tak to napisałeś, że co bym nie zrobił to będzie ok. chyba, że nie złapałem twej myśli.

a co w przypadku jak tych wcześniej złożonych ofertach jest wadium złożone nie w pieniądzu.
gwarancje pewnie są wystawione od 21.10 i ważne 30 dni. jeżeli otwarcie mam 28.10 to taka gwarancja nie będzie obejmować całego okresu związania ofertą, bo zabraknie właśnie tych 7 dni o które został przesunięty termin składania ofert

1,677

(27 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

czy tak jest oki?

Protest zostaje odrzucony

UZASADNIENIE

Uzasadnienie prawne - art. 180 ust. 7 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2007r. Nr 223, poz. 1655, z poźń. zm.): Zamawiający odrzuca protest wniesiony po terminie, wniesiony przez podmiot nieuprawniony lub protest niedopuszczalny na podstawie art. 181 ust. 6.

Uzasadnienie faktyczne ? warunek udziału w postępowaniu o treści: "wykonali należycie co najmniej 2 usługi w zakresie prac geodezyjno-kartograficznych objętych projektem założenia ewidencji albo modernizacji ewidencji gruntów i budynków nie mniejszej niż 7.000 ha każda;" został zapisany w SIWZ w wyniku rozstrzygnięcia, w dniu 15.10.2009r., protestu wniesionego przez X, w dniu 13.10.2009r.
Zamawiający, zgodnie z art. 181 ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2007r. Nr 223, poz. 1655, z poźń. zm.) wezwał Wykonawców do wzięcia udziału w postępowaniu toczącym się w wyniku wniesienia protestu przez w/w Wykonawcę.
W związku z powyższym wykonawca wezwany zgodnie z art. 181 ust. 3 nie może następnie korzystać ze środków ochrony prawnej na czynności Zamawiającego wykonane zgodnie z ostatecznym rozstrzygnięciem protestu zapadłym w postępowaniu toczącym się w wyniku wniesienia protestu przez w/w Wykonawcę.

modyfikując siwz zmieniłem również załącznik wykaz wykonanych usług, więc pewnie ci co złożyli teraz dołączyli starą wersję. tylko czy to można uznać za niezgodność z siwz, nie wspominam już o opisie na kopercie ... nie otwierać przed 21.10.09 do godz. 9.30, ale opis koperty nie jest treścią oferty więc tu jest ok.

1,679

(27 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

no jest bez sensu ale pewnie zgodne z uPzp niestety. chyba dla świętego spokoju zamieszczę ten protest i wezwanie na www

1,680

(27 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

czyli rozstrzygam protest poprzez odrzucenie? czy w tym przypadku wogóle sie nie rozstrzyga tylko odrazu odrzuca?

w uzasadnieniu należy pewnie napisać, że Wykonawca zgłaszający protest nie może skorzystać ze środków ochrony prawnej na czynności zamawiającego wykonane zgodnie z ostatecznym rozstrzygnięciem protestu, itd.
pouczam też pewnie, że od rozstrzygnięcia nie przysługuje odwołanie.


czy mimo tego, że podlega odrzuceniu to należy kopię zamieścić na www i wezwać do przystąpienia?

to mój taki pierwszy przypadek. stąd moje wątpliwości.

no dobra. jeżeli nie wycofają tych ofert to rozumiem, że mam je odtworzyć w tym drugim terminie i odrzucić jako niezgodne z siwz?

1,682

(27 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

protest na ten warunek wpłynął  pod koniec 7 dnia od zamieszczenia siwz na www, czyli w ostatni dzień. kopię protestu i wezwanie zamieściłem 8 dnia, więc zgodnie z uPzp nikt się nie mógł przyłączyć do protestu bo mógł to zrobić do 7 dnia zamieszczenia siwz.
ktoś może zarzucić, że nie zamieściłem tego 7 dnia i wnieść na to protest, jeżeli zdązy w ciągu 7 dni.
odwołania też nikt nie złoży bo to przetarg poniżej progów unijnych, a zresztą w postępowaniu udział brał tylko protestujący.

jeżeli nie można już wnieść protestu na zmieniony warunek, to co zrobić z tym protestem? zamieścić na www, wezwać do przystąpienia czy zamieścić i oddalić w związku z art 181 ust. 6?

z drugiej strony jak oddale protest to chyba jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby dokonać zmiany treści siwz na poprawny wreszcie warunek?

bo jak nie to chyba pozostaje unieważnienie.

