co sądzicie o planowanych zmianach w środkach ochrony prawnej? czy wykreślenie protestu to dobry kierunek? nie spowoduje to, że częściej będziemy jeździć do W-wy na posiedzenia KIO?

czekam na opinie

pozdro

szad

1,702

(13 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

mimo wszystko, jakby było pismo przewodnie podpisane to chyba sama treść protestu też powinna być podpisana.

1,703

(13 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

oki. to pozostanę przy oddaleniu zarzutów. tylko to chore, żebym się musiał domyślać kto wniósł protest. gdyby było więcej wykonawców niż 2 to byłby klops, a jak 2 to drogą dedukcji mogę dojść kto to smile

to może chociaż w tym piśmie zaznaczyć, że Zamawiający powinień przesłać kopię a nie treść protestu? tylko jeżeli to treść to jest faktycznie kopia?

1,704

(13 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Marko napisał/a:

Jak protest nie był podpisany to ..... - ok nie bede prowokował wink. Żądaj odrzucenia protestu

możesz  prowokować, może wyjdzie z tego coś twórczego

1,705

(13 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

będę żądał odrzucenia bo uważam zarzuty za bezzasadne oraz odrzucenia bo wniesiony przez podmiot nieuprawniony (art. 180.7).
wiem, że to trochę dziwne bo będę się ustosunkowywał do zarzutów wniesiony przez podmiot nieuprawniony ale nie jestem w stanie przewidzieć co zrobi zamawiający. lepiej przewidzieć wszystkie opcje.

1,706

(13 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

a jak się okażę że faktycznie protest nie został podpisany, tylko był włożony w kopertę na której była nazwa protestującego, to mam przystąpić do protestu i wysłać mu kopię przystąpienia? mam interes bo moja oferta jest najkorzystniejsza a on każe ją odrzucić. termin przystąpienia kończy się dziś? jeżeli zacznę się bawić z zamawiającym w pisanie pism, że przesłał nie treść a nie kopię to te 3 dni mogą umknąć. może zostawić rozwiązanie tego pasztetu zamawiającemu skoro popełnił taką gafę. a samemu przystąpić do protestu, ustosunkować się do zarzutów i czekać na decyzję zamawiającego.

1,707

(13 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

teoretycznie to wiem kto to jest, bo jest tylko 2 wykonawców w postępowaniu.
może być też tak, że protestujący napisał pismo przewodnie a jako załącznik dodał treść protestu a zamawiający przesłał tylko samą treść, co niezbyt dobrze świadczy o nim.

a uświadomić fakt naruszenia, ale którego art. ustawy?

1,708

(13 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

witam,

otrzymałem od zamawiającego kopię wniesionego protestu. kopia ta nie zawiera nazwy i adresu składającego protest, miejsca i daty oraz podpisu osoby uprawnionej.
teraz nie wiem czy protest został żle wniesiony czy zamawiający nie przesłał kopii tylko przepisał treść i ją przesłał.

co z tym fantem zrobić?

żądać oddalenia na podstawie 180.7 jako wniesiony przez podmiot uprawniony?

pozdrawiam

szad

jacek0707 napisał/a:

1. Poniedziałek
2. Wczytaj sie w art. 181.5

już rozumiem, odnoszę się do zarzutów zawartych w proteście, a nie stawiam nowych.

jeżeli dostałem dziś zawiadomienie o wniesienie protestu i mam teraz 3 dni do przyłączenia się to skoro 3 dzień wypada w niedzielę to rozumiem, że ten 3 dzień przechodzi na poniedziałek?

przystępując do protestu ustosunkowuję się do zarzutów protestującego? a moge jednocześnie w tym przystąpieniu wnieść swoje żądania np. wykluczenia wykonawcy bo podlega on wykluczeniu?

pozdrawiam

szad

czyli z tego wynika, że wykonawca sam nie może sporządzić wykazu jakie parametry posiada sprzęt przez niego oferowany?

ale co to ma być za dokument?
czy wystarczy jak napiszę, że wykonawca musi do oferty załączyć specyfikację techniczną oferowanego sprzętu?

witam,

robię postępowanie na dostawę sprzętu komputerowego. do siwz załączam specyfikację techniczną sprzętu.
pytanie może głupie, ale czy mogę żądać od wykonawców, żeby do oferty załączyli jakieś dokumenty potwierdzające, że oferowany przez nich sprzęt spełnia wymagania minimalne zawarte w specyfikacji technicznej?

pozdrawiam

szad

1,714

(0 odpowiedzi, napisanych SWZ)

witam,

zamierzamy zrobić przetarg na Wykonanie prac geodezyjno-kartograficznych objętych projektem modernizacji ewidencji gruntów i budynków dla gminy X.

powierzchnia ewidencyjna 18.000 ha.

