1,701

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Poddaję się - nie mam więcej argumentów...

1,702

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

psz napisał/a:

Ale jaki jest sens pisać ? w przetargu wykluczyłam 2 wykonawców, a ich oferty uznaje się za odrzucone?

Po co??? - po prostu - Z postępowania wykluczono dwóch wykonawców i KONIEC. Uznanie ofert za odrzucone następuje z automatu, dlatego nie trzeba o tym pisać. wink

psz napisał/a:

Wracając do Ogłoszenia o udzieleniu zam. ? skoro nie ma informacji, że należy wpisywać tylko oferty odrzucone na podstawie art. 89 to należy wpisywać wszystkie odrzucone, łącznie z 24.4 ? jeśli się ich nie wpisuje to znaczy, że się ?nie uznaje?.

Absolutnie nie - te oferty NIE ZOSTAŁY odrzucone wink Nie wpisuje się nic wink Nawet na logikę rzecz biorąc - w ogłoszeniach o udzieleniu zamówienia większość danych ma charakter sprawozdawczy i statystyczny. Jeśli będzie napisane że wykluczono 2 wykonawców i odrzucono 2 oferty to następuje przekłamanie - trzeba się domyślać co autor miał na myśli. Jeżeli natomiast napiszemy, że wykluczono 2 wykonawców i nie odrzucono żadnej oferty - od razu wiadomo co i jak tongue

1,703

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

psz napisał/a:

Nie ma takiego pojęcia Bipi.

Niech Ci będzie - poprawiam się: czy oferty zostały uznane za odrzucone?

psz napisał/a:

Można zasłaniać się doktryną (nota bene owa "doktryna" przedstawia swoje widzimisię ignorując interpretację językową i logiczną) i nie wpisywać w odrzuconych wykonawców wykluczonych. Można też patrzeć na zapisy i wpisywać wykluczonych w odrzuconych.

No akurat się z Tobą nie zgodzę - uważam tak jak Prezes wraz ze swoją świtą:
Od ?warunków podmiotowych? określonych w art. art. 22 ust. 1 i 24 ust. 1 ustawy należy odróżnić ?warunki przedmiotowe?, a więc odnoszące się do przedmiotu zamówienia. Pierwsze odnoszą się do podmiotu; ich niespełnienie skutkuje wykluczeniem wykonawcy z postępowania. Te drugie odnoszą się do opisu przedmiotu zamówienia i warunków na jakich będzie realizowane zamówienie publiczne; ich nie spełnienie skutkuje odrzuceniem oferty. Nie można zatem odrzucić oferty z powodu nie spełniania warunków podmiotowych (ofertę uznaje się za odrzuconą) i odwrotnie, nie można wykluczyć wykonawcy z powodu nie spełniania warunków przedmiotowych. Właściwości wykonawcy nie mogą być już brane pod uwagę przy ocenie ofert (z wyjątkiem usług wymienionych w art. 5 ust. 1 ustawy).
Fragment opinii UZP - zgadzam się z nim w 100%. Nic dodać nic ująć wink
@Marcel: ta doktryna nie jest wcale taka nowa wink

1,704

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Bardzo wink

1,705

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bramka nr 2 a jeśli powiedzą że to oryginał to 3, tylko oficjalnie - pismem.

1,706

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

To wpisujesz 0

1,707

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Pytanie: odrzuciłaś oferty (89.1.5 - błędnie zresztą), czy uznałaś za odrzucone (24.4)???

Ty nie możesz być prawie pewna!!!

1,709

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja bym jeszcze poprosił o wyjaśnienie, czy spółka (nie wspólnicy!) zatrudnia pracowników. Jeśli tak, to poprosiłbym o zaświadczenie z ZUS na spółkę.

Najpierw poproś o wyjaśnienia w sprawie zwolnienia VAT. Jak psz - odpowiedź uzależnia dalsze postępowanie.

