Tak jak Eva - zsumować i dopuścić składania ofert częściowych.
PS. Ewentualnie grupówkę można spróbować oddzielić ale nie polecam wink

1,677

(34 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Ja bym się odwoływał na miejscu tego pierwszego. Dla mnie jest to działanie niedopuszczalne.

1,678

(34 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

jarosław napisał/a:

Tak jest , są to dwie różne czynności w postępowaniu.
O jakie ogłoszenie chodzi? Przecież przy unieważnieniu nie ma ogłoszeń. Ba, nie ma obowiązku publikowania informacji o unieważnieniu postępowania. Jedyną informację jaką publikuje zamawiający to informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty.
Może chodziło ci o protokół?

Tak jak Miras - jednak w informacji o unieważnieniu ja się upieram przy swoim - musi być uzasadnienie unieważnienia i odrzucenia ofert!

jarosław napisał/a:

Bipi ty też nie sypiasz? big_smile

Ostatnimi czasy jakoś tak się składa, że mogę tylko w nocy coś w domu porobić (co nie jest bezposrednio związane z rodziną) wink

1,679

(34 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Art. 92 mówi (...)po wyborze oferty najkorzystniejszej(...) a tutaj wyboru nie ma - jest unieważnienie a to już 93 wink

1,680

(34 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

No nie bardzo - KIO każe uzasadnienie odrzucenia wskazać wink

1,681

(34 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

A w samym ogłoszeniu to już uzasadnienia być nie musi.

1,682

(34 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Wprawdzie nie ma przepisu, który wprost mówi o uzasadnieniu odrzucenia oferty przy unieważnieniu postępowania ale moim zdaniem art. 93.3 nakłada na Zamawiajacego obowiązek uzasadnienia unieważnienia w pełnym zakresie - czyli najpierw uzasadnienie odrzucenia wszystkich ofert a następnie uzasadnienie unieważnienia. Ale nie jest to napisane wprost. wink

1,683

(34 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Art. 92 dotyczy informacji o wyborze przy udzieleniu zamówienia a tutaj mamy art. 93. Domyślam się, że chodzi tutaj jedynie o ogłoszenie, gdzie nie trzeba moim zdaniem pisać uzasadnienia faktycznego odrzucenia/wykluczenia.

1,684

(34 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Czy to było postępowanie powyżej progów?

Nie - po udzieleniu zamówienia to już musztarda po obiedzie wink Fakt - w #22 jest mowa o wyniku postepowania ale to jest odpowiedź na pytanie szad-a z postu #20. Chodzi o to, że ta informacja ma lub może mieć wpływ na to komu zostanie udzielone zamówienie - czyli w telegraficznym skrócie i uproszczeniu - na to kto wygra. wink

A kto mówi, że po udzieleniu zamówienia??? Jaaa????

szad napisał/a:

ja o 15:30 mam fajrant smile

No to już bylo nie fair... tongue

szad napisał/a:

zarzuciłem to w oderwaniu od tego konkretnego przypadku. chodziło mi tylko o sam sens tego artykułu. ok, mogłem założyć nowy wątek w innym miejscu.

a wywody stąd, że po tygodniu pracy już mi się w głowie pomieszało wink

Sorki - nie chciałem żeby moja wypowiedź przybrała taki negatywny oddźwięk.
Też już jestem sfrustrowany, że:
1. jest ładna pogoda;
2. jest piątek
A JA MUSZĘ SIEDZIEĆ W PRACY!!!

W tym wypadku udzielenie zamówienia wink

szad napisał/a:

jak nie prawdziwe informacje złożył np. 3 wykonawca w kolejności, to nie ma to wpływu na wynik postępowania.

jak nieprawdziwe informacje, złożył najtańszy wykonawca i zamawiający wykrył to przed wyborem najkorzystniejszej oferty, to chyba nie maiło to wpływu na wynik, skoro wybrał ofertę drugiego wykonawcy, z którą jest wszystko ok.

Nie rozumiem komu tłumaczysz, dla nas jest to jasne - ale tutaj masz konkretny przypadek - jest najtańszy więc tego nie powtarzałem - po co te wywody niepotrzebne?

Nie - jeśli "bez użycia" nieprawdziwych informacji nie spełniałby warunku, to wtedy możemy zastosować 24.2.3 ale teraz KIO i SO podchodzi bardzo liberalnie i trzeba jeszcze wykazać, że było to umyślne ale moim zdaniem to nie przejdzie.

No ja bym raczej skupił się na RNC, bo z tymi usługami u Zamawiającego to może być kiepsko. Skoro nie było kar, a podejrzewam, że w umowie były przewidziane kary za zwłokę, zrobiliście odbiór, to trudno Wam będzie udowodnić, że nienależycie wykonał zamówienie. To, że były aneksy przedłużajace, to wg mnie działa na korzyść Wykonawcy - obustronna zgoda+brak kar.
Moim zdaniem powinieneś rozpocząć procedurę 90.1

Z praktyki: najczęściej jest to zwłoka (ew. opóźnienie) albo w realizacji albo w usuwaniu wad i usterek

szad napisał/a:

to, że w końcu został podpisany protokół odbioru nie oznacza automatycznie, że wykonawca wykonał należycie, bo idać ta drogą nienależyte wykonanie zamówienia byłoby wtedy gdyby wogóle go nie zrealizował.

Ale jeśli odebrali i zapłacili 100% wartości umowy, tzn. że nie mają podstaw podważać słów Wykonawcy. Bardzo często tak się dzieje, gdyż Zamawiający chce szybko zadanie zakończyć i nie walczyć z partaczem o wyegzekwowanie kar umownych. A później jest lament, bo partacz znowu składa najkorzystniejszą ofertę. wink

Robię Ctrl+C z SIWZ i Ctrl+V do ogłoszenia wink

łączę warunki z opisem (Oczywiście w SIWZ, w ogłoszeniu jest tak jak szad napisał) np.:

X. Warunki udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełnienia warunków udziału w postępowaniu
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp:
1) posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności będącej przedmiotem niniejszego zamówienia, jeśli przepisy prawa nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień.
Zamawiający odstępuje od opisywania sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku;
2) posiadają wiedzę i doświadczenie.
Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, iż w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, wykonał dwie roboty budowlane, polegające na budowie, przebudowie lub remoncie hydroizolacji i systemu odwodnienia budynku o wartości minimum 70.000 zł brutto każda.
3) dysponują odpowiednim potencjałem technicznym.
Zamawiający odstępuje od opisywania sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku;
4) dysponują osobami zdolnymi do wykonania zamówienia,
Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, iż dysponuje lub będzie dysponował na czas realizacji zamówienia jedną osobą, która będzie uczestniczyła w realizacji zamówienia jako Kierownik budowy posiadającą uprawnienia do pełnienia samodzielnych funkcji w budownictwie do kierowania robotami budowlanymi w specjalności konstrukcyjno ? budowlanej bez ograniczeń;
5) znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia.
Zamawiający odstępuje od opisywania sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku;

1,697

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Popieram! wink

szad napisał/a:

...a w ogłoszeniu o udzieleniu nie ma takiej sekcji. gdyby tam była taka pozycja, to nie byłoby dylematu.

Żeby było śmieszniej, to nasz (polski) wymysł, bo w unijnym ogłoszeniu nawet nie ma mowy o ofertach odrzuconych (o wykluczeniach także nic nie ma). smile

A to jest właśnie opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunków udziału!
PS. Głupie ale tak jest.

darek napisał/a:

szad czy aby napewno? art.  41/7 - ..... oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków

Opis sposobu dokonywania oceny warunków to nie są dokumenty, tylko "uszczegółowienie" warunków. wink
Np. warunek wiedzy i doświadczenia.
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunku wiedzy i doświadczenia: Zamawiajacy uzna warunek za spełniony jeśli Wykonawca wykaże, że w ciągu ostatnich 3 lat wykonał 2 usługi .......
To jest właśnie opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunku.

1,700

(25 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

To wynika z 24.4 wink