Czy można zastosować art. 67 ust. 1 pkt 3 i zamówienie z wolnej ręki na zakup opału na okres niezbędny do przeprowadzenia przetargu?
Moim zdaniem: nie - za słabe uzasadnienie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
Czy można zastosować art. 67 ust. 1 pkt 3 i zamówienie z wolnej ręki na zakup opału na okres niezbędny do przeprowadzenia przetargu?
Moim zdaniem: nie - za słabe uzasadnienie.
Wykonawca do swojej oferty załączył załącznik różniący się treścią od załącznika dołączonego przez nas do Specyfikacji. Czy w tym wypadku wzywam wykonawcę do uzupełnienia tego załącznika zgodnie z treścią SIWZ czy wykluczam tego wykonawcę i odrzucam jego ofertę ze względu na fakt, że jej treść nie odpowiada treści SIWZ?
Jeżeli są to istotne różnice, a załącznik stanowił integrlną część ofert to odrzucasz ze względu na fakt, że jej treść nie odpowiada treści SIWZ.
Proszę o przeczytanie poniższego artykułu (podany link do strony WWW). Wynika z niego że zamówienie uzupełniające może być tylko na elementy które występowały w zamówieniu podstawowym. Moim zdaniem nie potrzeba wpisywać dokładnie czego będzie dotyczyć uzupełniające ponieważ wynika to z przepisów.
http://samorzad.infor.pl/temat-dnia/63902/Kiedy-mozliwe-sa-zamowienia-dodatkowe-i-uzupelniajace,0,Kiedy-mozliwe-sa-zamowienia-dodatkowe-i-uzupelniajace.html
O ile pamiętam kiedyś był taki wymóg... teraz zakres opisany jest w art. 67 ust. 1 pkt 6 lub 7 ustawy.
Czy wystarczy informacja "Zamawiający przewiduje udzielić zamówienia uzupełniającego"?
"...o którym mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 lub 7 ustawy." I wystarczy.
Nie widze przeszkód (zakładam ze blad ten niczego merytorycznie nie zmienia).
ja właściwie ich wcześniej prosiłam o przedłużenie terminu związania ofertą i ważności wadiów o 30 dni w związku z tym, że badanie ofert się przedłużało.
Dobrze zrobilas - wydaje sie, ze to jedyne rozsadne wyjscie z tej sytuacji.
I jeden mi wyraził zgodę, a ten protestujący nie..
No to teraz 24.2.4 (in fine)
... no to piszcie aneks, tylko dobrze uzasadnijcie nieprzewidywalnosc i koniecznosc wprowadzenia zmian w umowie ![]()
Jezeli umowa przewidywala mozliwosc dokonywania zmian jej tresci w drodze aneksu - to mozesz. Ja bym jednak zawarl nowa umowe na kwote 3000 euro, oczywiscie pomijajac PZP.
12 tys. - czego: euro czy PLN???
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w regionie wode i gaz moge kupic tylko od jednego. Daj znac jak sie czegos wiecej dowiesz.
Próg 206000 euro obowiazuje podsektor samorzadowy, obejmujący jednostki samorządu terytorialnego, ich organy oraz związki i jednostki organizacyjne wymienione w art. 4 ust. 1 pkt 3, 4, 7, 8 i 12 ustway o finansach publicznych, dla których organem założycielskim lub nadzorującym jest jednostka samorządu terytorialnego.
Art. 4. ustawy o finansach publicznych
1. Sektor finansów publicznych tworzą:
1) organy władzy publicznej, w tym organy administracji rządowej, organy
kontroli państwowej i ochrony prawa, sądy i trybunały;
2) gminy, powiaty i samorząd województwa, zwane dalej ?jednostkami samorządu
terytorialnego?, oraz ich związki;
3) jednostki budżetowe, zakłady budżetowe i gospodarstwa pomocnicze jednostek
budżetowych;
4) państwowe i samorządowe fundusze celowe;
5) państwowe szkoły wyższe;
6) jednostki badawczo-rozwojowe;
7) samodzielne publiczne zakłady opieki zdrowotnej;
8) państwowe i samorządowe instytucje kultury;
9) Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego
i zarządzane przez nie fundusze;
10) Narodowy Fundusz Zdrowia;
11) Polska Akademia Nauk i tworzone przez nią jednostki organizacyjne;
12) inne państwowe lub samorządowe osoby prawne utworzone na podstawie
odrębnych ustaw w celu wykonywania zadań publicznych, z wyłączeniem
przedsiębiorstw, banków i spółek prawa handlowego. (stan prawny z 8.03.2006)
Pewnie bys chciala 206.000, no dobra... to masz...
a co Ty sadzisz?
Sadze tak jak Ty ![]()
nie dajmy sie zwariowac
![]()
INNYCH NIZ odnosi sie tylko do czesci: "dotyczące wartości zamówienia przesłanek wyboru trybu negocjacji z ogłoszeniem, negocjacji bez ogłoszenia, zapytania o cenę, licytacji elektronicznej" i kropka. W kontekscie Twoich watpliwosci wazniejsze jest A TAKŻE.
ale mysle ze niepotrzebnie
ja tez tak mysle ![]()
lolilap merytoryczna odpowiedz prosze, powaznie, sam jestem ciekawy co w takim przypadku ![]()
Przepis generalnie mowi o "wyłączeniu" w rozumieniu "moze nie stosowac" - czyli podlega "wylaczeniu". ![]()
Patrz mój pierwszy post.
... a jak miala ze na kazdej stronie??? to co??? ![]()
czy traktować, że podpisał dokument za zgodność?
...tak właśnie.
1. nie wynika to z upzp ale z RIO otwarcie chyba nikt nie zamerza się kłócić
2. czy chcesz przez to powiedzieć że w twojej jednostcie nie robi się przetargu na wybór banku do bankowej obsługi budżetu?
1. Nie zamierzam sie klocic, chcialbym tylko wiedziec skad RIO ma takie pomysly... ![]()
2. Nie robi sie, we wszystkich w ktorych wartosc nie przekracza 14000 euro. ![]()
bo jeżeli - obsługa bankowa budżetu to wymagane (przez m.in.RIO) jest zrobienie przetargu, pomimo że wart. szacunkowa zxamówienia może wynosić kilka set zł
Mozna prosic jakies szczególy (podstawa prawna)...
...fakt ![]()
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez MIRAS
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc