576

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nawet wtedy. A to że podpisał jeden to ok.

seniorcristobal napisał/a:

Zatem, czy przesyłając takiemu wykonawcy, który nie złożył oferty skan protokołu z otwarcia (będzie najłatwiej -tam jest całe info) jest jakimś naruszeniem?

Nie, tym bardziej że definicja wykonawcy obejmuje swoim zasięgiem również podmiot, który wysłał ofertę (nie koniecznie dotarła ona w terminie) i tenże podmiot zwracając się o taką informację chce się dowiedzieć czy została ona złożona w terminie, w wyznaczonym miejscu.

578

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

justkasia napisał/a:

Co zrobic w takiej sytuacji- odrzucić ofertę jako niezgodną z treścią SIWZ, czy wezwać do wyjaśnień i na ich podstawie poprawić jako inną omyłkę?

Jaki był status tych dokumentów w postępowaniu? Czym innym jest dokument na potwierdzenie że oferowany sprzęt o nazwie "SUPER" spełnia wymagania zamawiającego, a co innego dokument stanowiący integralną treść oferty - jako opis oferowanego sprzętu o nazwie "SUPER". Ten pierwszy podlega uzupełnieniu. Natomiast ten drugi - o ile nie odpowiada potrzebom zamawiającego, powoduje odrzucenie oferty.

579

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, tylko jeden może w imieniu drugiego jeżeli ma odpowiednie pełnomocnictwo.

580

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czy pytanie powinno brzmieć:

anka napisał/a:

W przypadku gdy ofertę składa wspólnik spółki cywilnej -A- (dołączone jest umowa, z którego wynika, ze może sam reprezentować spółkę) czy w takim przypadku żądam od wspólnika  -B- oświadczenia z art. 24 ust.1 oraz listy podmiotów (grupa kapitałowa) i czy dopuszczalne jest podpisanie tych dokumentów przez wspólnik spółki cywilnej -A-

Jeżeli odpowiedź brzmi: TAK, to 2xTAK.
Jeżeli odpowiedź brzmi: NIE - to nie wiem o co chodzi.

581

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Igulinka2014 napisał/a:

Jak ma postąpić Zamawiający: odrzucić obie oferty jako niezgodne z SIWZ, czy wezwać do wyjaśnień i próbować uratować jedną z ofert (w końcu jeden taki sprzęt wykonawca posiada i któraś z ofert może się okazać poprawna, tylko która)?

Spełniają minimum, a tylko dla dodatkowej oceny wykazali ten sprzęt?

582

(7 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Jest gitara.

583

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

No to jeszcze raz: MOŻNA, pisałem o tym wielokrotnie na forum, nawet zanim pokazały się wyroki KIO: 586/09; 600/09

584

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Art. 86.3 mówi o obowiązku, a nie o zakazie - jaki masz np. w tymże artykule w ust. 1.

585

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Dzięki za opinie.

586

(14 odpowiedzi, napisanych SWZ)

DarekW., Maarta, eva - wskażcie mi proszę gdzie w ustawie jest mowa o tym, że nie można podawać kwoty jaka dysponuje zamawiający na wykonanie zadania???

587

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

seniorcristobal napisał/a:

1) nie dokonuje czynności wyboru najkorzystniejszej oferty, nie wzywam ewentualnie do uzupełnienia, dokumentów ( bo i tak postępowanie będzie unieważnione) tylko wysyłam pismo do Wykonawcy o unieważnieniu postępowania ( tylko do tego, który składał w tej części postępowania, czy do wszystkich składających w innych częściach?).

1. Nie dokonujesz. Nie wzywasz. Wysyłasz - obie wersje są dopuszczalne.

jarosław napisał/a:

Gorzej jak nie dostanie.

Na tym polega istota ryzyka.

589

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Sorry, teraz doczytałem... myślałem że piszesz o KRS...

... że musisz wykonać telefon??? hmm

1. Tak - jest ryzyko jest zabawa.
2. Jw.

592

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Witam,

czy dopuszczalne jest dokonywanie zmian w treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia po upływie terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w dialogu konkurencyjnym, które prowadza do zmiany treści ogłoszenia o zamówieniu? (np. zmiana wysokości wadium). Ja przychylam się do tezy że TAK. Czy ktoś ma jakieś inne przemyślenia, może jakieś opinie, orzeczenia?

