676

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Powiem Ci, że ja też nie wiem o co kaman???

677

(14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jeśli nie ma swoich grup i "dozorcy" nie muszą mieć koncesji, to można się pokusić o ZOC.

Moim zdaniem wystarczy - wynagrodzenie płacone jest za faktycznie wykonaną usługę - czyli za kilometry odśnieżania tudzież kilogramy soli i piasku wink

679

(14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

No i to jest to co pisałem - ZOC odpada wink

680

(14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Marcel napisał/a:

Gość na portierce chyba nie będzie patrolował smile

Gość na portierce nie - ale w razie jak się coś dzieje nie przywołuje grupy interwencyjnej?

681

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeśli z FA-C wynika cena oferty, a FO został podpisany ale nie została wstawiona cena z FA-C, to moim zdaniem jest to jedynie błąd formalny i ofertę należy uznać za ważną. I nawet jeśli przysłał nowy FO, to nie widzę przeciwskazań żeby go uznać - przecież nowej oferty nie złożył - jest to TO SAMO oświadczenie tyle, że formalnie poprawne.

Nie ponosisz żadnych kosztów, bo to usługa jest - no chyba, że sprzęt jest np. Twój wink

Ja potraktowałem jako usługę powszechnie dostępną - sprzęt przecież można wynająć a ludzi zatrudnić - wg mnie nie stanowi to przeszkody w powszechnej dostępności.

684

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie krzycz!

685

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czy wynagrodzenie jest kosztorysowe czy ryczałtowe?

myszy1953 napisał/a:

nikogo nie zatrudniasz podwykonawca, to nie wykonawca - moim zdaniem wystarczy KRS lub ewidencja i oświadczenie art.24

No ja bym raczej wolał się upewnić czy ten podwykonawca nie wywinie mi numeru - jest traktowany niemal jak wykonawca i biorąc pod uwagę możliwość bezpośredniej zapłaty wynagrodzenia i solidarną odpowiedzialność za przedmiot zamówienia (lub jego część), to bym żądał wszystkiego.

687

(14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

To zależy, jeśli to jest zwykły dozór, to na upartego można potraktować jako usługę powszechnie dostępną (ja bym osobiście nie ryzykował), ale jeśli przewidujesz, że będą patrole interwencyjne, to już nie. Musisz zobaczyć w ustawie jakie usługi nie wymagają koncesji.

688

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja zawsze piszę, żeby wykonawca wykazał, że dysponuje lub będzie dysponował na czas realizacji zamówienia....

Oczywiście, że tak wink

Do wykluczenia!

691

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja się nie obawiam KIO, tylko ewentualnego powództwa - za bezprawne ujawnienie informacji stanowiących tajemnicę grożą wysokie odszkodowania.

Ja wpisuje: Zamawiający odstępuje....

693

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ja (dla swojego bezpieczeństwa) poprosiłbym o wyjaśnienia powołując się chyba na 7.1, a jeżeli zastrzeżenie dotyczy dokumentów z 25.1 to na podstawie 26.4

Ja dopisuję jeszcze dla klarowności, że zamawiający odstępuje od dokonywania opisu sposobu oceny spełniania warunku, ale tak też może być.

Opis (jego brak) jest prawidłowy bez względu na wartość zamówienia wink

i pierwszy i drugi wink ale tak na serio to pierwszy

Marcel napisał/a:

99% cena 1% gwarancja big_smile

I kontrola zarzuca naruszenie art. 58 KC wink

698

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To coś jest nie tak - Zarząd nie pobiera wynagrodzenia??? Ale - jeśli nie są zarejestrowani, to IMO jest OK.

699

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Skoro nie figuruje, to nie zalega wink A kiedy powstała?

Wg mnie sprawa nie jest taka prosta - jak pisze Apollo. Żeby nie było - nie jestem za bezmyślnym wykluczaniu za byle g... Skoro jest to pewnego rodzaju oświadczenie, to powinniśmy je potraktować jak inne oświadczenia - np. oświadczenie o spełnianiu warunków. W moim odczuciu taka daleko idąca interpretacja nie jest prawidłowa. Zastanawiam się tylko czy nie można poprosić o wyjaśnienie z 26.4 ale nie jestem pewien czy będzie to prawidłowe.