tylko ze jak mi nie złoży wyjaśnień to nie wiem na 100% czy to nisko rażąco oferta, bo na tym etapie to ja przypuszczam, że tak może być.

jeżeli wykonawca nie złożył mi wyjaśnień, których żądałem na podstawie art. 90 ust. 1  to jego ofertę odrzucam.

za podstawę prawną odrzucenia powinienem podać art. 90 ust. 3? to powinno chyba wystarczyć.

pozdrawiam

szad

witam,

mam przetarg na kredyt. w siwz zastrzegłem, że jeżeli nie wykorzystamy kredytu w całości to nie możemy z tego tytułu ponosić żadnych dodatkowych kosztów.

jeden bank zwrócił uwagę, że w tym przypadku nie uwzględniłem art. 144.1 ustawy Pzp. no i w sumie ma rację po powinienem coś tu napisać w jaki sposób zmieniona będzie umowa.

planuje dokonać modyfikacji siwz w następujący sposób:
W przypadku gdy z przyczyn niezależnych od powiatu, kredyt wynikający z umowy nie zostanie wykorzystany w całości, to powiat nie może ponosić z tego tytułu jakichkolwiek dodatkowych opłat lub innych kosztów.
W powyższym przypadku Zamawiający przewiduje możliwość zmiany postanowień zawartej umowy w sprawie zamówienia publicznego w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy. Zmianie może ulec wysokość kwoty kredytu oraz wysokości rat kapitałowych. Zmiana warunków umowy wymaga pisemnego aneksu pod rygorem nieważności.

taki zapis wystarczy? nic innego mi nie przychodzi do głowy.

pozdrawiam

oki smile

1,730

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

a kiedy można zakładać że mamy do czynienia z nisko rażącą ceną? o ile tak mniej więcej musi odbiegać od wartości zamówienia o szacowanej przez zamawiającego, zakładając oczywiście ze szacunek został należycie wykonany.

to, że KC to wiem.
często w tym przypadku zamawiający powołują się łącznie na art. 89 ust. 1 pkt 1, 2 i 8.

skoro w siwz miałem zapis o formie pełnomocnictwa to też chyba można dołożyć pkt 2. a skoro pełnomocnictwo jest nieważnie to oferta nie ma formy pisemnej wiec pkt 1 też chyba można dołożyć?

jeszcze jedno.

jak wykonawca nie dostarczy prawidłowego pełnomocnictwa to jego oferta podlega odrzuceniu  na podstawie którego pkt art. 89 ust. 1?

też tak myślałem, ale zawsze warto się upewnić smile

witam,
wiem, że już watek pełnomocnictw był wielokrotnie poruszany ale mam mały dylemat.

w siwz żądałem żeby pełnomocnictwo było w oryginale lub kopii poświadczonej notarialnie.

wykonawca załączył do oferty kserokopie pełnomocnictwa z 2006, które jest poświadczone przez notariusza, tzn. że wykonawca zrobił ksero ztego pełnomocnictwa poświadczonego przez notariusza i to ksero za zgodność z oryginałem poświadczył pełnomocnik.

z treści pełnomocnictwa nie wynika, że pełnomocnik może sam poświadczyć kopię pełnomocnictwa, jest upoważniony do składania oświadczeń, podpisywania dokumentów.

chyba powinienem wezwać do złożenia pełnomocnictwa w prawidłowej formie?

pozdrawiam

1,735

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

w nagłówku zaświadczenia jest Prezydent Miasta a zaświadczenia podpisał z up. Prezydenta Miasta Z-ca naczelnika wcześniej wspomnianego wydziału

1,736

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

bo myślałem że te 3 miesiące kończy się 27.07.

jeszcze jedna sprawa.
jeden wykonawca dołączył do oferty, zamiast zaświadczenia o wpisie do ewidencji gospodarczej, zaświadczenie wystawione przez wydział komunikacji i ewidencji działalności gospodarczej urzędu miejskiego potwierdzające że wykonawca figuruje w ewidencji działalności gospodarczej prowadzonej przez prezydenta miasta.

czy taki dokument wystarczy?

