2010-04-16 11:59:27
karolk
Poziom IXRe: Wolna ręka podpisanie umowyMIRAS - co do zawrcia umowy nawet w dniu zakończenia negocjacji zgadzam się. Ale co ze skutkami niezachowania terminu standstill ?Czy w trybie ZWR nie obowiązuje termin standstill? Czy jeżeli nie złożono odwołania lub Prezes UZP nie doszło do naruszenia przepisów ustawy Pzp? Czy przez 4 lata zamawiący może spać spokojnie, że kontrola doraźna Prezesa UZP nie stwierdzi naruszenia przepisów ustawy Pzp? Ja ma mam co do tego spore wątpliwości. Bo dla (być może się mylę) termin standstill dotyczy postępowania o udzielenie zamówienia we wszystkich trybach.
Offline
Raportuj | Cytuj#29 2010-04-16 12:26:29
MIRAS
Poziom X
Re: Wolna ręka podpisanie umowykarolk - obowiązek zachowania okresu standstill nie zachodzi w przypadku trybu WR, ponieważ:
po pierwsze - w tym trybie nie jest zamawiającemu składana oferta, a co za tym idzie
po drugie - nie jest dokonywany wybór oferty najkorzystniejszej.
Wobec powyższego nie ma terminu, od którego należałoby liczyć standstill.
Online
Raportuj | Usuń | Edytuj | Cytuj
3,501 2010-05-06 10:18:41
Odp: UMOWA W trybie zamowienia z wolnej reki ? (6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
3,502 2010-05-06 10:15:18
Odp: oczywista omyłka? (2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Cy mogę to potraktować jak oczywistą omyłkę
Mozes, mozes ![]()
3,503 2010-05-06 10:13:43
Odp: UMOWA W trybie zamowienia z wolnej reki ? (6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Przeczytałaś wątek?
3,504 2010-05-06 09:25:20
Odp: zmiana nazwy zadania (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Zmien nazwe, z zastrzezeniem ze uznajesz oferty z pierwotna nazwa. Nie przedłuzaj TSO.
3,505 2010-05-06 09:24:10
Odp: zwrot wadium w formie pieniężnej (20 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Z drugiej strony domaganie się wadium jest całkiem bezcelowe, bo jeśli taki wykonawca nie zamierza podpisywać umowy, to wadium nie złoży. Wystarczy więc sama umowa bez wadium.
Taaakkk ???? a co z obowiązkeim 46.3 (sytuacja analogiczna). Po co żadać - skoro jak wyżej.
3,506 2010-05-06 09:21:14
Odp: UMOWA W trybie zamowienia z wolnej reki ? (6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Pouczenie:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5130&p=1
3,507 2010-05-06 07:43:29
Odp: zmiana nazwy zadania (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
czy na trzy dni przed otwarciem ofert mogę zmienić nazwę zadania inwestycyjnego.
Czy jest to tylko zmiana nazwy, czy zmiana ta nie pociąga za sobą zmiany zakresu zadania etc. ?
3,508 2010-05-06 07:40:41
Odp: zwrot wadium w formie pieniężnej (20 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Wiec tak, jak pisze Marcel, wybieramy kolejną ofertę, ale wadium od wykonawcy już nie żądamy.
Pytanie, czy w takim wypadku możemy dokonać wyboru oferty - mając na uwadze idee wadium.
3,509 2010-05-06 07:38:25
Odp: Omyłka pisarska? (3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Czy można to potraktowac jako oczywistą omyłkę pisarska i poprawić?
Tak, chociaż z drugiej strony skoro PYTASZ - to nie jest taka oczywista ![]()
3,510 2010-05-06 06:07:06
Odp: zwrot wadium w formie pieniężnej (20 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Literalnie czytając 46.3 to można żadać ponownego wniesienia wadium od wykonawcy, ktorego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza - i to tylko w sytuacji, gdy wybór jego oferty jest wynikiem rozstrzygniecia odwołania.
