psz i jarosław mają rację - Pzp nie stosuje się - stosujesz regulamin, kodeks cywilny i ustawę o finansach publicznych.
PS. To że ogłaszasz w BZP nie determinuje stosowania Pzp - stosujesz w zakresie art. 4 pkt 8 Pzp wink

1,752

(45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

A podanie kwoty to czynność w postępowaniu (jest to odczytanie informacji)? No jakaś czynność to jest ale moim zdaniem wpisywać jej do protokołu nie trza. wink

1,753

(45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Tak

1,754

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W sprawie Apollo, to moim zdaniem oferta powinna znaleźć się w koszu - widzę tutaj analogię do próbek (tych, co mają potwierdzać, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom Zamawiającego), bo jeśli są próbki ale nie potwierdzają spełniania wymagań Zamawiającego, to uzupełnić ich nie można i oferta do kosza z 89.1.2.
W przypadku sprawy coveca wezwałbym jednak do uzupełnienia - nie podpisany program potraktowałbym jako nie złożony (także analogia do próbek).
PS. Czyli tak jak Miras i Marcel wink

1,755

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak Apollo - wykluczyć.

1,756

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zaraz, zaraz - poczekajcie wink Się tak zastanawiam, czy w ogóle mieliście prawo wzywać do uzupełnienia. Oferta przecież jest oświadczeniem woli, a zobowiązaniem na pewno jest umowa. Pytanie, czy oferta jest zobowiązaniem? Muszę poszperać ale kiedyś podobną sprawę miałem w KIO - muszę zobaczyć czy taki sam stan prawny. Moje wątpliwości budzi kwestia oferty jako zobowiązania. Coś podobnego było kiedyś ze spółkami z o. o. (jest zresztą opisane w 2 akapicie wypowiedzi myszki). Moim zdaniem mogliście wezwać do uzupełnienia pełnomocnictwa jeśli wadium przekraczało dwukrotność kapitału zakładowego spółki, bo wadium stanowi zobowiązanie nazwijmy to "ofertowe". W innym przypadku raczej nie powinno się wzywać do uzupełnienia. Jakie więc było wadium? Czy przekraczało dwukrotność kapitału zakładowego?

1,757

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

@Miras: chyba nie:
Pierwotnie program nie zawierał się w katalogu dokumentów na potwierdzenie z paragrafu 6 rozporządzenia. był zamieszczony z innych dokumentach niezbędnych w procesie badania i oceny ofert.

1,758

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

covec napisał/a:

Suma summarum zawsze wykonawca może powiedzieć złożyłem wam ofertę, podałem cenę i zrealizuje szkolenie zgodnie z Moim programem, który wcale nie pokrywa się z waszymi wymaganiami...

Jeśli się nie pokrywa to odrzucasz z 89.1.2 i finito - w czym jest problem?

1,759

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie ma ludzi nieomylnych wink
Moim zdaniem błędna klsyfikacja dokumentu nie ma większego znaczenia - art. 65 par. 1 KC

1,760

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To ja bym wezwał do uzupełnienia - potraktowałbym jako opis (z rozporządzenia).

1,761

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A czy program miał potwierdzić, że usługi spełniają wymagania Zamawiającego, czy też był oceniany? Myślę, że sytuacja jest podobna do próbek - jeśli był oceniany i był częścią oferty to oferta do kosza (brak zastrzeżonej nieważnością formy pisemnej).

1,762

(22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Żebytrochę rozwiać Twoje wątpliwości mulinku fragment świeżego wyroku KIO: KIO 1320/13:
(...)Jednocześnie z drugiej strony konieczne jest każdorazowe ustalenie celu jakim kierował się Zamawiający przy konstruowaniu wymogu załączenia próbki, czy też wzoru do oferty. Inny bowiem będzie status próbki, gdy był on wymagany tylko i wyłącznie celem dokonania na jego podstawie oceny złożonej oferty w ramach kryterium techniczno- jakościowego, czy też jakościowego (w przedmiotowym postępowaniu oceny, czy oferowany system posiada wszystkie opisane w SIWZ funkcjonalności), a inny, gdy będzie miał służyć potwierdzeniu spełniania przez oferowane dostawy wymagań określonych przez Zamawiającego. W pierwszym wypadku uzupełnienie w trybie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp jest niedopuszczalne, gdyż byłoby to uzupełnienie elementu oferty, czyli oferty niekompletnej o brakujący element, co de facto prowadzi do niedopuszczalnej na gruncie ustawy Pzp zmiany treści oferty po wyznaczonym terminie składania ofert. W drugim wypadku uzupełnienie w trybie art. 26 ust.3 ustawy Pzp jest, zdaniem Izby, w oparciu o wykładnię celowościową uzasadnione.(...)

1,763

(22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

MIRAS napisał/a:

W tym zakresie - jak najbardziej, z  tym że "co dalej?". Do drugiej części "oceny pod kątem kryterium oceny ofert" nie możesz jej brać pod uwagę. Zatem wezwanie  w pierwszym zakresie jest bezprzedmiotowe, ponieważ oferta i tak podlega odrzuceniu.

OK, ale w tej sprawie jedynym kryterium była cena, więc nie rozumiem Twoich wskazań:

mulinek napisał/a:

PN, poniżej progów, kryterium oceny - najniższa cena, przedmiot - odzież ochronna(...)

1,764

(14 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Ale ja p...ę takie wczasy tongue

1,765

(14 odpowiedzi, napisanych Wadium)

O ja Cię... a ja chciałem tam pracować wink

1,766

(14 odpowiedzi, napisanych Wadium)

covec napisał/a:

Trzy osoby poleciały z warszawskiego metra; księgowa, kierownik działu i pracownik, no i oczywiście ponad 500.000,00zł...

Kiedy???

1,767

(22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

MIRAS napisał/a:

... ponieważ status takiej próbki to "przedmiot oceny ofert". Innymi słowy: gdyby wykonawca nie wpisał ceny, też wzywasz o uzupełnienie tego elementu.

Nie zgodzę się - zgodnie z tym, co napisał mulinek:

mulinek napisał/a:

...., zatem u mnie uzupełnienie jest dopuszczalne i uzasadnione

status próbki to dokument potwierdzający, że dostawy odpowiadają wymaganiom Zamawiajacego, czyli 25.1.2 - a w takim przypadku próbki są uzupełnialne.

1,768

(22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

To drugie - dlaczego podlega odrzuceniu.

1,769

(22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

MIRAS napisał/a:

....pozostaje tylko pytanie: po co? skoro oferta i tak podlega odrzuceniu...

Nie rozumiem tylko dlaczego?

1,770

(22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Nie! Właśnie postanowienia 25.1.2 w zw. z 26.3 zmuszają Zamawiającego do wezwania do uzupełnienia.

1,771

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale nikt inaczej nie twierdzi wink

1,772

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie widzę sprzeczności - ja daje przeważnie warunki w wielkości 75% przedmiotu zamówienia.

Tak oczywiście przy ofertach częściowych każdą część traktujesz jako odrębne postepowanie.

Wykluczyć - ale wadium nie zabierać.

1,775

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No właśnie stąd moje wątpliwości...
PS. Przy takich zapisach żądałbym potwierdzenia jeszcze w ofercie (formularzu ofertowym)