1,737

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

lolilap napisał/a:

a. ok


b. a jaki byl wasz szacunek?

a) mój radca prawny twierdzi też, że jest ok. gdyby otwrcie było 29.07. to już nie było by oki

b) 375.000 zł brutto

1,738

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

witam,
2 sparawy

1) zaświadczenie z ZUS wystawione 28.04.09 a otwarcie ofert 28.07.09. czy dzień otwarcia wchodzi w termin 3 miesięcy, czy należy już traktować jako 1 dzień po?

2) mam jedną ofertę za 100 tys. reszta oscyluje między 200-400 tys. chcę wezwać do złożenia wyjaśnień odnośnie ceny. co powinienem w takim piśmie ująć? macie może jakiś wzór? czy wystarczy jak poproszę o podanie czynników czy składników, które mają wpływ na cenę? czy wykonawca powinien mi pokazać jak obliczył cenę?

będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam

Dzięki.

załóżmy, że 2 banki razem będą się starały o udzielenie kredytu (raczej to mało realne).
to jeżeli żądam zezwolenia na prowadzenie działalności bankowej, to każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie powinien mi złożyć ten dokument?

pozdro

szad

1,741

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

przypadek 2) już nie aktualny. po prostu oczy szwankują. faktycznie w ofercie jest za szt. 3647,95 zł a nie 3647,35 zł. wykonawca 9 pisze podobnie do 3. i stąd to całe zamieszanie.

1,742

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dalszy ciąg, w wyniku intensywnych poszukiwań odnośnie 1) przypadku - problem z źle zaokrąglonym Vatem znalazłem wyrok KIO/UZP 133/09:
" Brak prawidłowego zaokrąglenia kwoty wartości podatku od towarów i usług w trzech
pozycjach oferty X stanowi oczywistą omyłkę rachunkową. Zarówno w doktrynie, jak i orzecznictwie podkreśla się, że omyłka rachunkowa polega na uzyskaniu błędnego wyniku wskutek przeprowadzenia działania matematycznego. Omyłki takiej
dopuścił się X, gdyż zgodnie z wynikającymi z przepisów i powszechnie przyjętymi zasadami, w okolicznościach sprawy, zaokrąglenie wartości podatku winno
nastąpić do pełnej dziesiątki (?w górę?). Popełniona omyłka ma charakter oczywisty, gdyż została stwierdzona samodzielnie przez Zamawiającego, jest bezsporna i możliwa do poprawienia bez konieczności odwoływania się do innych dokumentów postępowania lub uzyskiwania wyjaśnień wykonawcy.
Czynność Zamawiającego mieści się w dyspozycji art. 87 ust. 2 pkt 2 Pzp i została dokonana poprawnie. Wskazać też należy, ?e w wyniku zmian dokonanych na mocy ustawy z dnia 4 września 2008 roku o zmianie ustawy Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 171, poz. 1058) wykonawca wyraża zgodę jedynie na dokonanie przez Zamawiającego poprawienia omyłek rachunkowych polegających na niezgodności oferty z siwz, nie powodujących istotnych zmian w treści oferty oraz nie będących oczywistymi omyłkami rachunkowymi lub oczywistymi omyłkami pisarskimi (arg. z art. 89 ust. 1 pkt 7 Pzp). W przypadku poprawienia oczywistych omyłek rachunkowych obowiązkiem Zamawiającego jest jedynie poinformowanie wykonawcy o dokonaniu czynności poprawy.
Brak prawidłowego zaokrąglenia kwoty wartości podatku od towarów i usług w trzech
pozycjach oferty X nie stanowi, w okolicznościach sprawy, błędu w obliczeniu
ceny oferty, który następuje, co do zasady, przez niewłaściwe podanie jednostek miary,
niewłaściwej stawki podatku od towaru i usług.
Nawet przyjęcie, że błędne zaokrąglenie kwoty wartości podatku od towarów i usług w trzech pozycjach oferty X winno być kwalifikowane jako błąd w obliczeniu ceny
(poglądu tego Izba nie podziela), nie przyniosłoby skutku w postaci konieczności odrzucenia oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 Pzp. Błędy w zaokrągleniu skutkowały zaniżeniem ceny oferty z X o 2 grosze. Z uwagi na róźnicę między cenami oferty X i oferty Odwołującego się doliczenie kwoty 2 groszy nie zmienia faktu, iż X złożył ofertę z najniższą ceną.
Odrzucenie oferty z powodu błędu w obliczeniu ceny oferty na kwotę 2 gr byłoby czynnością dokonaną z naruszeniem art. 5 k.c. (analogiczne stanowisko vide: wyrok Sądu Okręgowego w Opolu z dnia 8.11.2005r. sygn. akt II Ca 752/05)."

