I czy ja mogę sie na to zgodzić? prosze o radę
Moim zdaniem nie możesz.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
I czy ja mogę sie na to zgodzić? prosze o radę
Moim zdaniem nie możesz.
Dzięki Marcel ![]()
oświadczenia, które zresztą wzory stanowiły załączniki do naszej specyfikacji z tym, że datę wpisał w tych oświadczeniach 10 stycznia 2011r. co teraz?
Teraz - z tych oświadczen - wynika, że wykonawca spełnia warunki na dzień 10.01.2011 r.
justynka2252 trzeba sięgnąć do wykładni autentycznej - to znaczy zapytać autora zapytania ofertowego "co miał na myśli". Moim zdaniem: pierwsze do uzupełnienia, drugie do poprawienia.
Na jaki okres jest umowa?
Cena oferty to cena brutto (hmm.... już to gdzieś chyba dzisiaj pisałem).
Cena oferty - to cena brutto.
Możesz mu pokazać menu ![]()
Teraz prawnik twierdzi,że pomomo iż kwota zamówienia nie przekracza rocznie 14 0000 euro musimy ogłosić przetarg. Jak byc powinno ?
Na pewno nie tak jak twierdzi prawnik.
Hmmm i co tu począć.
Nie pisz nic o dopuszczeniu kopii poświadczonej przez mocodawcę (kuriozum), aczkolwiek jeśli taki dokument dostaniesz powinnaś uznać.
Ale karolk - w przytoczonym wyroku i postanowieniu, nie "odniósł" się do kopii poświadczonej przez mocodawcę. Więc nie skąd te wątpliwości.
Witam.Mam pytanko.
1. Jak daje ogłoszenie o udzieleniu zamówenia to wartość szacunkową wpisuje bez Vat.
2. Natomiast jak jest informacja w cenie wybranej oferty to chyba brutto czy też bez podatku?
prosze o pomoc
1. bez Vat
2. z Vat
No właśnie, kopia poświadczona przez mocodawcę, tutaj nie jestem pewny i mam duże wątpliwości!
Ja nie mam - fakt, kuriozalne, ale dopuszczalne.
Pytanie powinno brzmieć: jaką formę można przyjąć - oryginał, kopia poświadczona notarialnie, kopia poświadczona przez mocodawcę.
Dla wykonawcy na pewno nie ma to żadnego znaczenia, ani nie wpływa na sposób wykonania postanowień umowy.
Moim zdaniem ma znaczenie i to kluczowe. Na pewno jest wymagana jego zgoda na taką zmianę.
Czy zatwierdzenie (podpisanie) SIWZ, podpisanie Ogłoszenia o zamówieniu - jest czynnością?
Jeżeli umowa w tym zakresie milczy - to pokrywa wykonawca. Wpisujesz do umowy wartość brutto i tego sie trzymasz.
Bez komentarza
a jednak komentarz ![]()
MIRAS napisał/a:lzmiuw napisał/a:Czy za wadę jak w temacie można uznać:
1. żądanie przez Z dokumentów spoza katalogu określonego w rozporządzeniu w/s dokumentów1. To da się naprawić.
1. Chyba że oferty są już złożone
Czasami, nawet w takiej sytuacji jest to do naprawienia. Ale widzę że działania Z idą w innym kierunku, zatem (propozycja uzasadnienia do unieważnienia):
Wobec powyższego w ocenie zamawiającego zaistniałe naruszeniea dotyczą na tyle istotnej kwestii, iż uzasadnione jest unieważnienie postępowania z powodu niemożliwej do usunięcia wady uniemożliwiającej dokonanie wyboru oferty najkorzystniejszej i w następstwie wyboru zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego, bowiem w wyniku naruszeń, o których mowa wyżej mogło dojść do naruszenia zasad udzielania zamówień publicznych, w tym zasady uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców, o których mowa w art. 7 ustawy. Wyżej wskazane naruszenie mogło mieć wpływ na wynik postępowania. Powyższe powoduje, że prowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, którego celem jest dokonanie wyboru oferty wykonawcy, a następnie zawarcie umowy staje się bezprzedmiotowe ? zgodnie bowiem z art. 146 ust. 6 ustawy jak wyżej, umowa mogłaby zostać unieważniona, jeżeli zamawiający dokonałby wyboru oferty z naruszeniem przepisu ustawy, które mogło mieć wpływ na wynik postępowania.
Uzasadnienie prawne:
Zamawiający podjął decyzję o unieważnieniu postępowania na podstawie przepisu art. 93 ust. 1 pkt 7 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.), zgodnie z którym to przepisem zamawiający zobowiązany jest unieważnić postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Z Apollem się zgadzam, a to oznacza że nie zgadzam się z tym co pisze: hubal, karolk i Marcel. Chłopacy Pzp się zmienia, a zmiana ta dokonuje się w drodze rewolucji, a nie ewolucji dlatego pewnie nie nadążacie ![]()
W trybie WR czynności w postępowaniu kończą sie w momencie wynegocjowania postanowień umowy.
... a o ostatecznym kształcie wynegocjonowanych postanowień możemy mówić w chwili podpisania umowy przez obie strony.
Oczywiście karolk, z tym że w trybie WR nie ma oferty - wobec tego, powyższe traci na zasadności.
Czy za wadę jak w temacie można uznać:
1. żądanie przez Z dokumentów spoza katalogu określonego w rozporządzeniu w/s dokumentów
2. niewłaściwy opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunków
3. niewłaściwy opis przedmiotu zamówienia
1. To da się naprawić.
2. Co to znaczy "niewłaściwy"?
3. Jak wyżej.
NIe ma takiego obowiązku.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc