5,826

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Cała prawda smile

5,827

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Proszę bardzo, np.:

Ceną braną pod uwagę przy ocenie ofert jest CENA BRUTTO OFERTY OGÓŁEM ? cena za realizację całości zamówienia.

5,828

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

daria-d11 napisał/a:

(...) a jakbym nie dała tej ceny oferty, to bym musiała wprowadzić wagę kryterium cząstkowego do tych 20 pozycji

Nie musiała byś - wszystko zależy od postanowień SIWZ.

5,829

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ikant napisał/a:

Nie wydaje mi się, żeby A.S. mógł potwierdzić za zgodność z oryginałem, jeżeli tego oryginału nie widział, no ale różne już dziwne rzeczy w zamówieniach widziałem:)

A.S. ma kopię z pieczątkami i podpisami, brakuje mu tylko klauzuli: "ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁEM" smile Czyż nie A.S. ???

5,830

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ikant napisał/a:

No ja nie wiem MIRAS kiedy Ty mówisz poważnie, a kiedy żartujesz tongue

Do myślinika było powaznie, potem troche mniej... wink

5,831

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A.S. napisał/a:

PN, poniżej progów, dokumenty tj. US, ZUS, KRS, nie zostały opatrzone klauzulą za zgodność z oryginałem,są tylko podpisane przez uprawnionych przedstawicieli, i piczątka firmowa.Uznać?

Myśle, że można - dla pewności sam/a możesz taki dokument opatrzyć klauzulą "ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁEM" wink

5,832

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ikant napisał/a:

Na przyszłość, proponuję nie komplikować sobie życia i nie rozbijać procedury uzupełniania dokumentów.

Otóż własnie smile

5,833

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zebym nie był gołosłowny:

PRAWO ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
PO NOWELIZACJI

z dnia 4 września 2008 r.

Tekst ujednolicony uwzględniający zmiany wprowadzone ustawą z dnia 4 września 2008 r. o zmianie ustawy Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z dnia 23 września 2008 r. Nr 171, poz. 1058)

Znowelizowane akty wykonawcze do ustawy Prawo zamówień publicznych
Omówienie najważniejszych zmian w przepisach ustawy Prawo zamówień publicznych
pod redakcją Jacka Sadowego Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych

Warszawa 2008

"(...)W tym miejscu należy jednak zwrócić uwagę, iż niekiedy zamawiający sami przewidują bardzo skomplikowany sposób wyliczenia ceny przez wykonawców, co prowokuje do powstawania późniejszych sytuacji spornych. Stąd też, niezależnie od wprowadzanych zmian w prawie należy postulować, by zamawiający ograniczali formalizm z tym związany. Przykładowo, nakładanie obowiązku wskazywania cen netto, wyliczania kwoty podatku oraz podawania cen brutto jest niecelowe, gdyż to samo można osiągnąć żądając jedynie podania cen brutto. Stawki podatku VAT wynikają z odrębnych przepisów, stąd też, znając cenę brutto i stawkę podatku VAT można już samodzielnie dokonać wyliczenia ceny netto (o ile jest to w ogóle potrzebne)."

5,834

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

daria-d11 napisał/a:

1.  Czy wystarczy jak napiszę cena brutto.... (słownie....)
2. A na końcu chciałabym, żeby mi podali łączną wartość oferty (suma cen brutto).
Czy tak sformułowany formularz oferty będzie poprawny?

1. Oczywiście
2. Jak najbardziej

5,835

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

danaug napisał/a:

informujesz o odtajnieniu, a jeżeli on nie wyraża zgody to jego oferta podlega odrzuceniu - art. 89.1.1. ( w związku z art. 96.3

Odrzucaj, odrzucaj - potem protest, odwolanie, KIO i sprawa przegrana wink

5,836

(4 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Popatrz na punkt 13 protokołu (DRUK ZP - 1/PN), i odpowiedz czy ZP-20 w ogole byl konieczny smile

5,837

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kasandra napisał/a:

informujemy "poszkodowanego" ,ale czy  musi on wyrazic zgodę?

Ja nie informuje, a jego zgoda nie ma dla mnie znaczenia smile

darek napisał/a:

Jak myslicie?

Ja tak jak TY...

5,839

(29 odpowiedzi, napisanych Wadium)

art. 85 ust. 4 PZP - i po co kombinować

5,840

(29 odpowiedzi, napisanych Wadium)

lolilap chodzi o to, ze jezeli wykonawca od razu nie przedlozy wadium na wydluzony okres zwiazania oferta, to moze dojsc do takiej oto sytuacji, ze tenze wykonawca wybrany do zawarcia umowy moze odmowic jej podpisania i nie poniesie z tego powodu zadnych konsekwencji

Widze, że Ci sie nudzi... smile

5,842

(29 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Ja bede sie trzymal jednak przepisow ustawy.

Wyobraz sobie taka sytuacje:
1. Wykonawca wyraza zgode na przedluzenie okresu zw. oferta.
2. Oferta wykonawcy zostaje wybrana w dniu 20.01.2009, a termin zawarcia umowy zostaje wyznaczony na 26.01.2009
3. Wykonawca w dniu 26.01.2009 r. mowi ze dziekuje, ale nie jest juz zainteresowany big_smile

5,843

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

daria-d11 napisał/a:

bo jeden przypadek mam taki, ze postepowanie wszczelam w grudniu, a umowe podpisalam teraz- to jej nie uwzgledniam w tym sprawozdaniu?

Nie uwzgledniasz

5,844

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

daria-d11 napisał/a:

Czy sumuje w nim tylko wartosci z umow podpisanych w roku 2008?

Tylko

5,845

(29 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Marko - od kiedy Ty jestes taki orędownik KIO wink

... a co z ustawą???

5,846

(29 odpowiedzi, napisanych Wadium)

lolilap napisał/a:

to jeszcze ten 2008 wink

zgodnie z zyczeniem tongue

5,847

(29 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Jednoczesny - odbywający się w tym samym czasie.

Wykonawca wyraza zgode i jednoczesnie przedklada zamawiajacemu wadium - na przykladzie jak wyzej - na okres od 26.01.2009 do 05.02.2009 r.

5,848

(29 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Juz poprawilem wink

5,849

(29 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Podobnie jak wyżej, oferta powinna byc zabezpieczona na caly okres zwiazania oferta.

1. Termin zwiazania uplywa 15.01.2009 r.
2. Zamawiajacy zwraca sie z prosba o przedluzenie terminu zwiazania oferta do dnia 05.02.2009
3. Wykonawca ma wadium do 25.01.2009 r.

WYKONAWCA WYRAZAJAC ZGODE NA PRZEDLUZENIE OKRESU ZWIAZANIA OFERTA - JEDNOCZESNIE MUSI PRZEDLUZYC OKRES WAZNOSCI WADIUM od 26.01.2009 do 05.02.2009 r.

Z akcentem na JEDNOCZESNIE - art. 85 ust. 4 PZP

5,850

(29 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Marko napisał/a:

Nie no bez jaj Miras wink Jak wadium jest na 28 dni to wykluczam, ja mówie o sytuacji gdy nominalny termin związania (i ważność wadium sie kończy), zamawiający prosi o przedłużenie i wykonawca może wyrazić zgode i przedłużyc wadium najpóźniej w ostatnim dniu pierwotnego.

hmm