Ot i opinia:

Zamawiający: "sektorowy"
Zamówienie: klasyczne.
Formularz: ZP-SR 1 (zamówienia klasyczne).

Ps. cudzysłów powyżej to nie przypadek.

...... aaa to zmienia postać rzeczy. Tylko jaki związek ma ogłoszenie o udzieleniu z tym o czym piszesz w #2 ?!?

W UOPWE.

sinek napisał/a:

Przetarg z wolnej ręki na dystrybucję energii elektrycznej wartość szacunkowa powyżej progów unijnych. Gdzie zamieścić zamówienie do BZP czy UOPWE?

Ani tu (BZP) ani tu (UOPWE), ani tam (powiadomienie Prezesa UZP).

854

(9 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

... przed, czy po publikacji?

855

(12 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Jeżeli są podstawy do uniewaznienia - to nawet musisz.

856

(9 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Jezeli podpisuje ww. dokumenty przed wszczeciem postępowania to - NIE.

Załóżmy, że masz. Zamawiasz papier do ksero. Otrzymujesz ofertę na papier toaletowy. Oceniasz warunki, czy od razu odrzucasz. Kolejność czynności wskazuje pośrednio art. 26 ust. 3.

1. Możesz - obowiązku nie ma. Na pewno musisz poinformować wszystkich wykonawców extra.
2. Bezpieczniej poczekać - obowiązku nie ma.
3. Nie dostaje nowej szansy. Powtarzasz jedynie czynności obarczone wadą.
4.  Co do kolejności: w zasadzie najpierw sprawdzasz ofertę pod kątem zgodności z ustawą i SIWZ. Potem warunki, a na końcu merytorycznie pod kątek kryterium; co do meritum: odrzucasz - na uzupełnienie nie patrzysz.

Arek1980 napisał/a:

1. Czy taka informację również daje się na tablicy ogłoszeń i www?
2. Oraz jeśli w dniu jutrzejszym unieważnię postępowanie, to mogę w poniedziałek ponownie je ogłosić czy trzeba również od decyzji o unieważnieniu odczekać 10 dni?

1. Jaką informację?
2. Jaka jest wartość zamówienia?

Lepszej nie widzę. KIO zresztą też: KIO 2037/12, KIO 2047/12

...a Skubidu1 się udało i ma spokojną głowę.

Jak już pisałem: możesz. Jeżeli jednak nie jesteś zainteresowana uzyskaniem zamówienia, a tylko obroną postanowień SIWZ, to lepiej - jak radzi klimczakmi - załatw pełnomocnictwo  od Zamawiającego i wspieraj merytorycznie na rozprawie ich człowieka.

Jak nie przystąpią do PN, to pewnie też nie przystąpią do ZzWR. Czarnowidztwo nie jest podstawą do zaniechania stosowania przepsiów wink

864

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Musicie pisać prawdę i tylko prawdę. Jedno jest pewne - nie możecie w referencji napisać, że zamówienie zostało wykonane bez zastrzeżeń.

Rozwiązaniem jest realny budżet na tego rodzaju zamówienie.

Czego to ludzie nie wymyślą smile. A jak się ma faktycznie Wasz udział w postępowaniu do naruszenia zasady uczciwej konkurencji. Tak czy inaczej:

Pierwsza sprawa to odpowiedzialność cywilna z tyt. zawartej umowy (złamanie zakazu udziału) smile

Druga sprawa to prawo wykonawcy do wzięcia udziału w postępowaniu wynikające z Ppz. Nie znaduje przepisu, który by nakazywał wykluczyć wykonawcę z postępowania, który to wykonawca uprzednio w drodze umowy cywilnej, tego prawa się zrzekł.

Trzecia sprawa to uzasadnienie zamawiajacego do wykluczenia wykonawcy z 24.2.1 - samo "umówienie się na wykluczenie" to za mało.

Reasumując: Twój udział w postępowaniu, na tym etapie, nie jest jeszcze przesądzony.

To tak globalnie:

http://www.ure.gov.pl/portal/pl/552/4589/Przedstawiamy_charakterystyke_polskiego_rynku_gazu.html

...ale dla Ciebie ważniejsza jest pewnie sytuacja lokalna. Zbadaj sprawę i na pewno okaże się że nie jest. Więc śmiało WR.

868

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Referencje = opinia. W zasadzie celem wystawiania referencji jest rekomendacja wykonawcy. Możesz napisać, że wykonawca w zakresie jakości wykonanej pracy jest ok,  z tym że nie wywiązywał się z terminów - wspomnieć o karze należy, wszak nie dostał jej w nagrodę. Tylko co wykonawcy z takich "referencji" .... chyba że są zamawiający wg których "robić może ile chce, ważne żeby zrobił dobrze" wink

Arek1980 napisał/a:

I czy jeżeli ponownie badam oferty to tylko w zakresie ty, gdzie Zamawiający popełnił błędy przy badaniu ofert czy wszystko od początku?

tylko w ww. zakresie

Umówiliście się na wykluczenie?

871

(1 odpowiedzi, napisanych Inne)

Z punktu widzenia KC: wszystko zależy od postanowień umowy (np. czy była na wyłączność);
Z punktu widzenia Pzp: wszystko zależy od zakresu/ wartosci dokonywanych zakupów i powodów dla których są realizowane.

872

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Jak Marcel.

Sam fakt wcześniejszego podpisania umowy z Zamawiającym, nie przesądza jeszcze o tym, że zostaniecie wykluczeni - tu nie ma metody 0/1. Czas na ewentualne wykluczenie dopiero nadejdzie. Możesz przystąpić, z tym że przystępując musisz wskazać interes w uzyskaniu rozstrzygniecia na korzysc zamawiającego - co de facto onzacza że chcesz wziąść udział w postępowaniu i liczysz na uzyskanie zamówienia, a to czy zostaniecie z niego skutecznie wykluczeni to inna historia...

Pomoże, pomoże - wykonawca zamawiającemu, zatem może.

... a co mówi art. 148.5 Pzp?