Rozumiem, że zsumowano "doświadczenie/kwalifikacje" tych dwóch kierowników i uznano że razem spełniają to co powinien spełniać jeden, na zasadzie: jeden ma doświadczenie drugi ma uprawnienia - razem mają wszystko?
901 2012-11-23 12:01:56
Odp: Wykaz osób - uprawnienia (7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
902 2012-11-23 11:57:33
Odp: żądanie próbek (37 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Dodam, że w moim przetargu, próbki i wizualizacje podlegają ocenie, i mają większą wagę od kryterium ceny, więc nie wiem czy nie zaliczyć ich bardziej do treści oferty niż do ust.5 Rozporządzenia. Wtedy mógłbym ofertę odrzucić.
Tego Ci nikt nie podpowie, o tym powinny decydować postanowienia SIWZ, a z tego co widzę nie rozstrzygają tego jednoznacznie. Nie mniej jednak, jeżeli służą one do oceny ofert pod kątem kryteriów oceny oraz brak jest ich w wykazie dokumentów przedmiotowych (w SIWZ/ ogłoszeniu), to wydaje się że powinno się je uznać jako "treść" ze wszytskimi tego konsekwencjami.
903 2012-11-23 11:48:11
Odp: Wykaz osób - uprawnienia (7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jaka była ocena komisji dotycząca oceny: podaj na zasadzie: spełnia/ nie spełnia?
1 - ?
2 - ?
3 - ?
4 - ?
904 2012-11-23 11:35:40
Odp: cena jednostkowa netto (23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Orzecznictwo KIO w tym zakresie jest niejednolite. Jeśli przyjmiemy, że dopuszczalne jest do 3 miejsc po przecinku, to również nic nie stoi na przeszkodzie żeby moża było 4, 5 etc.
906 2012-11-23 08:05:46
Odp: możliwość zmian umowy w siwz czy w ogłoszeniu (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
LUB to tzw. funktor alternatywy nierozłącznej. W znaczeniu słowa LUB mieści się znaczenie słowa i, a to oznacza że możesz:
1) tylko w ogłoszeniu;
2) tylko w SIWZ;
3) w ogłoszeniu i w SIWZ.
Wybór nalezy do Ciebie.
907 2012-11-23 07:53:56
Odp: cena jednostkowa netto (23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Miras, poprawić jako rachunkową czy najpierw z art. 87 ust 2 pkt 3 a jak Wykonawca wyrazi zgodę to zawiadomić o poprawieniu omyłki rachunkowej??
Czy cena jednostkowa określona w tysięcznych złotego ma charakter kalkulacyjny i służy jedynie do wyliczenia ceny oferty, czy ma charakter rozliczeniowy?
908 2012-11-22 08:50:59
Odp: cena jednostkowa netto (23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Wykonawca wpisał w formularzu ofertowym cenę netto 3,070 zł/l, upust 0,117 zł/l i cenę jednostkową netto po uwzględnieniu upustu 2,953 zł/l.
W siwz miałam zapis, że wymagamy aby wszystkie obliczenia dokonane zostały z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
Czy z tym począć???
Poprawić zgodnie z SIWZ - 2.95. Teraz nie czas nad zastanawianiem się na kosekwencjami wynikacjącymi z zapisów SIWZ.
909 2012-11-22 08:47:54
Odp: Podpisywanie Oferty - szczegółowo, które dokumenty należy podpisać (7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
4 - ok
5 - co do zasady ok
6 - ok
7 - to czy ok, zalezy do postanowień SIWZ i rolę jaką miałyby te załączniki pełnić; co do zasady ok.
Ps. KRK jak najbardziej można uzupełniać, a brak KRK nie jest powodem do odrzucenia oferty tylko do wykluczenia wykonawcy
910 2012-10-12 12:01:32
Odp: czy taki zpis w umoiwe może się w ogóle pojawić? (7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
1. Ale dobrze rozumiem, iż zapis ten nie oznacza że możemy wprowadzać wszelkie zmiany do umowy? 2. Istotne zmiany wprowadzamy jedynie, gdy wskażemy taka możliwość w SIWZ i ogłoszeniu?
1. Ależ owszem oznacza, co nie oznacza że będziecie z niego korzystać - takie zmiany podlegają unieważnieniu.
2. Tak. Tylko zamiast "i" jest "lub".
911 2012-10-12 11:59:12
Odp: okres realizacji zam. a płatność honorarium (7 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Tak - dla wszytskich tak samo.
