651

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

maja2009 napisał/a:

1. w siwz w przetargu nieogr. na usługi geodezyjne podano warunek wiedzy i doświadczenia tj. wykonanie usługi za min. 60 000 zł Wykonawca zadał pytanie czy Zam. uzna usługę za 59 450 zł brutto?
2. Czy Zam. dla dobra ogółu powinien się zgodzić i zmienić SIWZ, ogło. o zam. czy ze względu na wartość szac. zam. (ok. 170 000 ) uzasadniony będzie brak zgody na powyższą zmianę.

1. Zadał pytanie, czy złożył wniosek o zmianę?
2. Dla dobra "ogółu" ??? chyba tylko tego jednego smile

652

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

... skoro nie jesteś pewny ww. zapis jest jak najbardziej ok. Studium przypadku dopiero po tso.

Regulamin pożądany (nie mylić z wymagany) - ale zgodnie z zasadą: "im prościej tym lepiej".

...nie podciągnie.

655

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

1. Nie. 2. Przynajmniej tyle: "Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie (konsorcjum, spółka cywilna) muszą wykazać, że wyżej wspomniany warunek udziału w postępowaniu spełnia samodzielnie każdy z wykonawców wchodzących w skład konsorcjum/ spółki cywilnej, na którym ciążyć będzie obowiązek realizacji części zamówienia objętej obowiązkiem posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania."

656

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie.

657

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

...nie widzę w tym wyroku nic co byłoby sprzeczne z tym co napisałem wyżej.

658

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Darek W. napisał/a:

Czyli rozumiem negujecie NADAL AKTUALNY Wyrok

z dnia 4 lipca 2007 r.

Zespół Arbitrów przy Urzędzie Zamówień Publicznych

UZP/ZO/0-775/07

Ja nie neguje ww. wyroku, mało tego zgadzam się z rozstrzygnięciem protestu w nim zawartym.

659

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgodnie z art. 99 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. ? Kodeks cywilny (dalej ?KC?), jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie. Stosownie do art. 82 ust. 2 ustawy ofertę składa się pod rygorem nieważności na piśmie albo, za zgodą zamawiającego, w postaci elektronicznej, opatrzoną bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu. Natomiast zgodnie z treścią art. 78 § 1 KC dla zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarczającym jest złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli. Skoro, więc dla oferty jest wymagana forma szczególna, to składane pełnomocnictwo również powinno być udzielone w wymaganej dla oferty formie. Dlatego też pełnomocnictwo poza określoną treścią, a więc wymogiem złożenia oświadczenia woli, którego treścią jest upoważnienie określonego podmiotu do dokonania, w imieniu i ze skutkiem dla mocodawcy, określonej czynności prawnej powinno zawierać własnoręczny podpis mocodawcy. Powyższe oznacza, iż pełnomocnictwo do podpisania oferty powinno być złożone w formie oryginału lub kopii potwierdzonej notarialnie.

W Twoim przypadku ofertę należy odrzucić na podstawie art. 89 ust. 1 pkt  1 i 8 albowiem oferta uchybia zapisom art. 9 ust. 1 oraz art. 82 ust. 2 ustawy w związku z art. 78 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. ? Kodeks cywilny.

660

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

sebek napisał/a:

MIRAS a po czym poznałeś, że to kopia?

...że zacytuję Bitter:  "Czasem jeszcze są na nich stare skserowane pieczątki wykonawcy"

661

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Apollo napisał/a:

Pytanie, czy tak łatwo można ocenić, że ten wydruk jest kopią, czy też nie.

Często bardzo łatwo, przykład podaje Bitter.

662

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Spotkałem się z następującą tezą: "co do zasady samodzielnie pobrane wydruki komputerowe aktualnych informacji o podmiotach wpisanych do Krajowego Rejestru Sądowego posiadają status dokumentu oryginalnego ? jednakże skopiowanie/powielenie takiego wydruku powoduje, iż kopia ta traci ten status ponieważ oryginalny samodzielnie pobrany wydruk (o nadanym identyfikatorze wydruku) jest tylko jeden." Co Wy na to? Ja osobiście mam mieszane uczucie, ale trudno odmówić słuszności (i nie tylko) tej tezie.