no to przypadek 1) jest już wyjaśniony.

przypadek 2) jest wątpliwy bo przecież nie mogę poprawić cenę jednostkową netto. musiałbym wychodząc od tej ceny poprawić wartość Vatu i cenę brutto.

1,743

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

z wyroku: W ocenie Izby dla zdefiniowania pojęcia ?oczywistości? omyłki rachunkowej znajdzie odpowiednie zastosowanie stanowisko orzecznictwa i doktryny w zakresie oczywistej omyłki pisarskiej. Omyłka może być zatem uznana za oczywistą, gdy jest widoczna na pierwszy rzut oka, bezsporna, nie budząca wątpliwości.

w związku z powyższym źle zaokrąglony Vat trudno uznać za oczywistą omyłkę rachunkową.

tylko wtedy uznać za co? czy przyjąć że łączna cena brutto jest obliczona prawidłowo jako suma trzech cen brutto, nie wnikając jak te poszczególne ceny brutto zostały obliczone? (wyrok KIO/UZP 21/09, KIO/UZP 38/09 KIO/UZP 41/09?

na razie, jak widać to gadam sam ze soba wink

1,744

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

chyba wszyscy na urlopach, bo żadnego  odzewu sad

czy ten Vat mogę faktycznie poprawić? czy to jest oczywista omyłka rachunkowa?

1,745

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

formularzu cenowym miałem tak:
1) przypadek
cena za 2 kompy: 6927,36 zł netto, vat 22%, wykonawca kwotę vatu wpisał 1524,01 zł a brutto 8451,37 zł. żle zaokrągłił vat bo powinno byc 1524,02 zł (1524,0192) zatem brutto powinno być 8451,38 zł.
podobny błąd jest w następnej pozycji formularza.
rozumiem, że mam to potraktować jak oczywistą omyłkę rachunkową zgodnie z 87.2.2). poprawiam ten błednie zaokraglony vat i zawiadamiam wykonawcę?
a te poprawki to mam nanieśc na ofercie czy sporządzić osobną notatkę?
2) przypadek
cena jednostkowa netto za szt. 3647,35 zł potem cena netto za 2 szt. 7295,90 zł od tej kwoty vat policzony ok i brutto za całość oki.
problem jest w tym ze za 2 szt. powinno być 7295,70 zł. wykonawca pewnie myknął się wpisując cenę jednostkową? co z tym fantem?

pozdrawiam

szad

Od 1 stycznia 2008 kompetencje Komisji Nadzoru Bankowego przejęła Komisja Nadzoru Finansowego.

to jak faktycznie należałoby opisać zezwolenie na prowadzenie działalności bankowej?

wiem, kogo zapraszam więc jest to mało realne, ale wymienić poglądy zawsze warto smile

i co? żadnego komentarza?
teoretycznie jest to mało realna taka sytuacja.

novak napisał/a:
szad napisał/a:

dla 1: żąda wykluczenia bo ma dowód, że wykonawca 1 złożył fałszywe zaświadczenia z US.

prokurator...

tylko pytanie, czy na zamawiającym ciąży obowiązek powiadomienia prokuratora?

a co w przypadku gdy ofertę złożą wspólnie wykonawcy, których zapraszałem osobno?

wiem, że może wymyślam jakieś dziwne kombinacje, ale nigdy niczego nie można być pewnym w życiu.