Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 144 z 271)
No to ostatni raz:
TSO: 01.01.2010 - wykonawca nie składa KRK, zamawiający (procedura się przeciąga)wyznacza termin złożenia KRK na 29.06.2010 r. Wykonawca składa KRK z datą wystawienia 20.06.2010. Zamawiający powinien wykluczyć, czy nie wykonawcę???
Ili napisał/a:Wzywam Wykonawcę do przedłużenia wadium. Jaka podstawa???
Nie ma wezwania do przedłużenia wadium - brak podstawy. Mozesz natomiast pouczyć wykonwcę o obowiązku z 85.4 zdanie pierwsze, pod rygorem wykluczenia (24.2.2).
mika 8 napisał/a:Ale skoro już jest i nie gra z tym co w wykazie.
...to lepiej wyjaśnić.
Np.
Jeżeli w miejscu zamieszkania osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się dokumentu, o którym mowa w pkt. III.4.3.1 ogłoszenia, zastępuje się go dokumentem zawierającym oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio miejsca zamieszkania osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania ? wystawionym nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
nina napisał/a:jaką kwotę podać przy otwarciu ofert
Szacunkowa wartość zamówienia albo wysokość spodziewanych środków.
Nina - pamiętaj tylko że 93.1a dotyczy tylko zamówień finansowanych z budżetu UE.
Tak by było najlepiej i najprościej.
Pytanie: hubal i Marcel, czy uwazacie że tak jak nizej jest ok???
X ---> 6 m-cy ---> Y ---> 6 m-cy ---> Z,
gdzie:
X- data wystawienia KRS
Y- TSO (wykonawca nie składa KRS)
Z - data wystawienia KRS; data uzupełnienia KRS (wykonawca składa KRS)
ewa_dt napisał/a:czy na BZP należy zamieścić ogłoszenie o udzieleniu zamówienia w dniu kiedy została podpisana umowa?
należy zamiescic niezwłocznie - co nie oznacza, że w dniu kiedy została podpisana umowa
Marcel, jezeli TSO upłyną np. 20.04., a krk jest wystawione 27.04. to nie potwierdza ono spelniania warunku na dzien skladania ofert (zmiany mogly nastapic np. w 23.04.) Wykonawca natomiast moze posluzyc tym dokumentem począwszy od dnia 27.04. przez 6 miesiecy.
A ja mam inne zdanie: w postepowaniach ponizej progow czesto przydatne, a powyzej - obowiazkowe.
gladiq napisał/a:Zamawiający się opamiętał i wykreślił wadium. Sztab prawników pracował podobno nad tym.
( ciekawe ile skasowali za poradę).
...a na forum porady bezpłatne 
... dlatego w SIWZ, tam gdzie sa daty najlepiej zostawić wykropkowane miejsca 
nina napisał/a:no tak poszłam na łatwiznę dzięki
Na łatwiznę to byś poszła gdybyś od razu zagladnela do ustawy, a nie logowała sie na forum i napisała posta 
a - dopuszalne, aczkolwiek kuriozalne rozwiązanie
b - nie dopuszczalne
c - najbardziej ok.
Marcel napisał/a:Moim zdaniem KRK wystawione po terminie składania ofert jest ważne i potwierdza warunek, potwierdza stan na 6 miesięcy wstecz
Marcel i Ty to mówisz/piszesz !!! 
Zatwierdzałem SIWZ - to wiem. 
... a to że kierownik zaakceptował SIWZ 26.4 w ktorym byl TSO na 06.05 (9 dni) - uznając to za niezbedne minimum, a Ty zamieszczasz 27.04 i de facto (bez wiedzy kierownika) skraczasz ten termin o 1 dzień 
mon.de napisał/a:Konsekwencją poprawienia omyłki rachunkowej będzie niespełnienie warunku postawionego w SIWZ (nie jest to warunek udziału w postępowaniu, tylko wymóg dotyczący stosunku ceny jednego etapu prac do drugiego), co skutkuje odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust. 1 ppkt 2.
Nie bardzo rozumiem. Ale postepowanie ok - ztym że ja bym to zrobil bez tego: "ZJednocześnie informuję, że konsekwencją poprawienia omyłki rachunkowej jest niespełnienie wymogu Zamawiającego postawionego w SIWZ (bez przesądzania, czy oferta jest odrzucona)."
filip napisał/a:Oferent ponosi odpowiedzialność finansową - traci wadium, jeżeli chce odstąpić od wyniku przetargu, a co z ZAMAWIAJACYM? Czy on nie ponosi zadnych konsekwencji?
93.4 PZP
...a kierownik o tym wie, ze akceptuje 26, a Ty masz zamiar wszczac postepowanie 27 ???
filip napisał/a:1. czy zamawiający zawsze ma obowiązek wykonać kosztorys inwestorski,
2. czy jest on podstawą do podania kwoty jaką dysponuje zamawiający?
3. Jakie są konsekwencje braku takiego kosztorysu?
1. Jezeli przedmiotem zamówienia sa roboty budowlane to tak.
2. Moze być podstawa do podania kwoty jaka zamawiajacy moze przeznaczyc na sfinansowanie zamowienia. Napewno jest podstawa do ustalenia wartosci zamowienia.
3. Np. dokonanie ustalenia wartosci zamówienia z naruszeniem 33.1
Czy w SIWZ jest już zawarta data otwarcia ofert?
szad napisał/a:się pytam gdzie w ustawie są te warunki i jak one brzmią?
...i ja też się pytam... 
Znalezione posty: 3,576 do 3,600 z 6,772