prawnej...

Jak bipi

bipi napisał/a:

Nie! Właśnie postanowienia 25.1.2 w zw. z 26.3 zmuszają Zamawiającego do wezwania do uzupełnienia.

....pozostaje tylko pytanie: po co? skoro oferta i tak podlega odrzuceniu...

729

(18 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Marta napisał/a:

ok dzieki
czy zatem wystarczy ogólne oświdczenie o spelnianiu warunków udziału czy moge stworzyć dodatkowe oswiadczenie dot. tylko dysponowania tymi urządzeniami i wymagac do załączenia do oferty?

Możesz poprzestać na ogólnym oświadczeniu.

730

(18 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

psz napisał/a:

Kwota albo powierzchnia/zakres prac.

Nie musi być. Ale to drugie wskazane żeby było.

731

(18 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Marta napisał/a:

no właśnie.. mysle że musi być jeszcze  conajmniej wpisana: minimalna kwota wykonanej usługi?

Nie musi.

Jak psz

Możesz osobno.

734

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

FRAGMENT STANOWISKA RZĄDU WOBEC POSELSKIEGO PROJEKTU USTAWY O ZMIANIE USTAWY ? PRAWO ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH (DRUK NR 4451):

"(...)Jednake przede wszystkim podkreslenia wymaga fakt, i obecnie obowiazujace brzmienie
przepisu art. 90 ust. 1 Prawa zamówien publicznych pozwala zamawiajacemu na wielokrotne
zwracanie sie do wykonawcy o udzielenie wyjasnien odnosnie raaco niskiej ceny, co wiecej
zamawiajacy jest obowiazany do kontynuowania wyjasnien a do momentu usuniecia wszelkich watpliwosci albo potwierdzenia istnienia raaco niskiej ceny;"

Stanowisko to - o ile dobrze pamiętam - jest popierane przez UZP.

735

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

lzmiuw napisał/a:
MIRAS napisał/a:

...aaa wyjaśnił cenę?

Ano wyjaśnił; tyle że prawdopodobnie cena ta wynika z odmiennego niż wskazany w siwz sposobu wykonania, aczkolwiek nie wynika to jednoznacznie z treści wyjaśnień.

No to dalej wyjaśniać ale z 90.1, a nie jak pisze bipi 87.1.

736

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Można

737

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

lzmiuw napisał/a:

Zamawiacz zwrócił się do wykonawcy o wyjaśnienie  z art. 90.1. Z treści otrzymanych wyjaśnień wynika, że być może wykonawca zamierza wykonywać roboty niezgodnie z siwz. Z chce tę kwestię wyjaśnić, pytanie z jakiej podstawy prawnej skorzystać? Czy można zastosować 87.1, skoro chodzi nie o treść oferty stricte, a o informacje uzyskane w drodze wcześniejszych wyjaśnień dotyczących rnż?

...aaa wyjaśnił cenę?

738

(30 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tak

zainteresowany napisał/a:

Czy taki dokument jest prawidłowy czy może wezwać do uzupełnienia?

Obstawiam, że jest prawidłowy.

Jak eva

741

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A co stoi na przeszkodzie?

Ogłaszaj śmiało!

szad napisał/a:

nie pisałem, bo to oczywiste jest że jeżeli oferta z najniższą cenę przekracza kwotę, to oferta najkorzystniejsza też ją będzie przekraczać, bo cenowo jest równa lub większa od tej oferty z najniższą ceną.

Tak, z tym że nie napisałeś też że "oferta z najniższą cenę przekracza kwotę". Oferta  najkorzystniejsza to nie oznacza że z najniższą ceną, a Ty  posługujesz się pojęciem "najkorzystniejsza oferta". Stąd moje pytanie "Cena najkorzystniejszej oferty, czy oferta z najniższą ceną?".

szad napisał/a:

1. a jakie to ma znaczenie? 2. obie cenowo przecież są wyższe niż kwota zaplanowana.

1. A ma. 2. Gdzie o tym wcześniej napisałeś?

Ps.
Z wyborem lepiej poczekaj.

745

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

stadonn napisał/a:

1. A czy jest korzystnym zamówieniem dla Zamawiającego? jeśli są wyższe i np wyższe również od cen innych wykonawców?
2. Dla mnie nawet jeśli robimy zamówienie z wolnej ręki to ma być to najkorzystniejsza oferta

1. Nie jest. Jeżeli ceny będą wyższe (a mogą być), dlatego nie musisz robić WR.
2. No to zrób sobie PN. Tam jest instytucja najkorzystniejszej oferty.

746

(11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

szad napisał/a:

1. załóżmy, że mam 5 ofert, wszystkie powyżej kwoty jaką mam w budżecie.
czy powinienem sprawdzić, która jest najkorzystniejsza czy wystarczy że poprzestaję na stwierdzeniu, że oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę?

2. czy w tym drugim stwierdzeniu chodzi o przypadek gdy oferta z najniższą ceną nie jest najkorzystniejsza (bo np. były 2 kryteria i oferta uzyskała mniejszą ilość punktów)?

3. jeżeli jest mowa o najkorzystniejszej ofercie, tzn. że mimo konieczności unieważnienia postępowania powinienem tą najkorzystniejszą ofertę wybrać?

1. poprzestajesz na stwierdzeniu, że oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę
2. tak
3. tak

jarosław napisał/a:

Jak poinformować o tym wykonawców?
Czy ponownie liczyć termin 5 dni do podpisania umowy?

1. Ponowna ocena.
2. Powtórzenie czynności wyboru no i oczywiście -  5 dni.

klakier napisał/a:

Z powodu "zakłóceń na łączach"  informacja przyszła na inne konto i ja się dowiedziałam o ogłoszeniu 4.06 i wtedy wrzuciłam wszystko na nasz BIP.

... i wtedy trzeba było zadać pytanie. Trochę spóźniłeś się z pytaniem - na tamten czas byłoby więcej opcji wyjścia z tego problemu, a teraz na dwoje babka wróżyła...

Sala jako próbka - osobliwe. Udostępnienie sal jako prezentacja próbki. Wydaje się że wszystko OK, ale za mało szczegółów.

750

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

stadonn napisał/a:

Ceny w zamówieniu uzupełniającym nie mogą być wyższe niż w podstawowym,

Kto tak powiedział?