleń wykonywać zamówienia nie może.
To samo właśnie jest w przypadku konsorcjum, czasami wymagać trzeba aby wszyscy członkowie posiadali uprawnienia wymagane przepisami, lecz nie zawsze.

10 dni, skąd ta teza?, nie wiem, ale skoro szkolący mówił....

2,900

(56 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Data jest mało znacząca, może być na dzień otwarcia, na dzień uzupełnienia, skro nie należy się do grupy kapitałowej to jest w porządku.