593

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Sprawdź datę ostatniego wpisu w KRK, na pewno jest przed TSO.

594

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Skoro brak tego dok. w rozporządzeniu to wydaje się że musi być oryginał smile

Wydaje Ci się powiadasz?, a mi się wydaje że może być kopia (...)

szad napisał/a:

korzystał już może ktoś z Was z dialogu technicznego?

Jestem pewien, że zdecydowana większość... tylko że o tym nie wie, bądź wie, lecz również wie że robi to niezgodnie z Pzp, więc twierdzi że nie.

596

(41 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Znam, czytałem i zgadzam się jednak przepisami nie do końca poparte:
http://www.wgpr.pl/czy-kolejny-na-li%C5%9Bcie-wykonawca-kt%C3%B3rego-oferta-nie-zosta%C5%82a-odrzucona-mo%C5%BCe-uzyska%C4%87-zam%C3%B3wienie.html

- zwłaszcza ostatnia część artykułu.

Ile prawników tyle opinii. Z praktycznych względów zalecam tylko raz - ponownie (zgodnie z opinią UZP).

Jeżeli roboty związane z wykładaniem dywanów to roboty budowlane, to jak myślisz - jaka jest odpowiedź na Twoje pytanie?

598

(41 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

anka napisał/a:

Wykonawca na piśmie odmówił podpisania umowy, czy wybierając kolejnego muszę odczekać termin na odwołanie czy mogę zawrzeć nawet na drugi dzień umowę od dnia wysłania zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty

KIO/31/11

Ustawodawca nie nałożył zatem na zamawiającego dokonującego przyjęcia oferty na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Pzp obowiązku informowania wykonawców o wyborze najkorzystniejszej oferty, o wykonawcach, którzy złożyli oferty w postępowaniu, o wykonawcach wykluczonych, bądź tych, których oferty zostały odrzucone, jak również o terminie, po upływie którego umowa może być zawarta. Na wyraźne odróżnienie wyboru oferty najkorzystniejszej od wyboru, o którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp wskazuje również treść ust. 1 art. 91 ustawy Pzp, który jednoznacznie określa podstawę dokonania wyboru oferty najkorzystniejszej tj. kryteria oceny ofert określone w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Instytucja wyboru z art. 94 ust. 3 ustawy Pzp nie została oparta na ustanowionych przez zamawiającego kryteriach oceny ofert.Dodatkowo, ustawa nie daje wykonawcom ubiegającym się o udzielenie zamówienia uprawnienia do składania odwołań na wybór oferty, o którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp ? wszelkie zastrzeżenia do sposobu oceny ofert przez zamawiającego powinny być rozpoznawane na etapie wyboru oferty najkorzystniejszej poprzedzonej badaniem i oceną ofert. Wszystkie informacje związane z ww. działaniami zamawiającego nabierają statusu informacji wiążącej od chwili, gdy upływa termin na wniesienie odwołania. Okoliczność polegająca na uchylaniu się od zawarcia umowy nie ma wpływu na dalszy tok postępowania, bowiem w takiej sytuacji zamawiający może skorzystać z uprawnienia do zawarcia umowy z kolejnym wykonawcą, co nie powoduje nowych, nie znanych dotąd okoliczności mogących stanowić podstawę do zaskarżenia w trybie odwołania. Wobec powyższego, do trybu wyboru oferty określonego w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp nie znajduje zastosowania uprawnienie zamawiającego do żądania od wybranego wykonawcy ponownego wniesienia wadium, bowiem uprawnienie to statuuje się wyłącznie wobec wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza w wyniku rozstrzygnięcia odwołania.Do wyboru oferty nie poprzedzonego badaniem i oceną ofert nie znajduje zastosowania również klauzula standstill oznaczająca minimalny okres zawieszenia dopuszczalności zawarcia umowy po zawiadomieniu wykonawców o wyborze oferty najkorzystniejszej i której celem jest zapewnienie wykonawcom prawa do skorzystania ze środków ochrony prawnej (art. 94 ust. 1 ustawy Pzp).
Reasumując, wybór oferty, w którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp stanowi przyjęcie oferty przez zamawiającego, jest oświadczeniem woli zamawiającego o zamiarze zawarcia umowy z danym wykonawcą w wyniku wcześniej dokonanej oceny.Mając powyższe na uwadze Izba stwierdziła, że wybór oferty dokonany przez zamawiającego na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Pzp stanowi czynność podejmowaną przez zamawiającego po zakończeniu postępowania, która zgodnie z art. 180 ust. 1 ustawy Pzp nie może być kwestionowana w drodze odwołania. Czynność ta może stać się podstawą zaskarżenia przez wykonawcę na drodze cywilnoprawnej.