chciałbym położyć warunek odnośnie doświadczenia: wykonali należycie co najmniej 2 usługi geodezyjno-kartograficzne związane z opracowaniem numerycznej obiektowej mapy ewidencyjnej dla powierzchni nie mniejszej niż 10.000 ha każda;

czy ten warunek jest w porządku?
jaką minimalną powierzchnię powinienem podać w warunku? w jakiś wyroku KIO wyczytałem, że za usługę zbliżoną co do zakresu i wartości  do przedmiotu zamówienia można traktować  usługę stanowiącą 55-60 % wartości przedmiotu zamówienia.

pozdrawiam\

szad

1,715

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

witam.

miałem przetarg na kredyt, jeden bank złożył protest, że oferta wybranego banku jest niezgodna siwz. zarzucił, że w wykazie kosztów  (odsetki, prowizja, marża) jaki wykonawcy mieli dołączyć wybrany bank nie uwzględnił marży. faktycznie bank ujął marżę w kwocie odsetek. przed wyborem najkorzystniejszej oferty zwróciłem się do banku o złożenie wyjaśnień.

wykonawca składający protest w uzasadnieniu powołuje się na zapisy siwz dotyczące wykazu.  popełnił tylko mały błąd bo powołuje się na rozdział III ust. 1 zd. drugie oraz ust. 3 a faktycznie jest to rozdział XII ust. 1 zd. drugie oraz ust. 3.
czy mogę tą pomyłkę jakoś wykorzystać w uzasadnieniu rozstrzygnięcia protestu? zamierzamy oddalić protest.

pozdro

szad

1,716

(1 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

1)czy rozstrzygając protest powinienem wspomnieć o uczestnikach, którzy przystąpili do postępowania protestacyjnego bądź po stronie protestującego bądź po stronie zamawiającego i odnieść do żądań w zakresie zarzutów zawartych w proteście?

2) jeżeli przekazałem wykonawcom wezwanie do wzięcia udziału w postępowaniu protestacyjnym w dniu 17.09 to kiedy upływaja te 3 dni? teoretycznie 20.09 ale to jest niedziela a urząd nie pracuje czyli ostatecznym dniem jest 21.09?

pozdrawiam

szad

tylko czy to jest zgodne z przyjętą doktryną i opiniami KIO?

witam,

mam zamówienie na skromne roboty budowlane, cena ryczałtowa.
bossowie chcą żeby wykonawcy dołączyli do oferty kosztorys ofertowy.
przy cenie ryczałtowej taki kosztorys pełni najwyżej rolę informacyjną.
jak napisać w siwz? wykonawca zobowiązany jest dołączyć kosztorys? czy musi dołączyć? powinien dołączyć?

jak napisze że musi a nie złoży to co wtedy? odrzucisz że niezgodne z SIWZ?

pozdrawiam

1,719

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

zawsze tak robię. jak dostanę wyjaśnienia faksem to mogę wybrać najkorzystniejszą ofertę nie czekając na pismo wysłane pocztą.

1,720

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

do tej pory zawsze wszystkie banki dobrze interpretowały zapisy SIWZ.
wezwę ich do złożenia wyjasnień, niech napiszą procentową wartość.
niestety jest to najkorzystniejsza oferta.
czy wystarczy, że wyjaśnienia przyślą faksem czy muszę mieć koniecznie na piśmie?

1,721

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

wibor był na 24.08.09 czyli 4,15.
problem w tym ze jeden bank podał kwotowo odsetki a nie podał odsetek procentowo, więc nie wiem od ilu mam odjąć 4,15 żeby obliczyć marżę?

1,722

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

w ofercie na kredyt banki miały podać całkowity koszt kredytu. żądałem żeby banki do oferty załączyli wykaz wszelkich kosztów kredytu (marża, prowizja, itd.)- takie rozbicie całkowitego kosztu.
jeden bank załączył mi wykaz w którym podał tylko odsetki i prowizję. nie podał ile wynosi w tych odsetkach marża.

czy mogę zwrócić się na podstawie art. 87.1 o wyjaśnienie treści tego wykazu? chodzi o podanie szczegółowego rozbicia całkowitego kosztu?

bo chyba nie mam podstaw na odrzucenie z tytułu niezgodności z SIWZ?

pozdrawiam

szad

1,723

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

jacek0707 napisał/a:

Zazwyczaj robię to w SIWZ w rozdz. "ISTOTNE POSTANOWIENIA UMOWY"

ale wtedy też załączasz projekt umowy czy ograniczasz się tylko do istotnych postanowień?

1,724

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

zgodnie z art. 144 zakazuje się zmian umowy  chyba ze zostały one ujęte w SIWZ.

pytanko techniczne: w którym miejscu w SIWZ wpisujecie możliwość ewentualnej zmiany umowy? czy wystarczy że zostaną one ujęte w projekcie umowy czy powinienem je wpisać w instrukcji dla wykonawców?

pozdrawiam

szad

musiałbym wtedy uzasadnić faktycznie jaka miała miejsce sytuacja