826

(85 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Lepiej dać - to fakt, z obawy przed radosną twórczością wykonawców bądź na ich nie moc artystyczną. Poza tym jak pisze Marcel - ekonomika postępowania.

827

(39 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

...to samo miałem na myśli (#6).  Pytanie, czy Arek1980 dopuścił składnie tych "innych" dokumentów.

Piersza myśl jest z reguły najlepsza.

829

(39 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Arek1980 napisał/a:

Ok.
Gdzieś słyszałem opinie, że przecież umowa ubezpieczyciela jest ważna od momentu obustronnego podpisania niezależnie od opłacenia składki.
No ale pzp mówi o opłaconej i tyle.
Dzięki

Ppz mówi dopuszcza też inne dokumenty, jak np: innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia.

830

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... może, ale lider musi.

831

(85 odpowiedzi, napisanych SWZ)

kaskaa napisał/a:

Ryzykuje i robie jako oddzielny załacznik big_smile

To nie ryzyko - nie widzę innego rozwiązania.

Przypominam, że oprócz ceny są też inne kryteria wyboru oferty.

KIO/UZP 708/10

?W odniesieniu natomiast do zaświadczenia właściwego oddziału ZUS stwierdzić należy, że spółka  cywilna jest  pracodawcą w  rozumieniu  art.   3  kodeksu  pracy Zatem  w razie zatrudniania   pracowników   dokonuje   ona   zgłoszenia   pracowników   do  ubezpieczenia społecznego i odprowadza należne składki. Wspólnicy   spółki   cywilnej   mogą  samodzielnie   odprowadzać   swoje   składki   ZUS,   w indywidualnych przypadkach może uczynić to również spółka. Zatem wymaganie złożenia zaświadczenia lub zaświadczeń wystawionych przez właściwy  oddział ZUS przez wspólników lub przez spółkę cywilną konkretyzuje się w zależności od okoliczności danego przypadku - tzn. faktu zatrudniania pracowników lub zgłaszania do ubezpieczenia osób i odprowadzania składki z innych tytułów (umów cywilnoprawnych) oraz dokonywania lub nie wymienionych czynności w odniesieniu do wspólników"

Fragment opinii UZP (informator nr 9): "Kolejną kwestią wymagającą rozstrzygnięcia na gruncie art. 94 ust. 3 ustawy jest możliwość zawarcia umowy z trzecim bądź też kolejnym wykonawcą w sytuacji kiedy zarówno wykonawca którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza jak i wykonawca wybrany w trybie art. 94 ust. 3 ustawy uchylają się od podpisania umowy. W sytuacji gdy wykonawca, który złożył najkorzystniejszą ofertę uchyla się od zawarcia umowy lub nie wnosi wymaganego zabezpieczenia umowy, zamawiający dokonuje wyboru kolejnej ?najkorzystniejszej oferty? spośród ofert pozostałych bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny, przy czym jest to uprawnienie zamawiającego, a nie jego obowiązek (?może wybrać?, nie zaś ?wybiera?). Powyższe oznacza, że zostaje wybrana oferta następna w kolejności i uprawnienie powyższe przysługuje zamawiającemu tylko raz. Inne rozumienie tego przepisu mogłoby bowiem prowadzić w wyjątkowych sytuacjach do obowiązku wyboru oferty najmniej korzystnej, jeżeli wszyscy wyżej sklasyfikowani wykonawcy odmówiliby podpisania umowy, co byłoby wprost sprzeczne z zasadą celowości i efektywności gospodarowania środkami publicznymi (arg. z art. 44 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych ? Dz. U. Nr 157, poz. 1240 ze zm.), a także celem przepisów ustawy, którym jest m.in. wybór oferty najkorzystniejszej. Należy również stwierdzić, że przepis art. 94 ust. 3 ustawy Pzp ma charakter wyjątkowy i jako taki, zgodnie z zasadą exceptiones non sunt extentendae, nie może być interpretowany rozszerzająco. W związku z powyższym, z art. 94 ust. 3 ustawy wyraźnie wynika, że w sytuacji, gdy wykonawca, którego oferta wybrana została za najkorzystniejszą, uchyla się od zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego, zamawiający może wybrać ofertę ?najkorzystniejszą spośród ofert pozostałych?, a zatem nie ofertę najkorzystniejszą, bo ta jest tylko jedna i została już wybrana, jeżeli nie zachodzą przesłanki, o których mowa w art. 93 ust. 1 ustawy. Jeżeli zatem wykonawca, którego oferta została wybrana na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy, również uchyli się od zawarcia umowy, zamawiający unieważnia postępowanie na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 7 ustawy (postępowanie obarczone jest wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego)."

Nie masz żadnych watpliwości co do słuśzności swojego stanowiska?

psz napisał/a:

Nie podpisałbyś z czwartą bo jest czwarta? To jakiś przesąd?

Nie, nie przesąd. To zgodnie, zo opiną UZP, jest niezgodne z PZP.

836

(216 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Przeczytaj art. 41 i powiedz mi gdzie jest napisane, że muszę zamieścić informację o dokumentach. Porównaj go z innymi przepisami odnoszacymi się do poszczególnych trybów, w zakresie treści ogłoszenia.

Reasumując: Możesz wszcząć postępowanie w trybie PN bez wskazywania w ogłoszeniu dokumentów (nota bene: w tej kwestii jest spór między KIO i UZP - na szczęście ustawa rozstrzyga to jednoznacznie; aczkolwiek ostrożnie z takim działeniem w przypadku gdy zamówienie jest finansowane ze śr. unijnych).

837

(216 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

edelka napisał/a:
beti80 napisał/a:

Niech ktoś mi powie jak ogłosić dziś postępowanie skoro mam nowe rozporządzenie w sprawie dokumentów a w biuletynie ZP w ogłoszeniu o zamówieniu mogę zaznaczyć tylko dokumenty ze starego rozporządzenia? Czy ja coś przeoczyłam?

No właśnie, tez już pytałam czy nowe Rozporządzenie w spr. wzorów ogłoszeń jest, ale jak widać nie.

I co teraz?

Rozbieżności między ogłoszeniem o zamówieniu, a SIWZ...

... a w jakim to trybie Panie chcą ogłosić postępowanie?

Ada napisał/a:

a jak powinno być właściwie ???

Tak jak eva, Można powiedzieć że są dwa rodzaje pism:

1. Zawiadomienie o wyniku postępowania - 92.1
2. Zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty - 92.2

839

(216 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Poczytajcie ostatni numer informatora  UZP - ciekawa lektura.

...i dobrze ale nie bardzo smile

mateusz napisał/a:

Pytanie czy nikt mi nie zarzuci, że według dostępnej kwoty w planie powinienem przeprowadzić procedurę unijną ?

Nikt, kto ma chociaż blade pojęcie o Pzp.

.... i bardzo dobrze smile

To drugie.

eva napisał/a:

Zgodnie z art. . 89 ust. 1 pkt 5 - Zamawiający odrzuca ofertę wykonawcy wykluczonego z postępowania.

Wykluczasz wykonawcę - 24.2.4, a jego oferta (z mocy prawa) jest uznana za odrzuconą - 24.4.

Arek1980 napisał/a:

1. A ostatnia sprawa. Gdzie podpisuje się kierownik Zamawiającego? 

2. Tylko na końcu gdzie zatwierdza cały protokół, czy również tam gdzie Komisja podpisuje się zatwierdzając wynik postępowania, bo jest tam również zapis, że prace Komisji zatwierdził Kierownik.

3. Tylko, że przy Komisji wyraźnie napisali (podpis) a przy Kierowniku już tego nie ma.

1. Co do zasady: na końcu.
2. Zapis zgodnie z prawdą, w sensie że podpisał zawiadomienie o wyniku, które stanowi załącznik do protokołu.
3. To sobie napisz - jak chcesz bądź jeśli tego wymaga kierownik.

Arek1980 napisał/a:

Co do Komisji to też tak to przyjmowałem.
Co do zatwierdzenia protokołu....hmmm, nie za wcześnie?
Bo chociażby w załącznikach nie będziesz mieć dowodu zwrotu wadium (tych co nie wygrali to może tak, ale tego co wygrał na pewno nie, bo zwracasz mu dopiero po podpisaniu umowy).
A nie wiem czy akurat zwrot wadium to nie jest ważny dokument, który powinien być załącznikiem do protokołu.

Nie jest na tyle ważny, że musi być bezwzględnie załącznikiem do protokołu.

Arek1980 napisał/a:

1. Jeśli Zamawiający przesłał to ogłoszenie np. dopiero 1,5 miesiąca po podpisaniu umowy, to protokół też trzeba zatwierdzić z tak odległa datą. Nie ma z tym problemów?

2. I druga sprawa. Postępowanie unieważnione, więc zatwierdzić protokół można po odczekaniu standstill.
I teraz dochodzi do sytuacji, że np. Wykonawca po 3 tygodniach składa wniosek o zwrot próbek,rysunków, itp.
Nie będzie to już udokumentowane w tymże protokole, gdyś jest on już zamknięty i zatwierdzony. Jest to ok ?

1. Nie ma.
2. Jest ok.

Arek1980 napisał/a:

Wiec jak zrobić, traktować że to polecenie służbowe jest aktualne w przypadku odwołania po wyborze i Komisja dalej pracuje czy... nie wiem, powoływać na nowo Komisję?

Przyjmij, że komisja pracuje do momentu zatwierdzenia protokołu przez kierownika.

849

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dd odrzucenia.

1. Z zapisów wynika, że komisja zakończyła pracę (aczkolwiek intencje pewnie były inne).
2. W zestawieniu - kwoty z ofert.