Gdyby nawet przyjąc interpetacje rozszerzajaca, to i tak mozna by bylo wzywac tylko wykonawce, ktorego oferta - w wyniku ponownego wyboru - zostala wybrana jako najkorzystniejsza. Nie widze podstaw do wzywania wszystkich.
3,511 2010-05-06 06:02:51
Odp: Druk Zp 17 (42 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
MIRAS napisał/a:Marcia28 napisał/a:Ja rozumiem to tak, że art. 22 ust. 1 i 24 ust. 1 mówią o warunkach, które wpisuję w ZP-17. A opisuję sposób oceny spełniania tylko warunków z art. 22 ust. 1 i też nie wszystkich, w zalezności od zlożoności zamówienia, co nie znaczy, że nieopisane warunki "nie istnieją".
Jeśli nie nic nie wpiszesz w ogłoszeniu na portalu BZP w opisie, to "warunek" jako taki nie zostanie wyświetlony. W takim razie gdzie go szukać?
W ustawie Pzp;-)
Heh dobre,
a ja myślałem że warunki powinny być w ogłoszeniu (41.7) i SIWZ (36.5) ![]()
3,512 2010-05-06 06:00:51
Odp: Kierownik a ZP 11 (23 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie znowu taki absur dla RIO-nam zakwestionowało brak druku ZP-11 dla kierownika, który w postępowaniu tylko i wyłącznie podpisywał umowę!
W poprzednim stanie prawnym - do przełknięcia. W obecnym ciężkostrawne.
3,513 2010-05-05 13:13:36
Odp: oszacowanie wartości (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Ja tam sie nie znam.... ale wydaje mi się, że podawanie w protokole wartości zamowienia, a w ogłoszeniu ma służyc czemu innemu ![]()
3,514 2010-05-05 13:01:30
Odp: oszacowanie wartości (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Sytuacja hipotetyczna: wartość zam. podst. - poniżej progów,
wartość zam. podst. +zam. uzup. - powyżej progów, więc procedura powyżej progów.
Jaką wartość zamówienia podać w protokole?
Wartośc powyżej. Podstawa ustalenia: wartość zam. podst. + zam. uzup.
3,515 2010-05-05 12:59:37
Odp: zwrot wadium w formie pieniężnej (20 odpowiedzi, napisanych Wadium)
Gdy zwracam wadium w formie pieniężnej, czy pieniądze muszą być w tym samym dniu na koncie wykonawcy, co data wysłania zawiadomienia? Jak rozumieć niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty, art. 46 ust. 1 ...
Najszybciej jak to tylko jest możliwe (biorąc pod uwagę konkretny stan faktyczny) po dokonaniu wyboru. Nie muszą byc w tym samym dniu na koncie wykonawcy.
3,516 2010-05-05 12:57:23
Odp: Druk Zp 17 (42 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Ja rozumiem to tak, że art. 22 ust. 1 i 24 ust. 1 mówią o warunkach, które wpisuję w ZP-17. A opisuję sposób oceny spełniania tylko warunków z art. 22 ust. 1 i też nie wszystkich, w zalezności od zlożoności zamówienia, co nie znaczy, że nieopisane warunki "nie istnieją".
Jeśli nie nic nie wpiszesz w ogłoszeniu na portalu BZP w opisie, to "warunek" jako taki nie zostanie wyświetlony. W takim razie gdzie go szukać?
3,517 2010-05-05 12:41:53
Odp: Druk Zp 17 (42 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
MIRAS, a co powiesz na opinie prawne UZP
... na nich opieram to, o czym pisałem wyzej.
3,518 2010-05-05 12:31:47
Odp: Kierownik a ZP 11 (23 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Czy w tej sytuacji kierownik powinien wypełnić druk ZP 11 (kierownik poza wydanym zarządzeniem powołującym komisję przetargową nie wykonał żadnej czynności)?