Widzę, że inaczej pojmujemy kwestię tożsamości czasowej - oto moja wersja: jeżeli zamawiający mógłby hipotetycznie udzielić zamówień dotyczących obiektu w tym samym czasie lub też je zaplanować, to wartością zamówienia będzie suma tych wszystkich zamówień. Natomiast w przypadku, gdy konieczność wykonania zamówienia wyniknęła po ogłoszeniu postępowania (przyjmijmy: podstawowego), to wtedy mamy do czynienia z zamówieniem odrębnym (tego zamówienia nie mogliśmy, nawet hipotetycznie, udzielić w tym samym czasie co podstawowego) i procedura odpowiada wartości tego odrębnego zamówienia. Oczywiście, jak wskazuje jarosław, trzeba się obłożyć dowodami, że faktycznie nie mogliśmy tego przewidzieć, ale moim zdaniem to jest istota tożsamości czasowej.

A gdzie tożsamość czasowa??? To, że jeden obiekt to nie wszystko wink

Nie do końca tak jak psz ale na gruncie Pzp pełna zgoda. Chodzi mi o pewien konflikt interesów. Rada nadzorcza (podobnie jak rady w jst) są w stosunku do kierownika zamawiającego (Zarządu, Wójta, Burmistrza itp.), który jest jednocześnie odpowiedzialny za udzielanie zamówień organem kontrolującym i nadzorującym. Konflikt występuje w momencie kontroli danego zamówienia przez dany organ. Podsumowując: członek rady może być członkiem komisji ale moim zdaniem nie powinien.

Ja także - IMO wynika to z konieczności udowodnienia, że będzie faktycznie dysponował zasobami.

1,715

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jakby nie była zapisana, to czterocyfrowa kwota nigdy nie będzie wyższa niż 9999, czyli warunku nie spełnia - wzywać do uzupełnienia - wyjaśnienia tutaj nic nie wniosą.

1,716

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem musisz założyć, że 1000 PLN.

Marta napisał/a:

po całości (większosci) fikcyjny, no więc nic nie rozumie juz:-))
czyli bipi nie robisz pn na usługi pocztowe u siebie tak?

Robię na całość bez podziału na części.

Myślę, że nie - skoro większość jest urzędowych to po całości wink

Marta napisał/a:

jelsi zrobie jednym przetargiem to wiadomo ze wygra pp, bo u mnie tez sa urzedowe -wiekszosc, wiec rpzetarg fikcyjny tak naprawde, sztuka dla sztuki

Nieeee, tylko jego część big_smile

Apollo napisał/a:

Tak, listę podmiotów - nie bardzo wiem, jak to ugryźć, bo to nowy twór.

Daj znać jak sobie z tym poradziłeś smile

No tak - w odpisie z KRS takiej informacji nie ma - a czy na podstawie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji albo ustawy o ochronie konkurencji i konsumentow nie jest tak, że te informacje są gdzieś ujawniane? Muszę sprawdzić.

No - przy koncepcjach (pełnych) z niektórych branż to trzeba mieć uprawnienia wink

Apollo napisał/a:
psz napisał/a:

Moim zdaniem więcej kontrowersji jest przy grupie kapitałowej.

Tak się składa, że mam takiego kwiatka.

Ale co? Zastrzegł info o grupie?

Moim zdaniem "zadziałają" tutaj zasady art. 58 KC - szczególnie par. 3, który pozwala uznać za nieważną jedynie część czynności. Jako czynność traktuję złożenie oferty a jako jej część zastrzeżenie informacji. tak ja to rozumiem. Czyli zastrzeżenie nieskuteczne ale oferta nie podlega odrzuceniu.

1,725

(45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Po pierwsze to tak jak psz, a po drugie - jaki to jest udział w przygotowaniu przepisanie na kartkę kwoty, która jest określona w budżecie jednostki co najmniej od wiosny. Nie jest to wg mnie faktyczna czynność w postępowaniu a nawet w przygotowaniu postępowania. Co więcej - Skarbnik nawet nie określa tej kwoty, tylko ją potwierdza.