a ile się spóźnił ?
Koniec żartów! ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
a ile się spóźnił ?
Koniec żartów! ![]()
No właśnie, jeżeli chodzi o zabezpieczenie, to jak uważacie, co w przypadku kiedy zmieniamy termin realizacji zamówienia?, żądacie zmiany daty w zabezpieczeniu, np. gwarancja bankowa?
ZnWU musi obejmować: okres trwania umowy + 30 dni (151.1) + okres rękojmi (151.2)
Szkoda
myślałem że na 1 pytanie odpowiesz, ze nalezy zmniejszyc, a ja wtedy z 149.3
no i że zmienić w trakcie to można jedynie formę zabezpieczenia. Pozdrawiam.
- wykonawca może zoferować stawkę roboczogodziny w przedziale np. 8-10 zł
tzn. nie może 7.99
skoro nie może, to nie można tak zrobić
czy podpisanie umowy jest taką czynnością?
może takową być
Gosiak daj znać o swojej decyzji ![]()
No właśnie, jeżeli chodzi o zabezpieczenie, to jak uważacie, co w przypadku kiedy zmieniamy termin realizacji zamówienia?, żądacie zmiany daty w zabezpieczeniu, np. gwarancja bankowa?
"Normalna" zmiana terminu, czy w wyniku nienależytego wykonania umowy?
ja mam jednak inne zdanie - zwiększając wartość umowy (niezależnie od powodu) należy zwiąkszyć zabezpieczenie - chociaż w tym przypadku pewnie będą to grosze
... a co w przypadku zmniejszenia wartości umowy? ![]()
... a co na to 150.1 i 150.2 - tam nie ma nic o waloryzacji zabezpieczenia.
Myślę, że wie i jeszcze pyta.
Zgodnie z Pzp - odesłać. O resztę nie pytaj na forum ![]()
Jak Marcel.
1. Pomysł jest: unieważnić postępowanie, a następnym razem wielkość opakowań określić bardziej elastycznie. Wielkość opakowań może być związana z określonymi dostawcami, a to jest naruszenie prawa.
2. Jeśli nie, to przynajmniej teraz należałoby odrzucić oferty, które zawierają opakowania inne niż wymagane w specyfikacji.
1. Nie widzę podstaw.
2. Owszem - należy odrzucić.
Nie powinna. Wysokość zabezpieczenia wyliczasz na podstawie wynagrodzenia ustalonego na dzień zawarcia umowy.
Co do zasady wykaz jest jawny (por. Sygn. akt KIO/UZP 528/10)
Nie czepiać się ![]()
A!!! o to Ci chodzi - rzeczywiście KIO się trochę zaplątalo ![]()
... chyba że uzgodniłaś z wykonawcą dłuższy okres rękojmi.
Czy dziwny? Nie do końca. Apollo, a co byś zrobił gdyby wykonawca złożył Ci aktualne zaświadczenie z US, że zalega z podatkami i nie uzyskał zgody na odroczenie etc.?
a gdzieś taki zapis jest? ;-)
2.7a PZP
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
postępowaniu o udzielenie zamówienia ? należy przez to rozumieć postępowanie wszczynane w drodze publicznego ogłoszenia o zamówieniu lub przesłania zaproszenia do składania ofert albo przesłania zaproszenia do negocjacji w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego, lub ? w przypadku trybu zamówienia z wolnej ręki ? wynegocjowania postanowień takiej umowy;
1. Czy można organizować nowy przetarg skoro stara umowa, mimo, że wypowiedziana jeszcze trwa. 2. Co z zabezpieczeniem środków na realizację zamówienia?
1. Można.
2. No właśnie co? To pytanie do Twoich służb finansowych.
Jak wyżej
może ktoś pojęć nie rozróżnia
...a może doskonale rozróżnia i dlatego tak napisał ![]()
Czy należałoby wyjaśnić tą sytuację? czy uznać, że wykonawca po prostu nie złożył oferty na to zadanie?
Wyjaśnić, a potem odrzucić.
PRzymierzam się do przetargu nieograniczonego na dostawę mat. reklamowych. Zastanawiamy się nad zażądaniem próbek. Mam wątpliwości co do postępowania z próbkami:
czy w razie ich braku wzywam do uzupełnienia z art. 26.3?
czy w przypadku niezgodności próbki z wymaganiami SIWZ odrzucam ofertę z art. 89.1.2?
KIO/UZP 1695/09
"Stwierdzić należy na wstępie, że próbki zestawów były wymagane przez zamawiającego na podstawie § 3 ust. 1 pkt rozporządzenia, w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego. Kwalifikowane są zatem jako oświadczenie lub dokument o charakterze przedmiotowym, zgodnie z art. 25 ust. 1 pkt 2 ustawy, co potwierdza dokonane przez zamawiającego wezwanie odwołującego się do uzupełnienia próbek w trybie określonym w art. 26 ust. 3 ustawy. Próbki stanowią dla zamawiającego źródło wiedzy o zgodności oferty wykonawcy z wymaganiami siwz. Wskazać należy, że o ile niezłożenie próbek spowodowałby, po bezskutecznym zastosowaniu procedury wezwania, zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy, wykluczenie wykonawcy na podstawie
art. 24 ust. 2 pkt 3 ustawy, o tyle, jeśli z próbek wynika niezgodność oferowanego przez wykonawcę świadczenia z wymaganiami siwz, obowiązkiem zamawiającego jest odrzucenie oferty."
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc