fifi napisał/a:

Jakie kroki podjąć żeby zrealizować zamówienia zgodnie z art. 6a???

1. Czytasz art. 6a PZP, dokonujesz odpowiednich obliczen i dochodzisz do wniosku ze wartosc zamowienia jest ponizej 14000 euro.
2. Czytasz art. 4 pkt 8 PZP i po wnikliwej lekturze tego przepisu dochodzisz do wniosku ze PZP nie ma zastosowania do tego zamowienia.
3. I teraz:
a) dokonujesz zakupu, lub
b) jezeli masz jakies wew. uregulowanie dot. zamowien pon. 14000 to stosujesz "procedure" w nich przewidziana, po czym dokonujesz zakupu.

Widzisz gdzies tutaj problem??? wink

1. Jaka byla wartość zamówienia z WR (w PLN)???
2. Jaka bedzie wartosc zamówienia tych szesciu biurek???
3. Czy zamawialas meble w tym roku (nie liczac tych o ktorych napisalas)??? Jezeli tak, to jak byla ich wartosc???

5,928

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dorota26 napisał/a:

a jesli będzie kserokopia poswiadczona przez mocodawcę?

Byloby to kuriozalne ale uznal bym.

5,929

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Pelnomocnictwo powinno byc oryginalne albo kopia potwierdzona za zgodnosc przez notariusza - przez co nalezy rozumiec , iz na kopii znajudują sie oryginalne pieczatki/ pieczecie i podpis notariusza, a nie ich kserokopie...

5,930

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

O to co... ja bym nie uznal. Moze inni forumowicze wypowiedza sie po Twojej linii rozumowania wink Dla mnie ksero to ksero, nie wazne czy jest to ksero pelnomocnictwa, czy ksero odpisu zrobionego przez notariusza...

Art. 6a PZP wink Eeee, taki problem to nie problem wink

5,932

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dorota26 napisał/a:

dlaczego, przecież odpis był zrobiony przez notariusza?

ale to jest ksero tego odpisu, dobrze rozumiem???

5,933

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dorota26 napisał/a:

czy powinnam to uznać?

Ja bym nie uznał...

5,934

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Rozumiem ze masz - po prostu - ksero???

Jezeli wykonawca wyraza zgode na podpisanie umowy z poslizgiem 2 dni, przy zalozeniu ze data wykonania zamowienia nie ulegnie zmianie (faktycznie ulega skroceniu czas wykonia zamowienia dla wykonawcy) - to ok. Podpisz umowe z faktyczna data i odpowiednio przesun termin dostarczenia faktury czesciowej. Takie jest moje zdanie (nie znam szczegolow) - decyzja nalezy do Ciebie. Musisz miec na uwadze, iz celem postepowania jest zawarcie umowy, a nie jego uniewaznienie - zatem jezeli jest mozliwosc zawarcia umowy i realizacji zamowienia to ja podpisz, a nie szukaj na sile przeslawnek do uniewaznienia postepowania.

Czy był wyznaczony termin wykonania zamówienia - konkretna data?
Czy termin wykonania byl kryterium oceny?

sinek napisał/a:

czy mogę podpisać umowę, w której widnieje data dostarczenia faktury częściowej z datą wcześniejszą, niż dzień podpisania umowy?

skoro pytasz... to pewnie mozesz smile ale ja bym nie skorzystał z tej możliwości wink

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3097

wink

...a te sa z kolei zalezne od wartosci zamowienia smile

Zamawiajacy ma racje, musisz poczekac na ostateczne rozstrzygniecie postepowania (wybor oferty).  Wowczas znajac decyzje zamawiajacego w sprawie wyboru, odrzucenia, wykluczenia mozesz zlozyc protest. Twoj protest byl przedwczesny. Jezeli sie z tym nie zgadzasz mozesz wniesc odwolanie - ja odradzam.

5,941

(2 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Ginni napisał/a:

1. Jak potraktować zapis: "rozpoczęcie wykonywania usługi - 1998 rok do nadal" (wartość roczna prac jest ok)? Czy muszą być to prace definitywnie zakończone w ramach jednej usługi?
2. Jak podejść do wykazanej usługi, która zakończy się dopiero z dniem 31.12.2008 r.? 3. Czy usługa wykonywana w ramach wieloletniej umowy świadczona np. przez lat 10 i wciąż wykonywana na podstawie tej samej usługi może zostać przyjęta?

1. Nie musza, wszystko zalezy od tego co jest przedmiotem usługi - jezeli sa to swiadczenia okresowe lub ciagle to jest ok.
2. Jak wyżej.
3. Jak wyżej.

5,942

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja widze to tak: wykluczasz (24.2.3) i odrzucasz (89.1.5).

Po prostu - kup.

rado_77 napisał/a:

Czy spółka jawna musi załączyć KRK ???

O ile zadżądasz to musi.

Art. 4  pkt 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Parwo zamówień publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 223, poz. 1655 z późn. zm.)

Marta napisał/a:

zalazłam uzasadnienie art. 47 ust. 2 i 4 prawo pocztowe mowią o usługachg zastzeżonych do 50g. Wynika z tego tyle, że tylko Poczta Polska może realizowac uslugi pocztowe do 50g więc nie sumujemy ich z pozostalymi usługami przy szacowaniu wartości zamowienia.zgadzacie się ze mną?

Jezeli to prawda... to

Marta napisał/a:

nie sumujemy ich z pozostalymi usługami przy szacowaniu wartości zamowienia

wink

5,947

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czesto jest tak, ze zaoferowany termin krotszy od wskazanego przez zamawiajacego jest nie realny. Wszystko zalezy od SIWZ. Jezeli zamawiajacy pod rygorem odrzucenia oferty wymaga min. terminu wykonania zamówienia, poniewaz potrafi uzasadnic ze krotsze terminy sa nie realne, a wykonawcy taki termin zaoferuje to bym odrzucil.

5,948

(7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Zakaz zmian stron umowy, w tym zamawiajacego.

Generalnie nie podpisujemy - umowa w formie ustnej. FV - jako potwierdzenie zawarcia i realizacja umowy w formie ustnej  wink

5,950

(7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

lolilap napisał/a:

cesja umowy. np wink

...nie wchodzi w gre.