776

(61 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Miksu napisał/a:

Pytanie: czy może oceniać oferty dwóch członków komisji przetargowej, sporządzić jakieś dok. na tę okoliczność? (postępowanie poniżej kwot UE).

Zgodnie z Pzp: może, a co na to Wasze wewnętrzne regulacje???

777

(61 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

eva napisał/a:

Może wink Krótka notka tez może być. W protokole też zaznaczyć, ze dana osoba była na zwolnieniu lekarskim i nie brała udziału w ocenie ofert.

... do protokołu załączyć zwolnienie lekarskie smile

778

(18 odpowiedzi, napisanych SWZ)

bipi napisał/a:

tylko wliczanie bądź nie dnia 21.06

... otóż to. Ja nie wliczam aczkolwiek jest masa opinii o tym że należy wliczać.

PS. nie wliczam 11.05. i 21.06

szad napisał/a:

czy mogę żądać od wykonawcy rękojmi na okres 5 lat, przy robocie budowlanej?

Tak:

Art. 558 KC:
§ 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć.

Nie

Marcel napisał/a:
darek napisał/a:

Czy dla dostaw, usług i robót budowlanych przewidzianych do odsprzedaży należy stosować ustawę PZP?

Nie.

Śmiem sądzić, że tak.

782

(19 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

.... no i co z tego? Wypada jutro, to jutro smile

783

(18 odpowiedzi, napisanych SWZ)

klimczakmi napisał/a:

I tu napotykam 2 opinie że ostatni dzień zadawania to 27.05.2013

No to masz trzecią opinię: 31.05.

784

(19 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

psz napisał/a:

Oczywiście poniedziałek. Bez obaw.

Potwierdzam . Bez obaw.

alkasz napisał/a:

Kiedy można zawrzeć nową umowę skoro tamta nadal obowiązuje?

Możecie w trakcie obowiązywania starej umowy.

786

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Słusznie: Zamawiający jest obowiązany udzielić wyjaśnień niezwłocznie.

787

(19 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Informator Urzędu Zamówień Publicznych nr 5/2013, str. 6

788

(19 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

jarosław napisał/a:

Ale faktycznie przepis par 1.6.1 rozporządzenia jest zastanwiający. Generując ogłoszenie mam możliwość zaznaczenia polisy i sprawozdania finansowego podmiotu 3.
Ustawa mówi o udostępnieniu potencjału finansowego.

Fragment najnowszej opinii UZP:

"Celem potwierdzenia spełnienia przez wykonawcę warunku finansowego zamawiający, zgodnie z § 1 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 lutego 2013 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawców, oraz form, w jakich dokumenty mogą być składane (Dz. U. poz. 231), zwanego dalej ?Rozporządzeniem?, może żądać opłaconej polisy, a w przypadku jej braku, innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia(...)"

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Czy z uwagi na powyższe, konieczne jest przeprowadzenie postępowania?

Art. 6a Pzp - NIE

790

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

magda19831 napisał/a:

Link do SIWZ:  http://www.bip.krakow.pl/zalaczniki/dokumenty/n/103400/karta

Pod tym linkiem znajduje się zadanie: "Znajdź przynajmniej pięć naruszeń Pzp" lub instrukcja "Jak napisać SIWZ z poważnymi błędami". wink

791

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wybór oferty i unieważnienie postępowania. Żadne tam "unieważnienie wyboru ofert" wink

792

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak być powinno i ZP-1

793

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. Musicie dokonać wyboru (jedno pismo).
2. Unieważnienie (drugie pismo).

794

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

1) e-mail
2) faks
3) poczta tradycyjna

PS. ww. kolejność nie jest przypadkowa

795

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia?

796

(9 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

kasia27 napisał/a:

Witam, proszę o podpowiedź, czy negocjacje w ramach postępowania z wolnej ręki, mogę przeprowadzić w formie telefonicznej, sporządzając z rozmów notatki służbowe?

Tak. Negocjacje mogą odbywać się osobiście lub przy wykorzystaniu środków porozumiewania się na odległość.

797

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Apollo napisał/a:
MIRAS napisał/a:

No właśnie, takiej odpowiedzi użytkownicy forum oczekują. Samo TAK, to za mało.

W tym przypadku (w tak zadanym pytaniu) samo TAK, w zupełności wystarcza.

Nie

798

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Kiedyś można było żądać - obecnie nie ma możliwości.

799

(23 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No właśnie, takiej odpowiedzi użytkownicy forum oczekują. Samo TAK, to za mało.

800

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie ma prawa. Co najwyżej możesz żądać oświadczenia, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień.