No tak dosłownie nie jest to określone. Nie wynika na jakiej podstawie współpracują ze sobą.

A nie możesz wystąpić do wystawcy referencji o potwierdzenie zakresu?

1,453

(28 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Skorzystałabym z 17.3.3 pod warunkiem, że wzywaliście pisemnie do poprawy.

Gordon napisał/a:

moim zdaniem pod art. 26.4 - wyjaśnienia nie da rady bo
- oświadczenie to ani nie potwierdza spełniania warunków udziału w postępowaniu,
-  nie potwierdza spełniania przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego,
- nie jest pełnomocnictwem.

http://kartaprzetargowa.pl/przewodnik/oswiadczenie-o-obowiazku-podatkowym-u-zamawiajacego/

Jakoś to wyjaśnić trzeba, a autor artykułu podkreślił "Pamiętaj, że to moje stanowisko, a ostateczna praktyka postępowania ukształtuje się dopiero pod wpływem orzecznictwa Krajowej Izby Odwoławczej.".

Jest ok. Niestety niezgodnie z opinią UZP, ale za to zgodnie przyjętą przez KIO linią orzeczniczą: Przekazanie wiedzy czy to jako know-how czy to jako autorskiego rozwiązania, zastrzeżonej technologii  może nastąpić w dowolnym momencie nie związanym z faktem udziału danego wykonawcy w realizacji zamówienia. Zasób ten można oddać celem korzystania przez inny podmiot  np. przez wyszkolenie kadry, udostępnienie dokumentacji technicznej, udzielenie licencji do prawa patentowego. W takiej sytuacji fakt, że podmiot udostępniający zasób nie uczestniczy w wykonaniu zamówienia nie zagraża bezpieczeństwu umowy, a z drugiej daje możliwość rzeczywistego korzystania z zasobu bez jednoczesnej konieczności udziału w realizacji zamówienia przez podmiot trzeci ./ Wyrok KIO  z dnia 10.01.2011r.sygn.akt 2790/10, akt KIO/1245/10, KIO/1452/10, KIO/1671/10., wyrok KIO z dnia 9.07.2010r. sygn. akt 1265/10./

1,456

(1 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

zgadza się

1,457

(33 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Odczytałabym interpretację z Komentarza w ten sposób, że sami przedłużają.
Ale .... dla bezpieczności poinformowałbym ich pisemnie jaka jest sytuacja i że mają prawo dokonać takiego przedłużenia, jeżeli oczywiście nadal chcą pozostać uczestnikami postępowania. Bo co w sytuacji jeśli ten wybrany odmówi podpisania umowy? Nie masz już żadnego pionka w grze...

Tak więc jak zazwyczaj w takiej sytuacji, zamawiacz musi sam zadecydować które rozwiązanie wybrać...

1,459

(33 odpowiedzi, napisanych Wadium)

J. Pieróg Komentarz 13. wydanie: "Po wyborze oferty najk. obowiązek przedłużenia wadium dotyczy już tylko tego wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najk.Pozostali wykonawcy są nadal uczestnikami postępowania, jeżeli w odpowiednim czasie dokonają przedłużenia TZO.".

1,460

(33 odpowiedzi, napisanych Wadium)

KasiaF. napisał/a:

Katiqq postępowanie kończy się wyborem oferty - a to musi być dokonane w TZO. Umowę możesz podpisać po upływie TZO i nie ma potrzeby wzywać wykonawcy do przedłużenia TZO i wadium.

myszy1953 napisał/a:

postępowanie kończy się z chwilą wyboru najkorzystniejszej oferty, a w trybie zamówienia z wolnej ręki z chwilą wynegocjowania postanowień.

Również tak myślałam do niedawna. Niestety po kilku latach pracy przyszło mi zmienić zdanie w tym temacie. Uświadomiła mi to Pani Stręciwilk na jednym z wykładów, powołując się na Uchwałę SN 17.12.2010 III CZP 103/10. Poza tą uchwałą jest jeszcze orzeczenie GKO, kilka wyroków KIO...
W lipcowym numerze PP na stronie 64 jest krótki artykuł na ten temat. Polecam.