Witam,

jak postępujecie w sytuacji, kiedy wykonawca załączy do oferty kopię samodzielnie pobranego wydruku komputerowego z Krajowego Rejestru Sądowego nie potwierdzoną za zgodność z oryginałem???

jarosław napisał/a:

Co wykonawca ma sądzić czytając informację w SIWZ o zamówieniu uzupełniającym? Będzie to zamówienie czy nie będzie? Skoro zamawiający przewiduje takie zamówienie to może powinien wiedzieć co przewiduje w jakim zakresie i gdzieś to opisać?

Po co?, Po co?, Po co?

Zapis w ogłoszeniu o możliwości udzielenia zamówienia uzupełniającego dla zamówienia podstawowego nie daje wykonawcy, na rzecz którego udzielono zamówienia podstawowego, roszczenia o udzielenie także zamówienia uzupełniającego ? oznacza to, że zamawiający może w ogóle nie udzielić zamówienia uzupełniającego bez podania przyczyny (bez żadnych konsekwencji prawnych i finansowych dla zamawiającego). Zamawiającemu nie przysługuje również roszczenie do wykonawcy, aby ten zrealizował dla niego zamówienie uzupełniające.

665

(15 odpowiedzi, napisanych Wadium)

anka napisał/a:

ale kluczowe jest czy będzie korekta finansowa - postępowanie unijne

Nie

Marcel napisał/a:

Wyjaśnienia są, ludzie przecież na wezwanie opowiedział!, tyle że albo potwierdzają to czego wymagają przepisy albo nie.

Wykonawca jest obowiązany do złożenia wyjaśnień, które w sposób nie budzący wątpliwości pozwalają na ustalenie, czy oferta zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia (por.: wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie, sygn. akt V Ca 214/06); wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie, sygn. akt IV Ca 1299/09). W przedmiotowym aspekcie warto też zwrócić uwagę na wyrok KIO z 17 stycznia 2012 r. sygn. 2809/11 z którego wynika, że ?(?) wyjaśnienia lakoniczne czy ogólnikowe są utożsamiane z brakiem złożenia wyjaśnień?; wyrok KIO z dnia 22 października 2012 r. KIO 2202/12, w którym postawiono tezę, że ?(?) wyjaśnienia ? aby mogły zostać uwzględnione ? nie mogą być ogólnikowe, muszą odnosić się do konkretów ? oświadczeń wykonawcy, które będą nadawały się do zweryfikowania?, czy też wyrok KIO z dnia z dnia 11 września 2012 r. KIO 1818/12 zgodnie z którym ?wykonawca musi złożyć możliwie najbardziej wyczerpujące informacje, aby usunąć stan niepewności zamawiającego, co do zaoferowanej ceny, nawet w przypadku, gdy zwrócenie to było lakoniczne czy nieprecyzyjne?

667

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Wystarczy

668

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

...sama prawda.

669

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Darek W. napisał/a:

A ja tak nie uważam. To zam decyduje , na jakie odpowiada po terminie.

Nie jesteś odosobniony w swojej opinii cool

Gordon napisał/a:

czy po okresie przejściowym

poświadczeniem należytego wykonania usługi/dostawy będzie mógł być protokół odbioru usługi czy musi być literalnie poświadczenie ?

UZP: "Przez ?poświadczenie? należy rozumieć dokument potwierdzający określone fakty lub wiedzę wystawcy, którego wystawcą nie jest wykonawca. Poświadczeniem będą zatem zarówno dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego roboty budowlane, dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane (w przypadku dostaw lub usług), np. referencje, jak i dokumenty wystawione przez inny podmiot, który posiada kompetencje, by poświadczyć określone fakty."

... to zależy od przepisu na podstawie, którego dokonałeś wyłączenia stosowania Pzp.

672

(7 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Chyba trochę przesadzasz?!?

673

(28 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

jarosław napisał/a:

Ale Doroto pisze o odstąpieniu od umowy. To by oznaczało ze umowa została podpisana.

.... jeżeli tak to o ponownym wyborze nie może być mowy.

674

(2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Może być nawet ekspertem - jak tam sobie chcesz, tak czy siak oświadczenie musi złożyć.

675

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

Dobrze kombinujesz, z tym że jak każda "kombinacja" i a ta jest obarczona pewnym ryzykiem wink