3,601

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

joanna99 napisał/a:

1. Każda cześć jest przedmiotem odrębnego postępowania,
2. więc można już unieważniać. 3. Co do zawiadamiania, to chyba nie ma kogo zawiadamiać.

1. Eee nie wink Zamawiajacy dopuscil mozliwosc skladania ofert czesciowych w ramach jednego, tego samego postepowania.
2. Tak.
3. Co do zasady tak.

3,602

(5 odpowiedzi, napisanych Wadium)

magda19831 napisał/a:

Nie otrzymaliśmy pisma że nas odrzucają i wykluczają z postępowania przetargowego...

... no to pewnie tez nie otrzymaliscie pisma o wyborze oferty/ uniewaznieniu postepowania. Pozostaje czekac.

Marcel napisał/a:

Nie ma takiego obowiązku.

Potwierdzam cool

3,604

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Hmmm... nik mi nie odpowie. Moje zdanie jest takie:

Nie zgadzam sie z hubalem i morgenem.
Połowicznie sie zgadzam z Wiktorią.
Najbliżej mi do opinii Marcela.

Moim zdaniem oferta jest, ale należy ją odrzucić na podstawie art. 89.1 i 89.8 PZP albowiem oferta uchybia zapisom art. 9 PZP w związku z art. 78 § 1 KC.

3,605

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

...skoro nie ma oferty - to, nie ma rownież wykonawcy. Skoro nie ma wykonawcy, to nie ma również obowiązków informacyjnych np. z 92. Czy tak?

Ww. opinia jest mocno naciągana, a sprawa jest bardzo prosta:  zgodnie z art. 44 wykonawca składa wraz z ofertą oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu - bez wskazania o jakie warunki chodzi (pozytywne, czy negatywne). Zatem należy przez to rozumieć warunki udziału w postepowaniu ujmowane bardzo szeroko, tzn. warunki z 22.1 oraz warunek nie podlegania  wykluczeniu.

karolk napisał/a:

Czy to oświadczenie ma się odnosić wyłącznie do warunków "pozytywnych" o których mowa w art. 22 ust.1, czy zarówno do warunków "pozytywnych", jak i  negatywnych" z art. 24 ust.1. Z literalnego brzmienia art. 44 ustawy, moim zdaniem, zarówno do warunków "pozytywnych" jaki "negatywnych". Wykonawca ma bowiem spełnia warunki udziału w postępowaniu.
A jakie jest zdanie innych ?

Podzielam Twoje zdanie.

Marcel napisał/a:

ani w żaden inny sposób nie umożliwiają zamawiającemu stosowania przepisów o wadium.

Tak, to sprobuj zastosowac przy wolnej ręce 46 wink

gladiq napisał/a:

1. Czy w zamowieniu z WR można żadać wadium  ? 2. Bo dostałem takie zaproszenie do WR i jestem w lekkim szoku smile.

1. Nie...
2. ... zatem zastanów się dobrze, czy takie zaproszenie przyjąć wink

szad napisał/a:

jeżeli w postępowaniu poniżej progów unijnych nie opisuję sposobu oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu (po prostu nie stawiam żadnych warunków) to jak to się ma do oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu?
art. 44 wymaga złożenia oświadczenia ale jeżeli nie opisuję żadnego warunku to co tak faktycznie potwierdza wykonawca składając to oświadczenie?

jak powinien wyglądać wzór takiego oświadczenia załączonego do SIWZ?

szad napisał:  "(po prostu nie stawiam żadnych warunków)"

... a powinieneś, chociażby ten jeden:

O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, co do których jest brak podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia w okolicznościach, o których mowa
w art. 24 ust. 1 ustawy.

...a wtedy oświadczenie powinno wyglądać mniej/ więcej tak:

O Ś W I A D C Z E N I E
o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu

Przystępując do postępowania o udzielenia zamówienia publicznego na ..... (ogłoszenie o zamówieniu zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych: ...............?2010 z dnia ... . ... .2010 r.), jako upoważniony na piśmie lub wpisany w odpowiednich dokumentach rejestrowych, w imieniu reprezentowanego przeze mnie wykonawcy, niniejszym ? zgodnie
z wymogami art. 44 w związku z art. 22 ust. 1 oraz 24 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 223, poz. 1655 z późn. zm.) ? oświadczam,
że spełniam warunki o których mowa w § ... pkt ... Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (dokumentacji przetargowej dotyczącej postępowania jak wyżej).

hubal napisał/a:

1. Skoro  łatwo sprawdzić na stronie internetowej, to przesadą jest zarówno  kserokopia jako załącznik do umowy (nic nie wnosi do umowy) jak i uzależnienie zawarcia umowy od posiadania kopii wpisu.

2. Nadal mam poważne wątpliwości, czy przy zamówieniu publicznym zamawiający ma prawo odstąpić od zawarcia umowy z braku kopii jakiegoś dokumentu (który zresztą raczej nie budzi wątpliwości).

3. W zapale zapomnieliśmy o pytaniu szada - myślę że rychło wrócimy.

1. W tym konkretnym przypadku - moze i przesada, ale dopuszczalna.
2. Nie mowimy tutaj o "prawie zamawiajacego do odstapienia od zawarcia umowy" ale " o uchylaniu sie wykonawcy od zawarcia umowy"...
3. Wrócimy.

