szad napisał/a:

najkorzystniejsza oferta wyższa niż kwota jaką mamy w budżecie.

Cena najkorzystniejszej oferty, czy oferta z najniższą ceną?

752

(10 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

szad napisał/a:

ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą.
czy w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia w pkt IV.3) należy wpisać 0 czy 1?

Podobnie:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9844

Apollo napisał/a:

Mam pewne przemyślenia, w jaki sposób poradzić sobie z tym problemem, ale pogłówkujcie najpierw sami ... .

Czekam  cool

Apollo napisał/a:
MIRAS napisał/a:

masz przecież ustawę a tam stoi wyraźnie wink

1. wyraźnie, że... ?

2. Jakby to było takie oczywiste, to by nie było takiej rozbieżności.

1. wyraźnie że... zawarcie umowy nie jest czynnością w postępowaniu ze wszystkimi tego konsekwencjami.

2. Jakiej rozbieżności, jak sam zauważyłeś, jest tylko jedna "uchwała contra reszta świata"

755

(3 odpowiedzi, napisanych Wadium)

nina napisał/a:

i wygrał

W jakim sensie wygrał?

Piszesz o opiniach UZP, KIO, SN, doktrynie... a czy to ważne?!?, masz przecież ustawę a tam stoi wyraźnie wink

757

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1.  to podlega Wykluczeniu, że nie WYKAZAŁ spełniania warunku ...
2. jest ok

mirek.sz1 napisał/a:

podlega wykluczeniu z postępowania a jego oferta odrzuceniu

Wskaż podstawę.

Jak Apollo

759

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jak eva.

Darek W. - czy Ty czasem nie mylisz pojęć: oferty równoważne i rozwiązania równoważne opisywanym?

761

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kawaska napisał/a:

ja wpisuję, że jest odrzucona, no bo w końcu jest smile

Moim zdaniem: nie jest odrzucona, ponieważ jej nie odrzucasz.

762

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

szad napisał/a:

No to wiadomo, z mocy prawa tak jest.
Tylko czy w protokole wykazywać ją jako odrzuconą?

Nie.

763

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Na gruncie ustawy Pzp nic. Na gruncie ustawy o KRS - po pierwsze grzywna, po drugie (...).

764

(22 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Odpuść sobie "polisę" - życie będzie łatwiejsze.

765

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oddział nie składa oferty, chyba że w znaczeniu fizycznym - wykonawcą nie jest oddział. Oddział powinien zostać zarejestrowany w KRS.

"(...)- Pod koniec każdego roku prowadzone są przetargi na sukcesywne w ciągu roku dostawy rożnych artykułów spożywczych. Są to: mięso, wędliny, drób, ryby, konserwy, rożne produkty mleczarskie, pieczywo, ciasta, mąka, kasza, ryż, miód, przyprawy, kakao, herbata i inne. Zwykle prowadzone są odrębne postępowania w trybie przetargów nieograniczonych. Zaznaczam, że wartość poszczególnych zamówień mieści się w granicach między 14 tys. a 133 tys. euro. Mam jednak wątpliwości, czy takie postępowanie jest prawidłowe, czy też może należałoby przeprowadzić jedno postępowanie z dopuszczeniem składania ofert częściowych na poszczególne zadania? - pyta czytelnik GPP.

Opisany sposób organizowania osobnych przetargów, a co istotniejsze ? osobnego ich szacowania dla każdego z wymienionych produktów, może zostać uznany za dzielenie zamówień w celu obejścia przepisów ustawy. Tak naprawdę mamy do czynienia z dostawami powtarzającymi się okresowo - mięso czy wędliny są dostarczane raz na tydzień, kasza czy herbata raz na miesiąc itd. Aby obliczyć wartość zamówienia, należy więc zastosować art. 34 prawa zamówień publicznych. Zgodnie z nim zamawiający ma do wyboru dwa sposoby. W pierwszym szacuje wartość na podstawie zamówień tego samego rodzaju udzielonych w terminie poprzednich 12 miesięcy lub w poprzednim roku budżetowym, z uwzględnieniem zmian ilościowych zamawianych dostaw. W drugim sam przewiduje, ile zapłaci za dostawy tego samego rodzaju, których udzieli przez najbliższe 12 miesięcy. Skoro czytelnik zamawiał już wcześniej tego rodzaju produkty, to powinien zastosować sposób pierwszy i bazować na cenach płaconych przez ostatni, roczny okres. Dużo trudniejsze jest określenie, co to jest dostawa tego samego rodzaju. Przepisy tego nie precyzują. Przyjmuje się, że chodzi o artykuły o zbliżonym zastosowaniu, które można bez trudu dostać u tego samego dostawcy, przy czym firm mogących jest zrealizować jest wiele. W praktyce wymienione przez czytelnika artykuły należało pogrupować. Osobno obliczyć wartość mięsa, wędlin i drobiu (może je dostarczyć producent mięs i wędlin), osobno ryb (są hurtownie rybne), osobno artykułów mleczarskich (masło, mleko, sery może dostarczyć zarówno mleczarnia czy wyspecjalizowany sprzedawca), a osobno pieczywa i ciast (dostarczy je piekarnia). A co z produktami pozostałymi, które różnią się od siebie, ale jednak wszystkie są spożywczymi? Opinie mogą być podzielone, ale wydaje się, że racjonalne jest zgrupowanie ich w odrębnej grupie. Sklep czy hurtownia ogólnospożywcza może dostarczyć zarówno kaszę, jak i miód czy przyprawy. Podział ten może jednak nie mieć zastosowania przy małych zamówieniach, o które najczęściej nie będą zabiegać wyspecjalizowani sprzedawcy czy hurtownie. Tu należałoby rozważyć czy wszystkich artykułów spożywczych nie należy zakwalifikować do jednego rodzaju, jako tych, które będą dostarczone przez sklepy czy hurtownie ogólnospożywcze. Sam fakt, czy zamówienie zostanie udzielone w jednym przetargu podzielonym na części czy też w kilku osobnych, nie ma tu większego znaczenia. Liczy się to, aby prawidłowo oszacować wartość dostaw powtarzających się okresowo i na tej podstawie wybrać łagodniejszą lub bardziej rygorystyczną procedurę.
Sławomir Wikariak"