1,683

(27 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

chodziło mi o to że protest można wnieść w terminie 7 dni od zamieszczenia na www, że trzeba go zamieścić na www i wezwać do przystąpienia.

pytanie następne. czy wykonawca mógł wogóle wnieść protest na ten warunek, który został zmieniony w wyniku wniesienia protestu?
jak interpretować ten zapis: "Brak zgłoszenia przystąpienia do postępowania w terminie określonym w art. 181 ust. 4 Pzp powoduje dla Wykonawcy brak możliwości korzystania ze środków ochrony prawnej na czynności Zamawiającego wykonane zgodnie z ostatecznym rozstrzygnięciem protestu zapadłym w postępowaniu toczącym się w wyniku wniesienia protestu. Ponadto Wykonawca nie będzie mógł wnieść protestu, powołując się na te same okoliczności."

czy wg powyższego mógł wogóle wnieść ponowny protest na zmieniony warunek?

już się w tym pogubiłem

1,684

(27 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

a protest na ten zmieniony warunek podlega tym samym prawom co protest na siwz?

1,685

(27 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

ciag dalszy sprawy.
protest uwzględniłem, zmieniłem warunek.
dostałem dziś kolejny protest na ten zmieniony warunek.
co z tym fantem zrobić? faktycznie geodeci zbyt zawężyli krąg potencjalnych wykonawców.
w ciągu ilu dni można wnieść protest na zmodyfikowany warunek?

chyba powinienem zamieścić ten drugi protest na siwz i wezwać do przystąpienia do postępowania.

najchętniej bym wogóle wyrzucił ten warunek, bo jak tak dalej pójdzie to będzie trzeba unieważnić postępowanie.

pozdrawiam

szad

to chociaż im info bym faksem wysłał, że termin skłądania ofert został przesuniety w związku ze zmianą siwz, że wszelkie info nn ten temat znajdą na stronie gdzie jest SIWZ?

witam,

w wyniku modyfikacji siwz i zmiany ogłoszenia przedłużyłem o 7 dni termin składania ofert. niestety chyba nie wszyscy to zauważyli bo dostałem 3 oferty w pierwotnym terminie. zakładam, że w ofertach tych nie uwzględniono zmian SIWZ w związku z warunkiem udziału w postępowaniu.
co zrobić z tym fantem. odesłać te oferty z informacją o przedłużeniu terminu składania ofert?

pozdrawiam

szad

1,688

(17 odpowiedzi, napisanych Wadium)

najlepiej zwrócić po podpisaniu umowy i nie czekać aż upłynie termin związania ofertą, chyba, że umowa jest podpisana w ostatni dzień związania, wtedy taka gwarancja faktycznie traci ważność. ja mimo wszystko odesłałbym ją wykonawcy

1,689

(17 odpowiedzi, napisanych Wadium)

oki. to zrobię kopię, którą za zgodność z oryginałem potwierdzi mi, osoba upoważniona do tych czynności w mojej fabryce smile, a oryginał odeśle.

1,690

(17 odpowiedzi, napisanych Wadium)

podpisałem umowę. zamierzam zwrócić wadium. do oferty dołączony oryginał gwarancji.
zamierzam wypiąć gwarancję i odesłać, ale chyba powinienem sobie zrobić kopię i dołączyć do oferty?
muszę tę kopię potwierdzać za zgodność z oryginałem?
jak należy postępować z wadium w innej formie niż pieniężnej?

pozdrawiam

szad

1,691

(1 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

witam,

muszę zmienić ogłoszenie bo zmieniam treść warunku udziału w postępowaniu.

czy powinienem odnieś się tylko do fragmentu, który ulega zmianie czy może powinienem przytoczyć cały opis warunków w rubryce "w ogłoszeniu jest:" a w rubryce "w ogłoszeniu powinno być" wpisać ponownie warunki udziału, ze zmienionym warunkiem odnośnie niezbędnej wiedzy i doświadczenia?

to moja pierwsza zmiana więc proszę o wyrozumiałość.

pozdrawiam

szad

1,692

(27 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

tylko czy wystarczy jak dziś zamieszczę kopię protestu na www czy proforma też zamieścić wezwanie mimo, że i tak się nie mogą już przystąpić do protestu? tak na wypadek, żeby kontrola kiedyś mi nie zarzuciła braku wezwania.

pozdrawiam

szad

witam

dostałem dziś przed końcem dnia pracy protest na siwz (na warunek udziału).
dziś mijał ostatni dzień na wniesienie protestu. z przyczyn technicznych kopie protestu na www zamieszczę jutro.
problem mam taki. zgodnie z art. 181. ust. 3 kopię przekazuję wykonawcom i zamieszczam na www.
jak to jest z tym wezwaniem do wzięcia udziału w postępowaniu protestacyjnym? żadnemu wykonawcy takiego wezwania nie mogę wysłać bo poza protestującym żaden się nie ujawnił jeszcze.
czy takie wezwanie zamieszczam wraz z kopią protestu na www?
z drugiej strony po zamieszczeniu wezwania na www i tak żaden wykonawca nie będzie mógł się przyłączyć do postępowania bo zgodnie z art. 181 ust. 4 pkt 2 może to zrobić do upływu terminów o którym mowa w art. 180 ust. 3 pkt 1 czyli w ciągu 7 dni od zamieszczenia siwz na www. skoro zamieszczę protest 8-go dnia, więc te 7 dni już minęło.
wiem, że może mój błąd, że nie zamieściłem kopii protestu w dniu otrzymania, ale często pisma długo idą za nim trafią w odpowiednie ręce.
jaki postąpić w wyżej opisanej sytuacji?

pozdrawiam

szad

czyli, reasumując: otwiera oferty i się wyłącza z dalszych prac.

z drugiej strony jak dokona otwarcia ofert to tez nic się nie stanie, grunt żeby nie brał udziału w ocenie i wyborze najkorzystniejszej oferty.

kaskaa napisał/a:

według mnie po otwarciu ofert, no przeciez musi skads wiedziec jacy wykonawcy sie zglosili

na kopertach były nazwy wykonawców, więc teoretycznie wiedział już przed otwarciem

w jakim momencie powinien sie wyłączyć z prac komisji jej przewodniczący jeżeli podlega wyłączeniu na podstawie art. 17.1.4). czy może dokonać otwarcia ofert a nie brać w ocenie? czy powinien się wyłączyć jeszcze przed otwarciem?

pozdro

szad

W dniu 25 września 2009 r. Sejm Rzeczypospolitej Polskiej uchwalił w III czytaniu ustawę o zmianie ustawy - Prawo zamówień publicznych oraz ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych. Projekt zostanie przekazany przez Marszałka Sejmu Senatowi.

jakie macie zdanie na temat, zmian w art.22?

wydaje się ze skoro niepodleganie wykluczeniu zostało wyjęte, to teraz wykonwca będzie musiał złożyć 2 oświadczenia: o spełnianiu warunków i niepodleganiu wykluczeniu.

no tak. tylko że teraz mogą na to złożyć jeszcze protest i od rozstrzygnięcia protestu nie ma odwołania, a po noweli nie będzie protestu i odwołania.

a tak nawiasem? to ile będzie tych noweli w tym roku i kiedy mniej więcej wejdą one w życie, bo jedna musi wejść do 20.12.

praktycznie w postępowaniach poniżej progów unijnych jeżeli nie odrzucimy oferty lub nie wykluczymy wykonawcy to żadnego odwołania nie będzie.