3,612

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

... a ja wartość oferty po dokonaniu poprawy omyłek rachunkowych.

3,613

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

de lege artis - wzywać

3,614

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

hubal napisał/a:
mariolafr napisał/a:

Waszym zdaniem kolejnosc ma znaczenie?

Moim zdaniem (i moich trenerów) ma: najpierw oceniamy czy podlega wykluczeniu a dopiero potem badamy czy podlega odrzuceniu

Hmm... wg ustawy ww. kolejnośc nie jest obowiazkowa, np. 26.3.

joanna99 - moim zdaniem Twoje rozwiązanie jest ok. Zapis typu "że do podpisania umowy wykonawca dostarczy "wpis" (niedostarczenie=uchylenie od zawarcia umowy" mozna podciągnąc pod 36.1.14 PZP.

3,616

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

DB25 napisał/a:

odrzucam ,rozumiem, jako niezgodną z SIWZ?

Tak,a w porywach nawet z ustawą PZP... choć pewnie się znajdą osoby z odmiennymi poglądami. Poczekaj, poczytaj, podejmij decyzję....

3,617

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

DB25 napisał/a:

i razem z informacją o wyborze najkorzystniejszej się dowie - tzn. tak , jak każe PZP?

Tak jak każe PZP.

3,618

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

DB25 napisał/a:

1. Firma złozyła ofertę pdając dane do obliczenia, ale nie obliczyła ceny i nie wpisała jej słownie w Formularzu oferty.
2. Ponadto w ofercie w miejscach wykropkowanych nie podała liczbowo (procentowo) oferowanego upustu, tylko wpisała kreskę. Inni wpisali 0.


Co mam zrobić z taką ofertą.

3. Ponadto Wykonawca w ofercie nie przedstawił wymaganych usług zasłaniając się tajemnicą handlową. Rozumiem, że mógł je utajnić, ale to nie żadne usługi wojskowe!!!!!!!!!!!!

1. Do odrzucenia.
2. Jest ok.
3. Wezwanie do złożenia wykazu usług.

Reasumując:

Oferta do odrzucenia.

3,619

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mika 8 napisał/a:

1. Cena brutto jest napisana liczbowo 156.189,64 ale powinno być 156.189, 60 - dla mnie to omyłka rachunkowa

2. Natomiast nie ma jej napisanej słownie. po prostu zapomniał wypełnić jeszcze jedno miejsce w tabelce.

Tak na szybko:

1. Jezeli kwota 156.189,60 wynika z jakichś tam działań rachunkowych, to jest to omyłka rachunkowa.
2. Nie widzę tutaj żadnej omyłki, błąd formalny - ofertę zostawa w spokoju.

Sorry Apollo ale nie mogę - obszerny temat nie na forum, dlatego odesłałem do informatora.

3,621

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mika 8 napisał/a:

Ale nadal nie mam pojęcia jaki rodzaj omyłki stanowi ten mój przypadek - że nie ma wpisanej słownie ceny.

Nie ma wpisanej - w ogóle, czy jest ale błędnie.

3,622

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

joanna99 napisał/a:
kamil.grzeszczyk napisał/a:

Myślę że wszyscy którzy brali udział w dyskusji się zgodzą, że w przyszłości możesz poprzez odpowiednie przepisy w SIWZ zapisać że wystarczy Ci oświadczenie (całe) z art  24 ust .1.

Nie wszyscy.

Np. ja.

3,623

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:
joanna99 napisał/a:
Marcel napisał/a:

Chwila moment, czy chcecie powiedzieć że na wezwanie oświadczeń i dokumentów na podstawie art.26.3, Wykonawca nie uzupełnia to nie zostaje wykluczony z udziału w postępowaniu????????

Chcemy powiedzieć, że zostaje wykluczony, jak nie wykaże spełniania warunków udziału w postepowaniu, a nie, jak nie uzupełni dokumentów.

Sprowadza się to do jednego, ponieważ wiadomo nie ma dokumentu, nie ma spełnienia warunku smile

... nie w tym konkretny przypadku. Zamawiający ma oświadczenie z 24.1, ale żadał jeszcze z 24.1.2, którego nie otrzymał. W obecnym stanie prawnym, chociaż wykonawca nie złożył tego dokumentu, to wykazał spełnianie warunku. W poprzednim stanie prawnym, nie złozenie tego oswiadczenia skutkowałoby wykluczeniem wykonawcy.

3,624

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

mika 8 napisał/a:

A co z art. 87 ust. 2 pkt 3 - Zamawiający poprawia w ofercie

Poprawia - przez co nalezy rozumiec wystosowanie odpowiedniego pisma do wykonawcy, a nie poprawianie fizyczne np. poprzez skreślenie, dopisanie.

3,625

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kamil.grzeszczyk napisał/a:

No właśnie chcemy wezwać do uzupełnienia, i tutaj moje pytanie - co zrobić z taką ofertą gdyby Wykonawca nie uzupełnił...

... a może byś napierw zapytał "co zrobić z takim wykonawcą"?