Wszystkie zostaw, postępowania nie unieważniaj.

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=13008

528

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... i ja się nie zgadzam z Marcelem & Company. Czyli jest 3:3. Też miałem wątpliwości w ww. przedmiocie, ale szalę na korzyść interpretacji bipi & myszy1953 przechyliło brzmienie art. 89.1.4, którego treść nie uległa w ostatnim czasie zmianie. Pamiętacie taką opinię UZP (fragment):

"Jak wynika z treści art. 89 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp punktem odniesienia dla kwalifikacji ceny jako rażąco niskiej jest ustalona przez zamawiającego cena za przedmiot zamówienia. Ceną ustaloną przez zamawiającego, która będzie stanowiła punkt odniesienia do stwierdzenia, czy mamy do czynienia z rażąco niską ceną, będzie
wartość przedmiotu zamówienia ustalona przez zamawiającego powiększona o podatek VAT. Przepis art. 89 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp wyraźnie bowiem wskazuje, iż chodzi o odniesienie ceny do przedmiotu zamówienia. W chwili oceny ofert, jedynym obiektywnym wyznacznikiem tego, czy cena może być uznana za rażąco niską jest
wartość zamówienia z podatkiem VAT. Wydaje się, iż punktem odniesienia nie może być sama wartość zamówienia, a więc wartość bez podatku VAT (art. 32 ust. 1 ustawy Pzp), bowiem zgodnie z art. 2 pkt 1 w zw. z art. 3 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 5 lipca 2001 r. o cenach (Dz. U. z 2013 r., poz. 385, ze zm.), cena podawana przez wykonawców w swojej ofercie musi uwzględniać stawkę podatku VAT."

No właśnie: gdyby było tylko odrzucenie - a tak powinno być, to by nie było problemu. Echh tak nadgorliwość... Teraz to wybór należy do Ciebie (z pełną odpowiedzialnością).

530

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kasandra napisał/a:

Zamawiający przedłużył raz, a potem tylko 1 wykonawca zadbał sobie o kontynuację, więc wybór będzie, tylko się zastanawiam co z resztą...

... czyli tak jak Marcel. W tym temacie polecam lekturę: KIO 109/13, w szczególności fragment o zasadzie równego traktowania.

531

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jarosław napisał/a:
MIRAS napisał/a:
Kasandra napisał/a:

Jak traktujecie oferty, których termin ważności minął, a zamawiający
zamierza dopiero dokonać wyboru najk. oferty

... tak jak by ich nie było. Więc z wyboru "nici".

Czy na pewno?
Czy zamawiający nie powinien dalej traktować tych ofert jako aktualnych? Z czego wynika że zamawiający może pominąć oferty którym minął TZO?

Wiem do czego zmierzasz. Aktualnie mamy dwie szkoły w podejściu do ww. tematu:
1) Można dokonać wyboru najkorzystniejszej oferty po upływie TZO, a co za tym idzie zawrzeć ważną umowę;
2) Można zawrzeć umowę po upływie TZO, pod warunkiem że wybór był dokonany przed upływem tego terminu.

Zarówno na poparcie jednej jak i drugiej tezy mogę przytoczyć masę komentarzy, wyroków KIO etc. Póki co mi bliżej do zwolenników drugiej szkoły.

532

(26 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak Igulinka2014. Chociaż Marcela sposób, aczkolwiek bardziej radykalny, jest również dopuszczalny.

533

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kasandra napisał/a:

Jak traktujecie oferty, których termin ważności minął, a zamawiający
zamierza dopiero dokonać wyboru najk. oferty

... tak jak by ich nie było. Więc z wyboru "nici".

534

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak Marcel.

... no tak, dlatego "a ni". Ale co do zasady: NIE. smile

Co do zasady (a ni pierwszy, a ni tym bardziej drugi): Nie

1 i 2: Nie
3: Na tak postawione pytanie trudno o jednoznaczną odpowiedź.

Jeżeli już, to raczej pkt 2.

Nie.

540

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Na potwierdzenie tego, o czym pisze bipi:

KIO/31/11

Ustawodawca nie nałożył zatem na zamawiającego dokonującego przyjęcia oferty na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Pzp obowiązku informowania wykonawców o wyborze najkorzystniejszej oferty, o wykonawcach, którzy złożyli oferty w postępowaniu, o wykonawcach wykluczonych, bądź tych, których oferty zostały odrzucone, jak również o terminie, po upływie którego umowa może być zawarta. Na wyraźne odróżnienie wyboru oferty najkorzystniejszej od wyboru, o którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp wskazuje również treść ust. 1 art. 91 ustawy Pzp, który jednoznacznie określa podstawę dokonania wyboru oferty najkorzystniejszej tj. kryteria oceny ofert określone w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Instytucja wyboru z art. 94 ust. 3 ustawy Pzp nie została oparta na ustanowionych przez zamawiającego kryteriach oceny ofert. Dodatkowo, ustawa nie daje wykonawcom ubiegającym się o udzielenie zamówienia uprawnienia do składania odwołań na wybór oferty, o którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp ? wszelkie zastrzeżenia do sposobu oceny ofert przez zamawiającego powinny być rozpoznawane na etapie wyboru oferty najkorzystniejszej poprzedzonej badaniem i oceną ofert. Wszystkie informacje związane z ww. działaniami zamawiającego nabierają statusu informacji wiążącej od chwili, gdy upływa termin na wniesienie odwołania. Okoliczność polegająca na uchylaniu się od zawarcia umowy nie ma wpływu na dalszy tok postępowania, bowiem w takiej sytuacji zamawiający może skorzystać z uprawnienia do zawarcia umowy z kolejnym wykonawcą, co nie powoduje nowych, nie znanych dotąd okoliczności mogących stanowić podstawę do zaskarżenia w trybie odwołania. Wobec powyższego, do trybu wyboru oferty określonego w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp nie znajduje zastosowania uprawnienie zamawiającego do żądania od wybranego wykonawcy ponownego wniesienia wadium, bowiem uprawnienie to statuuje się wyłącznie wobec wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza w wyniku rozstrzygnięcia odwołania. Do wyboru oferty nie poprzedzonego badaniem i oceną ofert nie znajduje zastosowania również klauzula standstill oznaczająca minimalny okres zawieszenia dopuszczalności zawarcia umowy po zawiadomieniu wykonawców o wyborze oferty najkorzystniejszej i której celem jest zapewnienie wykonawcom prawa do skorzystania ze środków ochrony prawnej (art. 94 ust. 1 ustawy Pzp).
Reasumując, wybór oferty, w którym mowa w art. 94 ust. 3 ustawy Pzp stanowi przyjęcie oferty przez zamawiającego, jest oświadczeniem woli zamawiającego o zamiarze zawarcia umowy z danym wykonawcą w wyniku wcześniej dokonanej oceny. Mając powyższe na uwadze Izba stwierdziła, że wybór oferty dokonany przez zamawiającego na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Pzp stanowi czynność podejmowaną przez zamawiającego po zakończeniu postępowania, która zgodnie z art. 180 ust. 1 ustawy Pzp nie może być kwestionowana w drodze odwołania. Czynność ta może stać się podstawą zaskarżenia przez wykonawcę na drodze cywilnoprawnej.

Wezwać do uzupełnienia.

542

(1 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Tak, z tym że w w przypadku zamawiających, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, należy dodatkowo wykazać w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia

543

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

... eee nie koniecznie, jeżeli jest więcej niż jedna oferta, to wybieramy następnego - o ile jest taka wola zamawiającego.

544

(2 odpowiedzi, napisanych Inne)

Poświadczeniem nie jest dokument o nazwie "Poświadczenie" ale każdy dokument, z którego jednoznacznie i niepodważalnie wynika fakt należytego wykonania zamówienia - przynajmniej na razie, do czasu kiedy KIO nie orzeknie inaczej. A może już orzekło???

Jak Marta

546

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

No to proszę teraz o wykładnię art. 46 ust.4a !!!
1. Komu zabieramy wadium , tylko, wykonawcy z najkorzystniejszą ofertą,  który nie uzupełni na wezwanie dokumentów art.25.1 , pełnomocnictwa, grupy, listy lub art.87.2
2. Jak pisać wezwania do uzupełnienia, bez pouczenia ?
3. Jak z pouczeniem to do kogo , tylko do pierwszego w rankingu (jeżeli ma braki)?
4. art.46 ust.3 dlaczego wzywam wykonawcę odwołującego się po wyborze do wniesienia wadium , jeżeli w wyniku odwołania i ponownej oceny  jego oferta jest najkorzystniejsza

Ja chyba zgłupieję

1. W uproszeniu: Tak
2. Tak
3. Bez pouczenia, jak już bardzo chcesz to tak jak w pytaniu.
4. Nie rozumiem skąd Twoje wątpliwości?

547

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Katiqq napisał/a:

Przytoczony w treści uchwały wyrok SN: (...)Zdaniem Sądu Najwyższego połączenie dwu
grup osób spójnikiem ,,lub" oznacza, że warunek dotyczy obu grup. Gdyby miał się
odnosić do ostatniej grupy, składniki zdania byłyby połączone spójnikiem ,,albo"
oznaczającym alternatywę rozłączną.(...)
... i wszystko jasne wink

Nie do końca wszystko jasne, bo w tej samej uchwale napisano:
"W pierwszym wypadku spójnik ,,lub" występuje jako łączący, w drugim jako rozdzielający, a w trzecim, w zakresie warunku uprawnienia dziecka do renty rodzinnej, występuje podobny problem interpretacyjny, jak w rozpatrywanym zagadnieniu prawnym.Wykładnia gramatyczna jest więc w przypadku omawianej ustawy zawodna i znaczenie użytych określeń należy oceniać w kontekście całej regulacji.".

O "LUB" więcej tutaj:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10629

548

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kulka napisał/a:

Jak sądzicie co ustawodawca miał na myśli pisząc o "wszystkich złożonych ofertach".

Co miał na myśli - trudno powiedzieć. Literalnie: "wszystkich", znaczy "wszystkich". Przyjęcie opcji "Dotyczy oferty złożonej w czasie między terminem złożenia ofert a terminem otwarcia", wydaje się do obronienia - ważne jest żeby postępować w przyszłości jednolicie.

549

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Oferty po terminie nie otwiera się, tylko odsyła więc gdzie tu sens?

Nie otwiera się ?!? Chyba: "można nie otwierać".

550

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

covec napisał/a:

Sam miałem taką sytuację. Pani pyta, przyjmie Pan ofertę? A jak na zegarek w kancelarii, na Panią i pytam; którą ma pani godzinę? No ja wiem, ale....:)

...no ale ofertę przyjąłeś (bo musiałeś).