Obstawiam na: z dnia zawarcia umowy.
3,526 2010-05-05 09:16:53
Odp: przeliczanie wartości umowy - nie wiem, gdzie zapytać??? (3 odpowiedzi, napisanych SWZ)
3,527 2010-05-05 09:13:57
Odp: Druk Zp 17 (42 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Nie wiem czy robię dobrze
Bardzo Good ![]()
3,529 2010-05-05 09:10:39
Odp: kontrola (2 odpowiedzi, napisanych Nieprawidłowości, kontrola i odpowiedzialność w zamówieniach publicznych)
Co dokładnie jest sprawdzane?
Pod kątem: patrz: 146.1 i 146.6
3,530 2010-05-05 09:09:20
Odp: kontrola zadań współfinansowanych z UE (7 odpowiedzi, napisanych Nieprawidłowości, kontrola i odpowiedzialność w zamówieniach publicznych)
Jak wyżej.
3,531 2010-05-04 12:38:57
Odp: podwykonawstwo tylko w RB (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
A co z art. 36.4?
Jak to co: żądasz.
3,532 2010-05-04 12:37:42
Odp: oszacowanie wartości (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
... nie będe nic pisał żeby dalej nie mieszać i brnąć sam nie wiem w co - nie rozumiem kompletnie o co Ci chodzi Marcel. Ja napisałem już swoją opinię: "Obstawiam że bez."
3,533 2010-05-04 12:33:29
Odp: szacowanie wartości zamówienia a kwotą na sfinansowanie zamówienia (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Możesz.
3,534 2010-05-04 10:50:34
Odp: pełnomocnictwo - datowanie (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Czy jest to ok?
Jak najbardziej ok.
3,535 2010-05-04 10:49:04
Odp: zła data uzupełnianych dokumentów (2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
1. Witam wezwałam wykonawców do uzupełnienia dokumetów (oświadczeń i zobowiazań). Wykonawca dostarczył zamawaijacemu wymioenione wezwaniem dokumenty jednak z datą wezwania do uzupełnienia, a nie z datą najpóźniej składania ofert. Czy powinnam odrzucić oferę takiego wykonawcy?
2. Inny wykonawca wcale nie wpisał daty na składanym po wezwaniu do uzupełnienia oświadczeniu, co zrobić z takim oświadczeniem? Czy wezwać do wyjasnień?
1. Czy z treści dokumentów wynika że W. spełnił na dzień składania ofert warunki udziału?
2. Wezwać do wyjaśnień - jakiego okresu dotyczy to oświadczenie.
3,536 2010-05-04 10:45:26
Odp: Czy powinna zawierać SIWZ informację o dokumentach od podwykonawców? (4 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Jeżeli wykonawca będzie korzystał przy wykonywaniu zamówienia z podwykonawców, to zamawiający, zgodnie z par. 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie dokumentów ....., może żądać od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do podwykonawców, dokumentów wymienionych w par. 2 tego rozporządzenia.
Co do zasady sie zgadza. W tym konkretnym przypadku - nie może.
3,537 2010-05-04 10:43:35
Odp: Czy powinna zawierać SIWZ informację o dokumentach od podwykonawców? (4 odpowiedzi, napisanych SWZ)
1. Nie.
1.1 Nie.
1.2 Tak.
3,538 2010-05-04 10:40:51
Odp: podwykonawstwo tylko w RB (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli dopuszczasz podwykonawców - w żadnym wypadku Z. nie musi zamieszczać takiej informacji. Wynika ona wprost z 36.5 (dotyczy to rb, usług, dostaw).
3,539 2010-05-04 09:01:35
Odp: wybór najkorzystniejszej oferty (4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
nie było by źle
-II-
3,540 2010-05-04 09:00:31
Odp: oszacowanie wartości (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Marcel - pytanie dotyczyło sekcji: IV.5. Ty mówisz o IV.6.
3,541 2010-05-04 08:33:56
Odp: wybór najkorzystniejszej oferty (4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
1. W zawiadomieniu o wyborze najkorzystniejszej oferty nie zawarłam informacji o unieważnieniu 2 częsci z powodu braku ofert w tych częściach,
2. Zawiadomienie przesłałam do wszystkich wykonawców oarz umieściłam na stronie.
3. Nie wiem co w takiej sytuacji mam robić
1. No i dobrze, zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty to jedno, a zawiadomienie o uniewaznieniu to drugie.
2. No i dobrze.
3. Nic albo - jak chcesz być nadgorliwa - sporządź zawiadominie o unieważnieniu i przeslij wszystkim wykonawcom, któryz złożyli oferty na pozostałe części, no i zamieść na stronie ![]()
3,542 2010-05-04 08:21:48
Odp: oszacowanie wartości (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Obstawiam że bez.
3,543 2010-04-30 08:09:37
Odp: Kiedy wprowadzic zapis z art.26 ust.2b do SIWZ (4 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Zdecydowanie - nie.
3,544 2010-04-30 07:41:58
Odp: czy s.c musi ustanowić pełnomocnika? (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
tak
3,545 2010-04-30 07:40:57
Odp: zastrzeżenie referencji (8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
A co w przypadku, kiedy wykonawca utajnił całą ofertę.
Nazwę wykonawcy też utajnił???
Zdjąć klauzulę tajności ![]()
3,546 2010-04-30 07:37:40
Odp: krs (17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Co do oświadczeń to się zgodzę (przynajmniej co do nazewnictwa) i tyle ale my tutaj mówimy o KRS - które nie jest oświadczeniem, wnioskiem, zawiadomieniem ani informacją. Żeby nie przedłużać - dopuszczajcie extra ordinem składanie dokumentów na potwierdzenie faksem - tylko na równych zasadach: dla wszystkich wykonawców od początku postępowania
. Powodzenia.
3,547 2010-04-30 07:21:25
Odp: Kiedy wprowadzic zapis z art.26 ust.2b do SIWZ (4 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Nie zawracaj sobie głowy z wpisywaniem art. 26 ust. 2b do SIWZ - ani w Twoim przypadku, ani w żadnym innym.
3,548 2010-04-30 07:17:37
Odp: krs (17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
osobiście uważam że faks jak najbardziej powinno sie dopuszczać
... no to dopuszczajcie faks, kserokopie - moze juz na etapie skladania ofert. Dlaczego do oferty żadacie oryginału lub kserokopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem, a potem robicie wyjątki dla "niepoważnych" wykonawców i dajecie im mozliwosć skaładania tych dokumentów faksem ![]()
3,549 2010-04-30 06:27:04
Odp: czy s.c musi ustanowić pełnomocnika? (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
1. Czy w przypadku sp. cywilnej konieczne jest ustanowienie pełnomocnika?
2. Natomiast w przypadku gdy ofertę podpiszą wszyscy wspólnicy to wówczas jest chyba ok i nie muszą ustanawiać pełnomocnictwo - czy dobrze myślę?
1. Sprawa nie jest oczywista. Moim zdaniem: konieczne.
2. Sprawa nie jest oczywista. Moim zdaniem: dobrze myślisz - chociaż brak pełnomocnika (jednego) będzie sprzeczne z intencją ustawodawcy wynikającą z 23.
3,550 2010-04-30 06:20:13
Odp: czy s.c musi ustanowić pełnomocnika? (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
W S.C obowiązuje tzw. pełnomocnictwo ustawowe
... a dokładnie przedstawicielstwo, któere może zostać ograniczone przez umowę lub uchwałę wspolników.


