1,726

(1 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nie musisz.

1,727

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Absolutnie nie - rozporządzenie o dokumentach wymienia dwie formy oryginał lub kopia potwierdzona za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę (przy czym obie wymagają własnoręcznego podpisu). Wydruk z faksu nie jest dozwoloną formą.

covec napisał/a:

Wg mnie zdarzeniem jest (w tym przypadku) udzielenie odpowiedzi na pytanie.

To ma być zdarzenie pewne, które następuje niezależnie - odpowiedź na pytanie może nastąpić wcześniej. Poza tym, nie jest to początek terminu tylko koniec wink

psz napisał/a:

W tym przypadku 17 liczymy, 23 nie, więc wychodzi 6 dni.
Natomiast co do uwagi Bipi odnośnie stosowania art. 111.
111.2 rzeczywiście reguluje liczenie terminu "w przód" bo wymusza to jego konstrukcja językowa. Natomiast art. 111.1 jak najbardziej należy stosować uniwersalnie - językowo jest to przepis uniwersalny, ale przede wszystkim wymusza to art. 110.

Co do stosowania KC do liczenia w tył sprzeczał się nie będę - i tak stosuję ale tak jak napisałem - per analogiam. Chodziło mi głównie o to co napisałeś w zdaniu 1 - początkiem liczenia terminu jest 23.09 a nie 17.09. smile

A co ma do tego ogłoszenie???
Staram się zrozumieć Twoje rozumowanie przy liczeniu terminu wstecz. Nawet stosując art. 111 KC 17.09 nie jest ani początkiem terminu, ani żadnym zdarzeniem - dlatego nie rozumiem...

1,731

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Właśnie - dobrze, że dodałeś "formalnym" wink
PS. Moim zdaniem musisz (musimy wink ) rozstrzygnąć kwestię, czy Wykonawca wypełnił czynność złożenia oświadczenia czy nie - na jakim druku sprawa drugoplanowa

No właśnie piszę - ja uważam, że nie należy sumować opracowań koncepcyjnych z projektowymi, ale są tacy, którzy uważają inaczej. Do Ciebie należy decyzja, który wariant wybierzesz wink

A dlaczego 17 nie liczymy?

Wykonawca także tongue

covec napisał/a:

Skoro ma być 6 dni przed upływem terminu składania ofert (termin upływa 23go), to wg kalendarza przed 23-im jest 22-gi. Od 17go (którego nie liczymy) do 22go jest 5 dni.

KC Art. 111. § 1. Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia.
§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

Chciałbym zauważyć, że ten porzepis odnosi się do liczenia terminu w przód wink KC nie ruguluje liczenia terminu w tył i można zastosować ten przepis jedynie per analogiam. wink

1,736

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A ja bym się zastanowił - jeśli na podpisanej stronie jest zawarte oświadczenie, że brak jest podstaw do wykluczenia a niepodpisana strona tylko wymienia podstawy do wykluczenia, to chyba bym uznał takie oświadczenie.

Z mojej praktyki lepiej ogłoszać to etapami - najpierw Koncepcja i studium wykonalności. Jak już masz koncepcję (wystarczy sama koncepcja z decyzjami) ogłaszasz postępowanie na dokumentację projektową. Osobiście potraktowałbym te dwa postępowania jako niezależne (inny rodzaj dokumentacji) ale tu są zdania podzielone. A nie myśleliście o konkursie na koncepcję a w nagrodę opracowanie projektu? Polecam!

Dzięki za wyręczenie wink

violakor napisał/a:

Do Bipi: "No tak ale zapłata w kasie nie powoduje wykluczenia. Mogliście nie przyjąć". Wadium nie wpłacono w kasie zamawiającego, ale gotówką w kasie banku, zamawiający dostał wyciąg z konta bankowego - tu nie mieliśmy wpływu - przryjąć lub nie.

A to jeszcze lepiej - wszystko jest zgodne - muszę poszukać wyroku gdzie KIO stwierdziło, że taka zapłata jest także formą przelewu. Nie zmienia to faktu, że wadium jest i nie ma powodu wykluczać Wykonawcy.

violakor napisał/a:

Właśnie.  Z tego wynika, że w przepisach jest drobna "nieszczelność". Skoro KIO orzeka, że wpłata gotówkowa na konto co prawda nie czyni zadość regulacji ustawowej, ale przez to nie można uznać, że wadium nie ma, bo przecież fizycznie jest i pozostaje do dyspozycji Zamawiającego, to o co kruszyć kopie? Wykluczyć Wykonawcę - nie ma podstaw, a niezgodność z przepisem jest - tyle, że bez sankcji?

