Niestety tak właśnie jest.
1,926 2015-04-13 07:17:33
Odp: Pisemne zobowiązanie warunkiem udziału w postępowaniu? (4 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
1,927 2015-04-13 07:11:53
Odp: zabezpieczenie (3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
No ok, że tak masz, ale co w sytuacji kiedy przed płatnością ostatniej faktury zgłosi się do ciebie podwykonawca z uzasadnionym roszczeniem. Z czego potrącisz swoje zabezpieczenie?
Poza tym dopuszczalne są potrącenia tylko przy realizacji ponad rocznej, a wniesienie pełnej wysokości zabezpieczenia nie może nastąpić później niż do połowy okresu, na który została zawarta umowa.
1,928 2015-04-13 06:43:28
Odp: umowy o podwykonawstwo o wartości <0,5% (2 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Jak Covec.
1,929 2015-04-13 06:42:18
Odp: zabezpieczenie (3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Nie jest zgodne, bo gwarancji, że dostaniesz papier nie masz żadnej. Powinien przedstawić na całość. Jak nie ma, nie podpisujecie umowy i tyle.
1,930 2015-04-13 06:41:05
Odp: Pisemne zobowiązanie warunkiem udziału w postępowaniu? (4 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Możliwość odstąpienia od żądanych dokumentów odniosłabym raczej do tych tupu ZUS, US, CEiDG, ponieważ jak sam piszesz zostały one wymienione w rozporządzeniu. Zobowiązanie podmiotu trzeciego wiąże się z solidarną odpowiedzialnością W i podwykonawcy i ze wzg na rangę tego dokumentu raczej bym go żądała.
1,931 2015-04-13 06:28:12
Temat: rażąco niska cena - orzeczenia (1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Witam. W związku z rozbieżnościami poglądów forumowiczów dotyczących rażąco niskiej ceny, po zajęciach z przewodniczącą składu orzekającego KIO wklejam pomocniczo:
Sygn. akt KIO 148/15 , WYROK z dnia 6 lutego 2015 r. - Również co do sposobu obliczenia owej 30-procentowej różnicy pomiędzy ceną oferty a szacunkową wartością zamówienia Izba stwierdziła, że obliczenie zamawiającego było poprawne. Co prawda rzeczywiście szacunkowa wartość zamówienia, zgodnie z art. 32 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych, odnosi się do ?całkowitego szacunkowego wynagrodzenia wykonawcy, bez podatku od towarów i usług?, a w art. 90 ustawy Prawo zamówień publicznych nie wskazano, że wartość ta ma być powiększona o ten podatek, jednak nie można tego przepisu interpretować z całkowitym pominięciem zasad logiki. Tak więc należy porównywać ze sobą rzeczy porównywalne, czyli wartość netto z netto lub brutto z brutto, inaczej już na samym wstępie porównanie to będzie obarczone wadą w istotny sposób fałszującą jego wynik, gdyż przy podstawowej stawce podatku od towarów i usług ? 23%, prawie cała wartość 30% zostanie ?konsumowana? przez ów podatek i realnie będzie się porównywać pozostałe 7% lub też zsumowane 53%, a nie wskazane w przepisie 30%.
Sygn. akt: KIO 165/15 WYROK z dnia 9 lutego 2015 r. - Porównanie bowiem wartości szacunkowej netto z wartością ofert - zgodnie z art. 2 pkt 1 ustawy Pzp w związku z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 9 maja 2014 r. o informowaniu o cenach towarów i usług (Dz. U. poz. 915) ? określanych w kwotach brutto, prowadziłaby do konieczności oceny nieporównywalnych de facto elementów i w konsekwencji niewymiernych wyników tej oceny. Tak więc interpretacja pojęcia ?wartość zamówienia? literalnie ze znaczeniem tego pojęcia, jakie mu nadaje art. 32 ust. 1 ustawy Pzp, szczególnie w sytuacji określonej w art. 90 ust. 1 ustawy Pzp, prowadziłaby do nieracjonalnych wniosków, nonsensów (wykładnia ad absurdum). Z tych też względów wydaje się zasadnym zastosowanie w tym względzie innych metod wykładni i w efekcie przyjęcie, że dla celów porównawczych i oceny czy konkretna cena ofertowa nie jest rażąco niska zasadnym jest ?ubruttowienie? szacunku zamawiającego.
Sygn. akt: KIO 439/15 WYROK z dnia 18 marca 2015 r. - Ponieważ ewentualny wybór oferty przystępującego połączony byłby po stronie zamawiającego z powstaniem obowiązku podatkowego zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług w zakresie dotyczącym wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów, celem dokonania oceny tej oferty należało doliczyć do przedstawionej w niej ceny podatek od towarów i usług, który zamawiający miałby obowiązek wpłacić zgodnie z obowiązującymi przepisami. Obowiązek doliczenia ww. kwoty do ceny oferty wynikał z art. 91 ust. 3a ustawy Pzp. Obowiązek ten został przez zamawiającego także przywołany w treści pkt 21.6 SIWZ. Po doliczeniu do ceny zaoferowanej przez przystępującego kwoty ww. podatku, przy porównaniu ofert należało uwzględnić zatem wartość 7.370.037 zł. Analogiczny zabieg należało zastosować w stosunku do ceny oferty wykonawcy Centrotherm Photovoltaics AG, który zaoferował wykonanie przedmiotu zamówienia za cenę 11.407.880,00 zł. Po doliczeniu kwoty podatku VAT w trybie art. 91 ust. 3a ustawy Pzp, celem porównania tej oferty z innymi należało uwzględnić kwotę 14.031.692,40 zł.
Jest jeszcze wyrok KIO 500/15 z dnia 27 marca 2015 r. - jeszcze nie opublikowany.
Ponadto spójne orzeczenia wydane w poprzednim stanie prawnym KIO/UZP 671/09, KIO/UZP 684/09, KIO/UZP 1377/09, wyrok SO w Warszawie z dnia 8 czerwca 2006 r. sygn. akt: V Ca 459/06, SO z dnia 5 stycznia 2007 r. sygn. akt: V Ca 2214/06, SO w Bielsku Białej z dnia 10 marca 2009 r. sygn. akt: II Ca 88/09, SO w Krakowie z dnia 8 kwietnia 2009 r. sygn akt: XII Ga 59/09 i z dnia 23 kwietnia 2009 r. sygn. akt: XII Ga 88/09
1,932 2015-04-10 08:37:35
Odp: Oferty częściowe a unieważnienie z art. 93.1.4 (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Ciężko byłoby uzasadnić unieważnienie przed kontrą, skoro są oszczędności w pozostałych 2 częściach.
1,933 2015-04-10 07:14:24
Odp: zabepieczenie okresu rękojmi (5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jak Bipi. Wnosi na całość, a po podpisaniu umowy może wnioskować o zmianę formy.
1,934 2015-04-10 07:00:11
Odp: pytania (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
A polecam ten wyrok, bo sytuacja była analogiczna KIO 2241/12.
1,935 2015-04-10 06:51:02
Odp: Opis przedmiotu zamówienia (2 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Składając ofertę nie wiedział, że nie jest to technicznie wykonalne? Na stronie UZP jest dostępna publikacja dot. kontroli zamówień dofinansowanych z 2014 r. Radzę przejrzeć i się zastanowić. Czy te zmiany są nieistotne, to już sami musicie wiedzieć. Być może gdyby zapisy SIWZ nie obejmowały nadruku na rzepach, to przystąpiłoby do postępowania więcej wykonawców? Też trzeba to przemyśleć, czy postępowanie nie jest obarczone błędem i czy nie lepiej byłoby odstąpić od umowy, bo wbrew pozorom w zależności od tego co nadrukowujesz, rozmieszczenie ma czasami bardzo istotne znaczenie.
1,936 2015-04-10 06:44:39
Odp: zamówienia uzupełniające (19 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
W jakim protokole?
O matko Marcel, a jak myślisz jakim?
1,937 2015-04-10 06:40:02
Odp: zamówienia uzupełniające (19 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Przecież to wynika bezpośrednio z ustawy:
67.1.6: w przypadku udzielenia, w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług lub robót budowlanych zamówień uzupełniających, stanowiących nie więcej niż 50% wartości zamówienia podstawowego i polegających ...
dalej, co jest wartością zamówienia podstawowego w 32.1: Podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone przez zamawiającego z należytą starannością.
