Sam fakt, nie złożenia wyjaśnień nie jest wystarczającym powodem do wykluczenia wykonawcy/ odrzucenia oferty - to zdecydowanie za mało.
676 2013-09-26 05:59:20
Odp: nie złożenie wyjaśnień (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
677 2013-09-26 05:55:56
Odp: ogloszneie w dz.U.U.E (59 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
już tak mam, że staram się być gotowy na wszelkie możliwe przypadki.
...i słusznie:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5009
post. 11
678 2013-09-24 07:17:37
Odp: odstąpienie od umowy (28 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
KIO/31/11
Ustawodawca nie nałożył zatem na zamawiającego dokonującego przyjęcia oferty na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Pzp obowiązku informowania wykonawców o wyborze najkorzystniejszej oferty, o wykonawcach, którzy złożyli oferty w postępowaniu, o wykonawcach wykluczonych, bądź tych, których oferty zostały odrzucone, jak również o terminie, po upływie którego umowa może być zawarta. Na wyraźne odróżnienie wyboru oferty najkorzystniejszej od wyboru, o którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp wskazuje również treść ust. 1 art. 91 ustawy Pzp, który jednoznacznie określa podstawę dokonania wyboru oferty najkorzystniejszej tj. kryteria oceny ofert określone w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Instytucja wyboru z art. 94 ust. 3 ustawy Pzp nie została oparta na ustanowionych przez zamawiającego kryteriach oceny ofert.Dodatkowo, ustawa nie daje wykonawcom ubiegającym się o udzielenie zamówienia uprawnienia do składania odwołań na wybór oferty, o którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp ? wszelkie zastrzeżenia do sposobu oceny ofert przez zamawiającego powinny być rozpoznawane na etapie wyboru oferty najkorzystniejszej poprzedzonej badaniem i oceną ofert. Wszystkie informacje związane z ww. działaniami zamawiającego nabierają statusu informacji wiążącej od chwili, gdy upływa termin na wniesienie odwołania. Okoliczność polegająca na uchylaniu się od zawarcia umowy nie ma wpływu na dalszy tok postępowania, bowiem w takiej sytuacji zamawiający może skorzystać z uprawnienia do zawarcia umowy z kolejnym wykonawcą, co nie powoduje nowych, nie znanych dotąd okoliczności mogących stanowić podstawę do zaskarżenia w trybie odwołania. Wobec powyższego, do trybu wyboru oferty określonego w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp nie znajduje zastosowania uprawnienie zamawiającego do żądania od wybranego wykonawcy ponownego wniesienia wadium, bowiem uprawnienie to statuuje się wyłącznie wobec wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza w wyniku rozstrzygnięcia odwołania.Do wyboru oferty nie poprzedzonego badaniem i oceną ofert nie znajduje zastosowania również klauzula standstill oznaczająca minimalny okres zawieszenia dopuszczalności zawarcia umowy po zawiadomieniu wykonawców o wyborze oferty najkorzystniejszej i której celem jest zapewnienie wykonawcom prawa do skorzystania ze środków ochrony prawnej (art. 94 ust. 1 ustawy Pzp).
Reasumując, wybór oferty, w którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp stanowi przyjęcie oferty przez zamawiającego, jest oświadczeniem woli zamawiającego o zamiarze zawarcia umowy z danym wykonawcą w wyniku wcześniej dokonanej oceny.Mając powyższe na uwadze Izba stwierdziła, że wybór oferty dokonany przez zamawiającego na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Pzp stanowi czynność podejmowaną przez zamawiającego po zakończeniu postępowania, która zgodnie z art. 180 ust. 1 ustawy Pzp nie może być kwestionowana w drodze odwołania. Czynność ta może stać się podstawą zaskarżenia przez wykonawcę na drodze cywilnoprawnej.
679 2013-09-24 06:59:22
Odp: odstąpienie od umowy (28 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Stawiam na 2, z tym że nie musisz nikogo o niczym zawiadamiać.
680 2013-09-23 11:54:47
Odp: Formularz ofertowy!! (20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
No to 87.2.3 Pzp
681 2013-09-23 11:53:16
Odp: kryteria w ogłoszeniu (9 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Na 100%, Cena - 100%
682 2013-09-23 11:52:16
Odp: ogłoszenie o unieważnieniu (34 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
W przypadku dokumentu "ogłoszenie" - nie. W przypadku dokumentu "zawiadomienie" - tak.
683 2013-09-23 11:50:55
Odp: prokurent samoistny (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
prokura oddzielna- czy w tym przypadku może oferte zlozyc taki prokurent?
Jak wyżej
no chyba że jest oddziałowa - dokładnie odczytałaś?
684 2013-09-23 11:49:53
Odp: Uzupełnione referencje bez podpisu (35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Tak
685 2013-09-23 11:48:50
Odp: zamówienie uzupełniające z przekroczoną wartością (8 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Może ktoś wie co dzieje się z umową podpisaną na realizację zamówienia uzupełniającego (z wolnej ręki), którego wartość przekroczyła dopuszczalne 50%. Może jakieś orzecznictwo? Co z ważnością umowy? Pozdrawiam.
Umowa jest ważna. Natomiast jej część, ta co wykracza poza zakres 50% podlega unieważnieniu.
686 2013-09-23 11:46:52
Odp: Formularz ofertowy!! (20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Tak najważniejsza jest pozycja b) i c). Resztę da się wyliczyć albo ustalić w oparciu o ogólne zasady obliczenia ceny oferty. Jak się zmieni pozycja wykonawcy w rankingu, po dokonanych poprawkach?
687 2013-09-23 11:25:04
Odp: Formularz ofertowy!! (20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
....no to miałaś szczęście (nie ryzykuj tak więcej
. Na moje oko, wobec tak skromnych informacji: opust (nie upust)
jest constans, resztę dostosować do opustu.
688 2013-09-23 11:20:36
Odp: ogłoszenie o unieważnieniu (34 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Zdecydujcie się o czym rozmawiacie: "ogłoszenie o unieważnieniu", czy " o "zawiadomienie o unieważnieniu"?
689 2013-09-23 11:17:49
Odp: Formularz ofertowy!! (20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Producent jednakowy dla wszystkich?
690 2013-09-23 11:15:56
Odp: prokurent samoistny (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Może
691 2013-09-23 06:34:56
Odp: ogłoszenie o unieważnieniu (34 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
bicykl chodzi zapewne o OGŁOSZENIE DODATKOWYCH INFORMACJI, INFORMACJE O NIEKOMPLETNEJ PROCEDURZE LUB SPROSTOWANIE, w postępowaniu powyżej progów unijnych. Można je zamieścić po unieważnieniu postępowania - wtedy system daje żyć
Nie ma obowiązku podania przyczyn odrzucenia poszczególnych ofert.
692 2013-09-20 10:02:17
Odp: czy to istotna zmiana umowy? (4 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
trzeci raz to samo: istotna
693 2013-09-20 10:01:04
Odp: Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia (25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9844
694 2013-09-16 12:39:04
Odp: protokoły z posiedzeń KP (45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Nie jest źle, jeszcze się uśmiechamy do siebie
Tylko Marcel coś zamilkł ![]()
695 2013-09-16 11:03:18
Odp: protokoły z posiedzeń KP (45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
ab123 - załączniki zamieszczam w spisie chronologicznie.
ab123 nie zapomnij wymienić w tym spisie Ogłoszenia o zamówieniu ![]()
696 2013-09-16 10:58:43
Odp: protokoły z posiedzeń KP (45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
SIWZ jest załącznikiem jak najbardziej.
.... tak, tak i dlatego zgodnie z przepisem, że pozwolę sobie zacytować "Załączniki do protokołu udostępnia się po dokonaniu wyboru najkorzystniejszej oferty lub unieważnieniu postępowania (...)" udostępniasz SIWZ po wyborze, pewnie tak samo robicie z Ogłoszeniami ![]()
697 2013-09-16 09:38:58
Odp: protokoły z posiedzeń KP (45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Nie wiem jakie dokumenty chciałbyś Miras pominąć?
Np. SIWZ
698 2013-09-16 08:22:24
Odp: protokoły z posiedzeń KP (45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Wszystkie dokumenty wytworzone w/z z prowadzonym postępowaniem są załącznikiem do protokołu i powinien być wymieniony w ZP
Ktoś tu chyba przesadza.
699 2013-09-16 08:20:48
Odp: protokoły z posiedzeń KP (45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Czy protokoły z posiedzeń KP są załącznikami do porotokołu?
Protokół załącznikiem do protokołu - a lasy giną... no ale cóż jak się ma nadmiar wolnego czasu to można różne rzeczy wymyślać...
700 2013-09-13 12:55:57
Odp: Program szkolenia (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Wg mnie nie wypełniony program nie może zostać uzupełniony. Jest to treść oferty. To dane podane przez wykonawcę w rubrykach oceniasz czy odpowiadają opisowi przedmiotu zamówienia.
W przypadku covec może być uzupełnialny, a w przypadku Apolla, zważywszy na zwrot "stanowiący treść ofert" raczej nie. Do zobaczenia.