Otóż to wink

No tak ale zapłata w kasie nie powoduje wykluczenia. Mogliście nie przyjąć wink

Połączyłbym 1-3 oraz 4-6 i zrobił dwa postępowania: Na Koncepcję wraz ze studium Wykonalności, oraz dokumentację projektową wraz z opracowaniem raportu o oddziaływaniu inwestycji na środowisko. Można też raport wsadzić do koncepcji.
PS. Są też tacy odważni, którzy wszystko wrzucają do jednego worka - odradzam!

1,743

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Absolutnie nie macie racji - informacja jest wydawana na dzień złożenia wniosku - to wynika z przepisów o Krajowym Rejestrze Karnym.
PS. Czyżby znowu radca tongue
Sprostowanie: Informacja z KRK potwierdza fakt "obecności lub nie" w rejestrach KRK na dzień wydania informacji a nie na dzień składania wniosku - jak wcześniej napisałem. Za pomyłkę przepraszam.

1,744

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A moim zdaniem nie mieliście prawa wzywać do uzupełnienia (nie ważne co jest w uzupełnionym pełnomocnictwie!), ponieważ podpisując ofertę nie przekroczył uprawnień. Dopiero jakby podpisał umowę przekroczyłby uprawnienia. Napisz myszko jak Ty uważasz, bo znudziło mi się czytanie: radca to, radca tamto - jakie jest Twoje zdanie?

1,745

(45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Po piątku 13 poniedziałek jest chyba jeszcze gorszy dla mnie wink

No OK - cały czas mówimy, że można, ale trzeba poprostu przepisać postanowienia Pzp do dokumentacji - nie wystarczy się powołać na przepisy ustawy - takie porzynajmniej jest moje zdanie. Zresztą jak pracowałem u pewnego Zamawiającego sektorowego w ten sposób był stworzony regulamin postępowań podprogowych. Przywołane były "dobre" przepisy Pzp (oczywiście treść przepisu a nie odniesienie numeryczne) a pominięte te najbardziej konfliktowe albo dostosowane do używalności wink . I wszystko dobrze funkcjonowało i chyba jeszcze funkcjonuje.

jarosław napisał/a:

W tym przypadku jest to rzecz drugorzędna i na pewno nie powoduje nieważności działań zamawiającego. Ba, nawet sam formularz ogłoszenia w BZP przewiduje taką sytuację - zamieszczenie obowiązkowe/nieobowiązkowe.

Toż napisałem, że ogłoszenie w BZP wcale nie determinuje do stosowania Pzp. I podstawy prawnej nie widzę. Art. 4.8 Pzp brzmi jednoznacznie - (...) ustawy nie stosuje się do zamówień(...) Nie widzę tu wyboru! Co innego jakby było napisane (...)Zamawiający może nie stosować ustawy do zamówień(...)

Prosty przykład - Zamawiajacy napisał w SIWZ tylko, że postępowanie jest prowadzone na podstawie Pzp. Nie pisał nic o formie ofert. Wykonawca składa ofertę mailem. Zamawiający odrzuca ofertę na podstawie 89.1.8 w zw. z 82.2. Miał prawo? Moim zdaniem nie.

Może i dyscypliny nie będzie, umowa też będzie ważna ale po co robić coś z zasady obarczone błędem (uchybieniem)? W dodatku wcale nie jestem pewien, czy podjęcie niektórych działań/czynności tylko z ustawy Pzp (z automatu) - bez opisania tego w SIWZ/dokumentacji przetargowej błędem nie będzie a w związku z tym czynność ta nie będzie skutkować nieważnością?

jarosław napisał/a:

No tak , ale przyjął taki reżim i chce się tego trzymać. Może były wątpliwości co do szacowania i z ostrożności poszli w przetarg.

89.1.2 jako niezgodność z siwz czy 89.1.6 błąd w obliczeniu ceny?

Oczywiście może napisać, że oferta jest niezgodna z SIWZ ale wskazywać jako podstawę 89.1.2 Pzp raczej nie powinien.