2,426

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

and1 napisał/a:

1. czyli napisać niech coś dadzą ,
2. czy coś w tym stylu ?

1. Najlepiej w białej kopercie wink
2. Raczej coś wtym stylu wink

2,427

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ab123 napisał/a:

Mam wątpliwości, czy ta data powinna byc przed terminem składania ofert?

Data wypełnienia - nie. Data wykonania dostaw - tak.

2,428

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

... a że się najprawdopodobnie nic nie wynegocjuje - to inna bajka.

daga napisał/a:

Jak nie odrzucę tej oferty to czy na ewentualnej kontoli np. RIO czy US nie będzie zarzutu naruszenia przepisów ustawy z powodu nie odrzucenia oferty podlegającej odrzuceniu?

Może być postawiony zarzut zaniechania odrzucenia, czyli naruszenia przepisów Pzp bez wpływu na wynik postępowania - pod warunkiem ze wybrana oferta bedzie najtańsza a wykonawca, który złożył tą ofertę przedłuży samodzielnie TZO.

Jakie były kryteria wyboru oferty?

2,431

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Czy musi być - nie koniecznie. Umowy zawarte w formie ustnej - też obowiązują.

2,432

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

O tym własnie pisałem wyżej.

Dobrze myślałyście. Wybór w czasie obowiazywania TZO, a zawarcie umowy może nastąpić po upływie TZO.

daga, ma faktycznie problem - tak jak pisałem, nikogo nie musisz wykluczać - ewentualnie w grę wchodzi odrzucenie oferty. To jednak nie załatwia sprawy. Mozna pojechac po bandzie -nie odrzucać ofert którym upłyną TZO.

Możesz wybrać po terminie związania ofertą - nikogo nie musisz wykluczać.

1) daj minimum 7 dni wink
2) chyba chodzi Ci o zawiadomienie o wyborze oferty? jeżeli tak, to tylko do tych co złożyli ofertę
3) przy dobrych wiatrach - mozesz tego samego dnia

Częściowo (tzn. do przecinka)  zgadzam sie z Marcelem.

Było wymagane wadium?

2,438

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

Lecz pytanie raczej dotyczyło czy takie zapytania potraktować jako pobraną SIWZ.

A jakie to ma zneczenie? Pobrały, czy nie pobrały. Ważne jest czy zamawiający przekazał - a pobranie ze strony to nie przekazanie.

2,439

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

No jak opisać? PZP nie stosuję się - 4.8.

2,440

(5 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

ewa_dt napisał/a:

W dniu otwarcia ofert nie będzie obecny przewodniczący komisji oraz w czasie wyłonienia oferty. Czy w takim przypadku należy zmienić skład komisji?

Przy otwarciu - nie ma problemu. Przy wyborze - ustanowcie zastępcę.

...oczywiście że można.

szad napisał/a:

może było wałkowane, ale jakoś chyba nie wypracowaliśmy stanowiska jak powinno wyglądać oświadczenie przy braku konkretyzacji warunków.

.... ano tak:

OŚWIADCZENIE
o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu

Przystępując do postępowania o udzielenia zamówienia publicznego na ....... (ogłoszenie o zamówieniu zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych: ...............?2010 z dnia .... .. ... .2010 r.), jako upoważniony na piśmie lub wpisany w odpowiednich dokumentach rejestrowych, w imieniu reprezentowanego przeze mnie wykonawcy, niniejszym ? zgodnie z wymogami art. 44 w związku z art. 22 ust. 1 oraz 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.) ? oświadczam, że spełniam warunki o których mowa w § .... Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia.

2,443

(26 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Jedna mała uwaga: inaczej przedstawia się sprawa wadium w formie pieniężnej gdzie wystąpują tylko dwa podmioty: wykonawca i zamawiający, inaczej wadium w formie gwarancji - gdzie mamy trzy podmioty: wykonawca, zamawiający i gwarant.

2,444

(26 odpowiedzi, napisanych Wadium)

madziulek napisał/a:
MIRAS napisał/a:
Marcel napisał/a:

"że nie ma znaczenia, który z członków konsorcjum wniesie wadium."

... byleby by w gwarancji byli wymienieni wszyscy konsorcjanci. Inaczej żaden gwarant nie wypłaci wadium.

ależ wypłaci ....wystarczy jedynie zaistnienie jakiejś przesłanki z art 46 a wykonawcą jest przecież konsorcjum a nie jeden z jego członków. Oferte składa konsorcjum a nie indywidualnie jeden z pozostałych.

a co w sytuacji 46.4a?

2,445

(10 odpowiedzi, napisanych Inne)

Jesli drugi będzie chciał podpisać ofertę to nie ma problemu - jak pisałem wyżej: W świetle ostatniego orzecznictwa upływ terminu zw. ofertą nie jest przeszkodą do zawarcia umowy.

2,446

(3 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

A właśnie że trzeba.

2,447

(26 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Marcel napisał/a:

"że nie ma znaczenia, który z członków konsorcjum wniesie wadium."

... byleby by w gwarancji byli wymienieni wszyscy konsorcjanci. Inaczej żaden gwarant nie wypłaci wadium.

2,448

(10 odpowiedzi, napisanych Inne)

Było wadium?

Wartość zamówienia to jedno, a wartość zamówienia udzielanego w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania to co innego. Zapis "W przypadku skł. ofert częściowych  należy brać  cenę oferty dla danej części" w ogóle tutaj nie ma zastosowania.

2,450

(26 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Nie zabierzesz bo Ci gwarant nie zapłaci wadium - i to zgodnie z prawem. Zostaje tylko uklepana gleba smile