3,551

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

Art.27 ust.1

Dokumenty na potwierdzenie spełniania warunków nie są: oświadczeniami, wnioskami, zawiadomieniami ani informacjami tongue

3,552

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

1. a gdzie jest powiedziane w rozp. czy ustawie ,że faks zabroniony ?
2. odwolanie faksem przyjmujesz?

1. Nigdzie. Moze żadać faksem - ale nie możesz go uznać, albo inaczej możesz go uznac ale bedzie to sprzeczne z rozporzadzeniem.
2. Nie musze bo nie jestem Prezesem Izby - ale gdybym był - nie "przyjął bym" smile

3,553

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ab123 napisał/a:

Z jakiego art. to wynika?

Poczytaj: Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 października 2008 r.
w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego (Dz. U. Nr 188, poz. 1154)

3,554

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

gosiaa24 napisał/a:

wykonawca załączył do oferty załacznik z opisem przedmiotu zamówienia, który nie był wymagany. Ale w tym załaczniku dokonałam jednej zmiany opisu, której ten wykonawca nie uwzględnił i teraz nie wiem co z tym zrobić.

Czy z treści oferty wynika, że wykonawca zobowiazauje sie wykonać zamówienie zgodnie z SIWZ?

3,555

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

and1 napisał/a:

następnie ten sam dokument przyszedł pocztą ze wszystkimi pieczątkami

Jeżeli przyszedł w terminie to uznaj. Nadal nie rozumiem jak można dopuszczać uzupełnianie dokumentów (z rozporz.) faksem hmm

3,556

(2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

justi1977 napisał/a:

1. Czy jeśli ogłosiłam dwa postępowania w trybie przetargu i nie wpłynęły oferty to mogę zrobić wolną rękę art. 67 ust.1 pkt 4 nie zmieniam nic.
2. A czy już na negocjacjach mogę coś zmienić np. wydłużyć czas trwania umowy?

1. Tak.
2. Moim zdaniem: nie.

Ps. do 2 - skoro napisałem "moim zdaniem" to zakładam że mogą być odmienne opinie wink

3,557

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

ab123 napisał/a:

Czy zawiadmienie o odrzuceniu wykonawcy może być w tym samym dniu co zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty?

Musi.

3,558

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

skorpion napisał/a:

Dzięki. Dopuszczono faxem wszystkie dokumenty.

... tylko jak to sie ma do rozporzadzenia w sprawie dokumentów... par. 6 ust. 1 smile

3,559

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

skorpion napisał/a:

Jak myslicie czy mogę wezwać jurto rano o 8.00 i dać termin zeby dostarczyli faxem do 11.00 a oryginał później pocztą

Odradzam takie postępowanie - dotyczy formy.

3,560

(5 odpowiedzi, napisanych Wadium)

myszy1953 napisał/a:

Ponadto jak się tak zastanowiłam i poczytałam to wielka dziura jest w tym temacie i chyba przychylam się do stanowiska Mirasa - trzeba czekać  ( a to chore jest)

Trzeba, trzeba...

3,561

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

a jakie sankcje poniesie Wykonawca jak nie wyjaśni?

...a musi ponosić??? smile

3,562

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kamil.grzeszczyk napisał/a:

A czy także wzywać do wyjaśnień/uzupełnień jeśli opis wykonywanej RB jest fundamentalnie różny w wykazie i w dołączonej referencji? Sytuacja była taka że Wykonawca w wykazie podał że robił kominy a referencje mówią o kotłowni z instalacją sanitarną....

...to lepiej wyjaśnić.

blackandwhite napisał/a:

a jeśli byłby zapis - że jest upoważniony do czynności w postępowaniu, to wtedy mógłby?

...to można by było uznać - najlepiej by było żeby pełnomocnictwo miało treść zgodnie z 23.2.

blackandwhite napisał/a:

Więc aby się upewnić, to może podpisać ten pełnomocnik, to oświadczenie z art. 24.

Moim zdanie - nie może.

3,565

(34 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

doris233 napisał/a:

Witam
Wykonawca powinien wykazywać spełnianie warunków na dzień składania ofert. Zaświadczenie z krk nie może być wystawione po tso. Przykład: tso 10.04 uzupełnienie krk z 14.04 (  a WYKONAWCA BYŁ KARANY- zatarcie skarania nastąpiło 12.04 czyli w dniu składania ofert widniał by jeszcze w rejestrze A TYM SAMYM NIE SPEŁNIA WARUNKÓW na dzien składania

DOKŁADNIE smile

3,566

(34 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

hubal napisał/a:

hubal widzi inaczej: formalnie 6 m-cy od dnia wystawienia, co nie oznacza uznawania wykonawcy za skazanego w przypadku kłopotu z ustaleniem ważności dokumentu.

Nikt tutaj nie ocenia/nie przesądza czy wykonawca jest skazany, czy nie -  oceny spełniania warunków dokonujemy na podstawie dokumentów. Zauważ, że ww. opisanej sytuacji wykluczenie wykonawcy nastąpi na podstawie 24.2.4, a nie na podstawie 24.1.5-10. Widisz różnicę?

blackandwhite napisał/a:

Wykonawca dał upoważnienie do 'podpisania oferty przetargowej '

Jeżeli do "podpisania oferty przetargowej" to tylko do podpisania oferty przetargowej. Wykonawca w ten sposób ograniczył uprawnienie pełnomocnika do podpisania oferty przetargowej (jest to tzw. pełnomocnictwo szczególne).

3,568

(34 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

myszy1953 napisał/a:

Nie pod warunkiem ,że pieczątka "nie figuruje w Kartotece ...." to będzie 01.01.2010 czyli dzień składania ofert

Cały czas o tym pisze. Tylko hubal i Marcel widzą to tak (jesli nie to mnie poprawcie): KRK jest ważny 6 m-cy licząc wstecz od TSO (wg mnie ok) i 6 m-cy licząc naprzód od TSO (wg mnie nie ok).

3,569

(9 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Po pierwsze "po co?" nie ma takiego obowiązku. Po drugie pytanie "czy można?". Po trzecie mozna przez to naruszyć wiele przepisów, np. 40.6, etc.

3,570

(8 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Ili napisał/a:

wadium musi być ważne przez cały okres związania ofertą. W tym przypadku tak nie jest. To Wykonawca powinien mieć baczenie czy termin otwarcia i w związku z tym TZO się nie zmienią.

Dokładnie tak.

3,571

(9 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Ja nie... i odradzam innym.

Napisz konkretnie jaki masz problem?

Ja o "istocie", a Ty o "treści" hmm

3,574

(8 odpowiedzi, napisanych Wadium)

MIRAS napisał/a:
Ili napisał/a:

Wzywam Wykonawcę do  przedłużenia wadium. Jaka podstawa???

Nie ma wezwania do przedłużenia wadium - brak podstawy. Mozesz natomiast pouczyć wykonwcę o obowiązku z 85.4 zdanie pierwsze, pod rygorem wykluczenia (24.2.2).

Powyższe dotyczy sytuacji po otwarciu ofert. Jezeli przed to tak jak wyżej myszy1953 i Marcel. Moje niedopatrzenie cool

blackandwhite napisał/a:

A czego wynika możliwość podpisania oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia przez pełnomocnika, a nie samego wykonawcę?

z istoty pełnomocnictwa