912 2012-10-12 11:57:45
Odp: czy taki zpis w umoiwe może się w ogóle pojawić? (7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Może być taki zapis, przecież on tyczy się tylko formy.
Nie tylko - mówi również o tym, że warunki umowy można zmieniać.
913 2012-10-12 11:56:23
Odp: Jest wadium na koncie , nie ma oferty, (4 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Jak teraz zwrócić im te pieniądze? Kiedy mogę to zrobić? Natychmiast? Powoływać się na jakieś artykuły?
Tak jak się zwraca (przelewem). Natychmiast. Natychmiast. Nie.
914 2012-10-12 11:55:16
Odp: czy taki zpis w umoiwe może się w ogóle pojawić? (7 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Może być. Lepiej zostawić - aczkolwiek korzystać z niego bardzo ostrożnie. Może się przydać przy zmianach nie istotnych.
915 2012-10-12 11:52:49
Odp: Jest wadium na koncie , nie ma oferty, (4 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Nie ma oferty - nie ma wadium (nie stosujesz przepisów dot. wadium).
916 2012-10-11 13:11:13
Odp: Ogłoszenie w DUUE, strona www, itp. (28 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
czyli również zmiane ogloszenia w Dz.U.
Jasne.
917 2012-10-11 13:09:33
Odp: okres realizacji zam. a płatność honorarium (7 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Ze względu na możliwe błędy rachunkowe chciałam zrezygnować z przeliczania kwot na honorarium za całość zamówienia (tj. stawka miesięczna Koordynatora x liczba miesięcy realizacji zamówienia + stawka miesięczna Asystenta x liczba miesięcy realizacji zamówienia).
... hmmm. Cięzko będzie tego uniknąć. Ewentualnie możesz zażądać stawki jednego i drugiego, a obliczeń dokonać sama - informując o tym wykonawców w SIWZ.
918 2012-10-11 13:05:41
Odp: organizacja koncertu (3 odpowiedzi, napisanych Zamówienia publiczne w UE)
Wobec powyższego pozostaje "wysłać do trzech", z zastrzeżeniem że honorarium artysty jest z nim uzgodnione i wynosić będzie (bez względu na to jaki bedzie wykonawca): X zł.
919 2012-10-11 08:26:05
Odp: Przetarg poniżej 14 000 euro? (11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
A co jeśli każą zrobić przetarg czy to błąd? co za to grozi?;)
Tragedii nie będzie. Przepracowanie.
920 2012-10-11 08:21:58
Odp: organizacja koncertu (3 odpowiedzi, napisanych Zamówienia publiczne w UE)
Jeśli do 14 000 - to nie art.67 ust.1 pkt.1 lit.c.
1. Czy regulamin przewiduje możliwość udzielenia zamówienia po negocjacjach tylko z jednym wykonawcą?
2. Czy w regulaminie znajduje się zapis typu: "W sprawach nieuregulowanych regulaminem mają zastosowanie odpowiednie przepisy ustawy"
3. Co obejmuje zakres zamówienia/ wynagrodzenie wykonawcy: kompleksową organizację koncertu czy sam występ artysty?
921 2012-10-10 12:45:36
Odp: Ogłoszenie w DUUE, strona www, itp. (28 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Znam takich co tak robią. A jak zapomną, to w poniedziałek wrzucają SIWZ, ogłoszenie i przedłużają TSO o 2 dni... i ma grać.
922 2012-10-10 12:36:16
Odp: Ogłoszenie w DUUE, strona www, itp. (28 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
... w sobotę to nic nadzwyczajnego. Trzeba pracę "zabierać" do domu. W niedzielę i poniedziałek nie publikują.
923 2012-10-10 12:33:59
Odp: umowa zawarta na trzy lata (4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Jak psz.
924 2012-10-10 12:32:54
Odp: czy mogliśmy podpisać te umowy (6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Czy w związku z tymi zmianami przewidziano możliwość zmiany (+/-) wynagrodzenia?
925 2012-10-10 12:24:16
Odp: dwie części - dwóch wykonawców? (16 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Jaki zamęt? Dla Hubala problemem byłoby gdyby rozstrzygnięto tylko 1 część, więc napisałem co z nią zrobić.
Unieważnienie, jak mniemam - nie jest receptą na rozwiązanie problemu.


