Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 38 z 271)
psz napisał/a:Nieistotne jest dla Ciebie, że wspólnicy są w spółce również zatrudnieni bo dlaczego mieliby interesować Cię pracownicy? Bezsensowne tłumaczenie.
W kontekście wyroku:
KIO/UZP 708/10
?W odniesieniu natomiast do zaświadczenia właściwego oddziału ZUS stwierdzić należy, że spółka cywilna jest pracodawcą w rozumieniu art. 3 kodeksu pracy Zatem w razie zatrudniania pracowników dokonuje ona zgłoszenia pracowników do ubezpieczenia społecznego i odprowadza należne składki.
Wspólnicy spółki cywilnej mogą samodzielnie odprowadzać swoje składki ZUS, w indywidualnych przypadkach może uczynić to również spółka.
Zatem wymaganie złożenia zaświadczenia lub zaświadczeń wystawionych przez właściwy oddział ZUS przez wspólników lub przez spółkę cywilną konkretyzuje się w zależności od okoliczności danego przypadku - tzn. faktu zatrudniania pracowników lub zgłaszania do ubezpieczenia osób i odprowadzania składki z innych tytułów (umów cywilnoprawnych) oraz dokonywania lub nie wymienionych czynności w odniesieniu do wspólników"
- może się okazać istotne.
Marta napisał/a:mozna uznac ze moja sytuacja to procedura administracyjna
Niestety - wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że jest to "procedura cywilna".
maja2009 napisał/a:Zarówno w 1 jak i w 2 przetargu dopuściło się zmianę warunków umowy w zakresie terminu wykonania.
Na czym te zmiany miały polegać. Jak zostały określone warunki tej zmiany?
Nic z tego nie rozumiem. Może uniewaznienie?
psz - Pospolite Szerzenie Zamętu 
Ps. po co?
maja2009 napisał/a:W przypadku tego pierwszego przetargu zrobimy aneks zmieniający termin na październik
Zrobicie, czy zrobiliście? Tak czy inaczej, dlaczego pierwszego?
Jęeżeli jest to oczywista omyłka - poprawić.
Zrób jeden PN i postaw warunek co do kadry: 1+1
Warunek odnośnie wykształcenia osób owszem możesz postawić - z tym że dokumentem na potwierdzenie jego posiadania przez te osoby może być jedynie wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia m.in. z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia.
duw1 napisał/a:Stwierdziliśmy, że usługi sportowo-rekreacyjne nie są świadczeniami okresowymi bądź ciągłymi, dlatego też zażądaliśmy wykazu usług wykonanych.
Kwestia właściwej kwalifikacji. Jeśli tak uznaliście to ok - tego się trzymajcie. Wówczas nie możecie uznać "usługa trwa do chwili obecnej".
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10124
Zgodnie z rozporządzeniem: 1 i 2
Przez wykonawcę - w sensie zwrócenia uwagi zamawiającemu (bez prawa odwołania).
Przez organy kontroli - może i musi.
Jak Apollo. Dlatego ważne jest szczegółowo opisanie punktu kontaktowego.
Odnośnie #1: Nic się nie stało
Odnośnie #2: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5009
jarosław napisał/a:Uzasadnienie jest takie że to są te same roboty juz wcześniej wycenione
To nie ma znaczenia. Może zrobi taniej (oby nie drożej).
myszy1953 napisał/a:u nas wydrukowane podpisuje
post factum - życie zna różne przypadki, ale pzp nie
and1 napisał/a:1. czy w zakresie pkt. 2,3,4 mogę poprzestać na samym oświadczeniu ?
2. Na potwierdzenie niepodlegania na podst. 24 żądam wszystkich dokumentów w tym zakresie określonych w rozporządzeniu ?
1. Tak
2. Tak
myszy1953 napisał/a:1. 93.7 nie ma takiego art.
2. 93.1.7 tylko w powiązaniu z art.146 proszę podać przesłanki unieważnienia umowy
1. myszy1953 wytykasz mi oczywisty błąd, a sama nie pokusiłaś się o przeczytanie pytania ze zrozumieniem 
2. kraina_ozz - swoim ostanim pytaniem udzieliła odpowiedzi.
...życie zna i takie przypadki.
hubal napisał/a:Czyli hubal zrobił krok, zaś ... 
MIRAS - potwierdza, to co pisał hubal w temacie "stosować/ nie stosować". Stosować jak najbardziej - 4.8.
Nie ma zakazu - a to wystarczy. Decyzja należy do zamawiającego. Problem może pojawić się wówczas, gdy któryś z wykonawców zostanie przywrócony do gry - np. wyniku wyroku KIO. Masz wtedy dwa postępowanie na "to samo".
tejrezjasz napisał/a:Chociaż rzeczywiście można by powiedzieć, że z udziału zrezygnowali wykonawcy którzy spełniali warunek z ogłoszenia a zapoznali się tylko z warunkami w siwz i stwierdzili ze jest on ciut za ostry i nie składali ofert 
Prawidłowy tok myślenia 
Znalezione posty: 926 do 950 z 6,772