1,461

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To pozostaje aneks.

1,462

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Absolutnie nie utrudnia. Znam protokoły kontroli gdzie Z zrobił wolną rękę na dostawę pewnych części, a UZP zarzuciło mu naruszenie ustawy, bo to, że w PL nikt tego nie robi, nie znaczy, że na rynku nie ma innych wykonawców. Taki jest wymóg zamawiającego i kropka.

Marcel ale z SIWZ może wynikać, że zamawiający zrównał gwarancję z rękojmią, czyli w tym przypadku kiedy jako kryterium daję gwarancję jest to jednoznaczne, że chodzi mi także o rękojmię. Czy powinnam stosować inne nazewnictwo: kryterium termin gwarancji i rękojmi?

1,464

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

To, że nie spełni żaden z polskich wykonawców, to żaden argument. Z ma zapewne solidnie uzasadnione żądanie 2 dostaw smile Zostaw jak jest.

1,465

(33 odpowiedzi, napisanych Wadium)

A to, że w jednym i drugim przypadku umowy nie podpisałeś, a wezwać chcesz tylko tę grupę wykonawców gdzie nie dokonałeś wyboru. To tylko głośne myślenie

1,466

(33 odpowiedzi, napisanych Wadium)

No tak się właśnie zastanawiam. Postępowanie kończy się zawarciem umowy. Co do zasady powinno to nastąpić w terminie ZO. W obu przypadkach zawarcie umowy nastąpi po TZO, ale tylko w jednym wybór nastąpił przed. Tak tylko głośno myślę o równym traktowaniu wykonawców...

1,467

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A nie macie w umowie w jakim terminie przystąpicie do odbioru? Przecież to nie musi być dzień zakończenia robót.

1,468

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A ilu takich dostaw żądaliście? Jeżeli nie były realizowane na terenie Polski, ale były na terenie UE, to nie stanowi o naruszeniu przepisów.

Bipi - zarówno sądy jak i KIO idą w tę stronę, że postępowanie kończy się podpisaniem umowy/udzieleniem zamówienia, a w świetle tego u Apolla postępowanie nie zostało zakończone.
KIO 14/13
Uchwała SN 17.12.2010 III CZP 103/10

1,470

(33 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Marcel a nie powinien wezwać wszystkich gdzie nie podpisano umów?

Spróbuj przekonać pracowników tymi korzystniejszymi warunkami. U nas wprowadziłam coś takiego, że są 3 różne stawki i każdy wybiera odpowiednią dla siebie (zdaje się 40-75 zł), mamy też w niektórych przypadkach inne niż standardowe definicje chorób i możliwość doubezpieczenia partnerów. Ale nie ukrywam, że przygotowanie tego związane było z bardzo intensywną współpracą z radcą prawnym i brokerem.

No właśnie tego nie wiem. Czy to ma być extra dokument wystawiony przez W - zobowiązanie pisemne do objęcia gwarancją po ustaniu rękojmi? Czy wystarczy jeśli umowa będzie odpowiednio skonstruowana pod tym względem?

1,473

(48 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Marcel nawet nie trochę a całkiem smile

To ciekawe jak się pracownicy jednogłośnie zdecydują na jednego ubezpieczyciela. Za przetargiem przemawia do mnie to, że zamawiający jest w stanie swoimi warunkami i OPZ niejako przymusić ubezpieczyciela do zaoferowania lepszych warunków. Zawsze możesz zrobić zamówienie na 1 rok i działać w procedurze do 30 tys. ?, tylko tu też się wybiera ofertę najkorzystniejszą, ale wykonawca nie musi "pasować" pracownikom.

1. Np ogłaszam postępowanie i zrównuję gwarancję z rękojmią na okres 60 m-cy , to 30% oddaję po upływie 60-m-cy.
2. Nie zrównuję gwarancji z rękojmią (budowa budynku), gwarancja jest 120 m-cy, to 30% oddaję po upływie rękojmi, czyli teraz po upływie 5 lat. Okres gwarancyjny pomiędzy 5 a 10 lat nie jest zabezpieczony, bądź też wykonawca zgodnie z SIWZ przedstawia  dokument gwarancyjny.