599

(41 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Oczywiście że następny w kolejce, czynność wynikająca z art. 94 ust. 2 ustawy Pzp  nie ma charakteru jednorazowego i możliwe jest zawarcie umowy z kolejnym wykonawcą w tym przypadku z trzecim w kolejności. Opisany sposób działania możliwyjest pod warunkiem, że oferty spełniają wymagania zawarte w siwz i są zgodne z przepisami ustawy Pzp.

?Kolejną kwestią wymagającą rozstrzygnięcia na gruncie art. 94 ust.
3 ustawy jest możliwość zawarcia umowy z trzecim bądź też kolejnym
wykonawcą w sytuacji kiedy zarówno wykonawca którego oferta została
wybrana jako najkorzystniejsza jak i wykonawca wybrany w trybie art. 94
ust. 3 ustawy uchylają się od podpisania umowy. W sytuacji gdy wykonawca,
który złożył najkorzystniejszą ofertę uchyla się od zawarcia umowy
lub nie wnosi wymaganego zabezpieczenia umowy, zamawiający dokonuje wyboru
kolejnej ?najkorzystniejszej oferty? spośród ofert pozostałych bez
przeprowadzania ich ponownego badania i oceny, przy czym jest to
uprawnienie zamawiającego, a nie jego obowiązek (?może wybrać?, nie
zaś ?wybiera?). Powyższe oznacza, że zostaje wybrana oferta
następna w kolejności i uprawnienie powyższe przysługuje zamawiającemu
tylko raz. Inne rozumienie tego przepisu mogłoby bowiem prowadzić w
wyjątkowych sytuacjach do obowiązku wyboru oferty najmniej korzystnej,
jeżeli wszyscy wyżej sklasyfikowani wykonawcy odmówiliby podpisania
umowy, co byłoby wprost sprzeczne z zasadą celowości i efektywności
gospodarowania środkami publicznymi (arg. z art. 44 ust. 3 pkt 1 ustawy z
dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych ? Dz. U. Nr 157, poz.
1240 ze zm.), a także celem przepisów ustawy, którym jest m.in. wybór
oferty najkorzystniejszej.
Należy również stwierdzić, że przepis art. 94 ust. 3 ustawy Pzp ma
charakter wyjątkowy i jako taki, zgodnie z zasadą exceptiones non sunt
extentendae, nie może być interpretowany rozszerzająco. W związku z
powyższym, z art. 94 ust. 3 ustawy wyraźnie wynika, że w sytuacji, gdy
wykonawca, którego oferta wybrana została za najkorzystniejszą, uchyla
się od zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego, zamawiający
może wybrać ofertę ?najkorzystniejszą spośród ofert
pozostałych?, a zatem nie ofertę najkorzystniejszą, bo ta jest tylko
jedna i została już wybrana, jeżeli nie zachodzą przesłanki, o
których mowa w art. 93 ust. 1 ustawy.

Jeżeli zatem wykonawca, którego oferta została wybrana na podstawie art.
94 ust. 3 ustawy, również uchyli się od zawarcia umowy, zamawiający
unieważnia postępowanie na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 7 ustawy
(postępowanie obarczone jest wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej
umowy w sprawie zamówienia publicznego).?

Informator UZP 2012, nr 9, str. 25

Poczytaj jeszcze Informator Urzędu Zamówień Publicznych nr 11/2011, od str. 10.