767

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak Marcel

768

(61 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Marta napisał/a:

bipi a czy kontrolerzy wymagali od Ciebie oświadczeń od osób które przyjmują oferty na punkcie /biurze podawczym??

.... tak i wymagają prawa jazdy wink od bipi (jako kontroler) wymagał bym również karty rowerowej smile

769

(61 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

bipi napisał/a:
Marta napisał/a:

ja wlasnie tak praktykuje, bo nie robie protokolow z posiedzen w czasie postepowania, mam 1 protokol ZP
i tak naprawde podpisy komisji mam na:
- oswiadczeniach ZP-1,
- protokole ZP-PN (przy nieograniczonym)
- informacji o wyborze/unieważnieniu/wykluczonych/odrzuconych
kropka
czy to nie wystarczy?

Może nie wystarczyć np. dla kontroli zamówień z projektów UE wink Radzę uważać wink

Wystarczy. Ja bym uważał żeby nie przedobrzyć.

770

(61 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

jarosław napisał/a:

A ja uważam podobnie jak bipi. Ustawa mówi o komisji 3-osobowej która dokonuje najważniejszych czynności w postępowaniu, ocenia warunki udziału w post i oferty. I tych czynności dokonuje skład przynajmniej 3 osobowy. W innym razie kierownik sam mógłby sobie to robić bez jakiejś tam komisji. Przepis ma charakter antykorupcyjny i pod tym katem należy go interpretować. Jednego członka KP łatwiej skorumpować niż 15 smile

Po pierwsze:

Art. 19. 1. Kierownik zamawiającego powołuje komisję do przeprowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia, zwaną dalej "komisją przetargową", jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8.

- oznacza to, że w postępowaniach poniżej ww. kwot wszystko może robić jeden pracownik.

Po drugie:

Art. 20 ust. 3. Komisja przetargowa w szczególności przedstawia kierownikowi zamawiającego propozycje wykluczenia wykonawcy, odrzucenia oferty oraz wyboru najkorzystniejszej oferty, a także w zakresie, o którym mowa w ust. 1, występuje z wnioskiem o unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia.

- oznacza z akcentem na PROPONUJE.

771

(61 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Np. DRUK ZP - PN, pkt 14 - w zasadzie podpisy członków w tym miejscu są wystarczające.

772

(61 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Marta napisał/a:

no właśnie,  jak to praktykujecie?czy dokument: zawiadomienie o poprawie omylki-podpisuje Wam tylko Zamawiajacy czy sklad Komisji rowniez?czy wystarczy ze sklad komisji podpisze sie pod informacja o wyborze oferty /odrzuconych/wykluczonych?

... i to jest aż za nadto.

773

(61 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Miksu napisał/a:

W regulaminie nie mamy żadnych zapisów w przypadku takiej lub podobnej sytuacji!, więc nie za bardzo wiemy co dalej.

może jeden, a nawet dwóch, nie wspominając o trzech

774

(7 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

eva napisał/a:

Ty jako zamawiający dopełniłeś swojego obowiązku tj. miałes wątpliwości co do referencji, wezwałeś do złożenia pisemnych wyjaśnień i oceniłeś je podejmując decyzję że wszystko jest OK.

i jeszcze:

Zarzuty bez dowodów to zniesławienie, pomówienie, obmówienie, oszczerstwo - też karane. Powiadomić wykonawcę wybranego niech ściga żalącego się.

Gordon napisał/a:

1. czy moe sam wydrukować i dołączyć, na potwierdzenie że kowalski który podpisał mógł reprezentować firmę,
2. moim zdaniem nie ma przeszkód ???
3. czy wzywac do uzupełnienia ??

1) możesz - jak chcesz mieć potem problemy
2) moim zdaniem: są, to na wykonawcy ciąży obowiązek wykazania że oferta jest podpisana prawidłowo - nie jest to zadanie zamawiającego
3) wzywać.