Apollo - Twoje pytania mnie zaskakują "in minus", ale za to Twoje odpowiedzi na pytania innych zaskakują mnie "in plus" ![]()
3,519 2010-05-05 12:28:05
Odp: oszacowanie wartości (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
ja podaję kwotę szacunkową zamówienia podstawowego, a jeśli udzielę zaówień uzupełniających to podaję szacunkową wartośc zamówień uzupełniających.
... i taka jest chyba (bo w ZP nie ma nic pewnego) intencja ustawodawcy ![]()
3,520 2010-05-05 09:55:27
Odp: Druk Zp 17 (42 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Na to też jest rozwiązanie, proponuje wpisać (sekcja IV.4.16 ogłoszenia):
Informacje dodatkowe do punktu III.3 ogłoszenia:
1. Warunki udziału w postępowaniu:
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, co do których jest brak podstaw do
wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy.
2. Opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunków:
1) Zamawiający dokona oceny spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu wg formuły spełnia/ nie spełnia ? na podstawie analizy złożonych przez wykonawcę oświadczeń i dokumentów, o których mowa w pkt. III.4-III.6 ogłoszenia. Z treści załączonych do oferty wykonawcy oświadczeń i dokumentów mających na celu potwierdzenie spełniania przez niego ww. warunków wynikać ma jednoznacznie, iż wykonawca te warunki spełnia.
2) Warunek udziału w postępowaniu, to jest niepodleganie wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie (konsorcjum, spółka cywilna) muszą spełniać oddzielnie ? warunek ten musi być spełniony przez każdego z wykonawców wchodzących w skład konsorcjum lub spółki cywilnej."
3,521 2010-05-05 09:39:55
Odp: Druk Zp 17 (42 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
MIRAS napisał/a:No to proponuję w ogłoszeniu tam gdzie nie opisujesz warunku wpisywać:
"Nie dotyczy ? w zakresie warunku udziału w postępowaniu, o którym mowa w pkt. III.3.1 ogłoszenia w celu ubiegania się o udzielenie zamówienia nie jest wymagane spełnianie przez wykonawców żadnych szczególnych wymogów."W ten spoób warunek w ogłoszeniu zostanie, ale będzie brak opisu.
ale czy powyższy zapis jest konieczny? Rozporządzenie w spr. wzorów ogłoszeń pozwala przecież na pominięcie opisu "Zamawiający dokonuje opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunków w zakresie dla niego niezbędnym; opis nie musi dotyczyć każdego z warunków" .....
Nie jest konieczny. Tak jak napisałem: "warunek" zostaje, a opisu brak. Jak nic nie wpiszesz w polu "opis" to wszytsko zniknie.
3,522 2010-05-05 09:35:04
Odp: ogłoszenie o udzieleniu zamówienia (1 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
,zamieszcza się inf. o wszystkich ofertach, nawet odrzuconych!
Info. o wszystkich - nawet odrzuconych.
3,523 2010-05-05 09:28:53
Odp: Druk Zp 17 (42 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
*Warunek rozumiany jako "warunek" ![]()
3,524 2010-05-05 09:27:47
Odp: Druk Zp 17 (42 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
No to proponuję w ogłoszeniu tam gdzie nie opisujesz warunku wpisywać:
"Nie dotyczy ? w zakresie warunku udziału w postępowaniu, o którym mowa w pkt. III.3.1 ogłoszenia w celu ubiegania się o udzielenie zamówienia nie jest wymagane spełnianie przez wykonawców żadnych szczególnych wymogów."
W ten spoób warunek w ogłoszeniu zostanie, ale będzie brak opisu.
3,525 2010-05-05 09:17:53
Odp: oszacowanie wartości (29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
ab123 napisał/a:Na podstawie art. 32 ust. 3 czytamy, iż: "...przy ustalaniu wartości zamówienia uwzględnia się wartość zamówień uzupełniających", czyli razem z uzupeł., tak sądzę.
Dokładnie tak.
A jak sądzą inni?


