5,851

(29 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Marko napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Bardzo liberalne podejście wink

Ba, i nawet nie contra legem wink

Marko mam pytanie:

Termin zwiazania ofertą: 30 dni
Okres na jaki zostaje wniesione wadium: 28 dni

1. Wykluczasz wykonawce, czy
2. Czekasz do 28 dnia - jak wydluzy to ok, jak nie - to wtedy wykluczas???

Chyba że Twoj post to jakis zarcik, o czym swiadczyc moze na jego koncu wink

5,852

(2 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

zbigniew98 napisał/a:

wg ustawy zawarta umowa musi być zgodna z wzorem załączonym do siwz.

W którym miejscu???

5,853

(4 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Marko napisał/a:

Sama sobie odpowiedziałaś wink

i udzieliłaś odpowiedzi poprawnej wink

lolilap napisał/a:

firma wnoszaca wadium w gotowce tez powinna miec szanse na ppdjecie decyzji co do dalszego uczestniuctwa w postepowaniu

Podzielam

5,855

(29 odpowiedzi, napisanych Wadium)

lolilap napisał/a:

mysle ze nawet w ostatnim dniu waznosci poprzedniego moze zlozyc. bo co

Bardzo liberalne podejście wink

5,856

(29 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Podobnie jak wyżej, oferta powinna byc zabezpieczona na caly okres zwiazania oferta.

Na przykladzie:

1. Termin zwiazania uplywa 15.01.2009 r.
2. Zamawiajacy zwraca sie z prosba o przedluzenie terminu zwiazania oferta do dnia 05.02.2009
3. Wykonawca ma wadium do 25.01.2009 r.

WYKONAWCA WYRAZAJAC ZGODE NA PRZEDLUZENIE OKRESU ZWIAZANIA OFERTA - JEDNOCZESNIE MUSI PRZEDLUZYC OKRES WAZNOSCI WADIUM od 26.01.2008 do 30.01.2009 r.

Z akcentem na JEDNOCZESNIE. smile

5,857

(29 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Kasandra napisał/a:

Czy dając im konkretny termin na odpowiedz czekam w tym dniu jedynie na pisemko ze zgodą na powyższe, czy powinni od razu przesłac nowe wadium /dot. gwarancji ubezp./ mimo ze termin ich gwarancji upływa dopiero za 2 dni?

Powinni przesłać od razu nowe wadium obejmujące okres od dnia nastepujacego po upływie tych dwóch dni.

5,858

(7 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

ARKADIUSS napisał/a:

Czy zamawiający ma obowiązek brać pod uwagę coś czego nie wymagał?

Jezeli to "coś" jest istotne dla zamówienia, to musi.

fifi napisał/a:

ale jakie podstawy wykluczenia i odrzucenia, żeby mi wykonawca wyniku nie oprotestował.

Wykluczasz - 24.2.3, a następnie (24.4) odrzucasz - 89.1.5

GWARANCJI ZE NIE ZŁOŻY PROTESTU NIE MASZ, ale nawet jak złoży to nie ma interesu prawnego wink

Na dzien 12.01.2009 - jest umowa, czy jej nie ma????

5,861

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

sally napisał/a:

Zamawiający żądał dołączenia do oferty zaakcepotowany wzór umowy. Wykonawca nie dołączył wzoru, czy jest to dokument, który można uzupełnić.

Niestety nie...

Na moje oko to 4.8 smile

... kwestia dobrego uzasadnienia, w celu obrony przed zarzutem z art. 32.2 PZP

...podzielam. Nie widze koniecznosci łaczenia tych dwoch zamowien.

5,865

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

lolilap napisał/a:

przeciez nie mowimy o formularzu oferty tylko zalaczniku np. wykazie osob smile

Jezeli to prawda to zgadzam sie z Toba.

5,866

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

wiola13 napisał/a:

Proszę o pomoc w następującej sprawie. Wykonawca do swojej oferty załączył załącznik różniący się treścią od załącznika dołączonego przez nas do Specyfikacji. Czy w tym wypadku wzywam wykonawcę do uzupełnienia tego załącznika zgodnie z treścią SIWZ czy wykluczam tego wykonawcę i odrzucam jego ofertę ze względu na fakt, że jej treść nie odpowiada treści SIWZ?

Z powyzszego to nie wynika smile Jest mowa o zalaczniku tyle i .

5,867

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wymagales w zalaczniku do oferty podania terminu wykonania zamowienia w dniach kalendarzowych (kryterium oceny ofert). Wykonawca podaje w dniach roboczych. Pytanie: Odrzucasz oferte, czy wzywasz do uzupelnienia???

Ja rozumiem to tak:

1. Bez zgody zamawiającego wykonawca nie moze SAMODZIELNIE.
2. Natomiast jezeli wykonawca chce zeby zrobil to zamawiajacy, to ten nie ma wyjascia musi to zrobic.

5,869

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

...nie tym razem wink. Zakładam ze w zalaczniku, ktory zlozyl wykonawca sa istotne rozbieznosci do tego ktorego wymagal zamawiajacy (np. moga dotyczyc przedmiotu zamowienia, sposobu wykonania zamowienia).

pawcio napisał/a:

(...) można uznac za klasyczne udzielanie wczęściach

...celem obejscia przepisów ustawy wink

Jak napisałem jest to jakies wyjscie, jednakze nalezy miec równiez na uwadze iż istanieje przepis art. 32.2 PZP z ktorego lubi przywalic chociazby RIO.

Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 października 2008 r.
w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego (Dz. U. Nr 188, poz. 1154):

§ 5.1. Bez zgody zamawiającego, wnioskodawca w trakcie wglądu do protokołu lub załączników, w miejscu wyznaczonym przez zamawiającego, nie może samodzielnie kopiować lub utrwalać za pomocą urządzeń lub środków technicznych służących do utrwalania obrazu treści złożonych ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu.

Jest to jakies wyjscie, aczkolwiek mocno naciagane.

Karolina napisał/a:

na jakiej podstawie?

Nie czekaj na odpowiedź wink

Prognozowany na rok 2008 średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem - 102,3%

Mozesz tak i tak, aczkolwiek patrz: Piotrek