1,938 2015-04-09 12:57:27
Odp: zamówienia uzupełniające (19 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Nie patrz na radcę, korzystaj z forum
Masz rację Marcel. U poprzedniego pracodawcy wyłożyłabym się na jego opinii niejednokrotnie. Dobrze, że Was miałam ![]()
1,939 2015-04-09 12:56:21
Odp: zamówienia uzupełniające (19 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Mało tego, przecież określając wartość podstawowego w protokole określasz wartość netto uzupełniających i tej właśnie kwoty nie możesz przekroczyć.
1,940 2015-04-09 12:51:31
Odp: zamówienia uzupełniające (19 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Hektor co z Twojego szacunku jeśli trafi Ci się oferta droższa od niego o np 15% i tak w 3 kolejnych postępowaniach?
Radca nie będzie Ciebie tłumaczył przed kontrolerem RIO, chyba, że uzyskasz jego opinię na piśmie.
1,941 2015-04-09 12:48:47
Odp: doświadczenie podmiotu trzeciego (24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Marcel ma rację. Zmiana dotycząca wprowadzenia podwykonawcy na etapie uzupełniania/wyjaśniania dokumentów jest niedopuszczalna. W może to zrobić po zawarciu umowy.
Polecam Przetargi Publiczne 4/2015 str.31
1,942 2015-04-09 10:29:32
Odp: zamówienia uzupełniające (19 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
czy ma znaczenie jaka jest szacunkowa wartość poszczególnych zamówień uzupełniających?
Znaczenie ma wartość z umów, ponieważ zsumowana nie może przekroczyć X% (tyle ile ogłosiliście) wartości zamówienia podstawowego.
1,943 2015-04-09 09:24:24
Odp: kredyt obrotowy (13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jest taka cierpienia granica za którą się uśmiech pogodny zaczyna ...
Radas Ty poeto! Jakie to ładne!!!
1,944 2015-04-08 11:23:09
Odp: zaśw ZUS (18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
To szczęściarz z Ciebie!
1,945 2015-04-08 08:28:43
Odp: KRS (5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jeżeli jesteś w stanie stwierdzić ze złożonego dokumentu, że na dzień SO w stosunku do wykonawcy nie otwarto likwidacji, ani nie ogłoszono jego upadłości, to jest ok.
1,946 2015-04-08 08:07:42
Odp: zobowiązanie podmiotu trzeciego a podwykonawstwo... (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Marcel ma rację.
1,947 2015-04-08 08:05:45
Odp: zaśw ZUS (18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Mój szef zjadłby mnie gdybym zapytała o uzasadnienie i raczej z całkowitą pewnością usłyszałabym: bo ja tak chcę i to jest polecenie służbowe.
Oczywiście różni są szefowie, może inni się tłumaczą... w co wątpię szczerze.
1,948 2015-04-08 06:34:43
Odp: zaśw ZUS (18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Zadaje takie pytanie ponieważ sensu nie widzę tu żadnego, niech Kierownik Zamawiającego uzasadni polecenie., z czymś takim jeszcze się nie spotkałem.
Marcel czy w swojej karierze spotkałeś się z sytuacją, że KZ uzasadniał przed podległym pracownikiem swoją decyzję?
1,949 2015-04-08 06:30:59
Odp: Drugie kryterium (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Moim zdaniem ZNWU nijak ma się do podmiotowości, jednak osobiście nie postawiłbym takiego kryterium...
Bipi ja nie bardzo rozumiem co do mnie mówisz. Jak ma się nijak do podmiotowości? Podmiotowość określają warunki w art. 22, gdzie wymienia się syt. ekonomiczną i finansową. Czym innym wg Ciebie jest wysokość kwoty ZNWU, jeśli nie odniesieniem do podmiotowości wykonawcy?
Ciekawam Twojej opinii.
1,950 2015-04-07 09:42:10
Odp: błąd rachunkowy wynikający z zaokrąglenia (2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Do poprawki niestety.


