Jestem po szkoleniu u p. Leszczyńskiego. Jego zdaniem w sytuacji gdy podmiot trzeci użycza zasobu w postaci osób, to nie dochodzi do podwykonawstwa, ponieważ osoby te nadzorowane są przez wykonawcę. Niekoniecznie się z tym zgadzam, ponieważ odpowiedzialność solidarną ponosi podmiot trzeci w zakresie, w jakim jego pracownicy wykonują pracę.
Pan Leszczyński jest też zdania, że zobowiązanie, o którym mowa w rozporządzeniu powinno być złożone na skutek wezwania do złożenia dokumentów przez najwyżej ocenionego, natomiast wraz z ofertą wykonawca powinien złożyć jedynie jakieś krótkie w treści zobowiązanie, które może się znajdować np w treści formularza ofertowego.

777

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

janek159 napisał/a:

na pewno za jedno można się wyrażać z uznaniem o szkoleniowcach - za odwagę publicznego wypowiadania się o zamówieniach publicznych

O tak. Gdzie często, gęsto reagują wręcz oburzeniem za posiadanie odmiennego zdania.

778

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

Jeśli przewidziałaś taką możliwość zmiany. Jest to zmiana istotna.

Też robiłam jako dostawę, bo było jak Darek pisze - wartość urządzeń była wyższa niż cokolwiek innego

Mój prawnik twierdzi, że nie.

W odniesieniu do ofert i wniosków o dopuszczenie. Nie ma tu informacji o wyborze.

782

(1 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Z przepisu to nie wynika, więc nie umieszczasz.

Nie ma tu mowy o podpisie certyfikowanym.

A dlaczego e-mail ma być podpisany podpisem certyfikowanym?

Wykonawca oczywiście może pomagać, ale wykonywać tę robotę musi podwykonawca. Przynajmniej oficjalnie smile

A taka, że teraz nie wskazujesz w informacji o wyborze terminu, w którym umowa może zostać podpisana. Możesz wybrać i np będą święta (przerwa 5 dniowa), wracasz i możesz podpisać umowę z dnia na dzień, bo termin na wniesienie odwołania minął smile

Wydaje mi się, że masz do czynienia z podmiotem trzecim, który jednocześnie będzie podwykonawcą, więc powinnaś mieć i zobowiązanie i dokumenty o których wspomniałam.

Uważam, że nie, bo nie wchodzisz w zakres art. 144.1.2 i 3

W krajówce masz 94.1.2. Czas na wniesienie odwołania od wyboru oferty najkorzystniejszej zaczyna bieg w momencie kiedy otrzymają twoje zawiadomienie, więc nie możesz zastosować 94.2.3

Czy te osoby są przez podmiot trzeci zatrudnione, czy są to osoby prowadzące własną działalność każda z nich?

791

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

Zgadzam się z Tobą. Należy unieważnić postępowanie z 93.1.6 (nie otrzymanie kredytu) i starostwo powinno ogłosić nowe postępowanie. Nie wypowiem się w zakresie przejęcia zobowiązania szpitala przez starostwo, bo tu w grę wchodzą już finanse publiczne. Poza tym zmiana zamawiającego jest zmianą istotną i musiałaby być przewidziana w zapisach umowy. Chyba, że szpital wystąpił tu jako podmiot, któremu powierzono przygotowanie i przeprowadzenie zamówienia, ale wówczas i tak jako zamawiający musiałoby być wskazane starostwo i to na jego koncie BZP powinno być ogłoszone postępowanie.

W mojej opinii zobowiązanie powinno być złożone wraz z ofertą. Jeśli go nie ma, to wzywasz z 26.3 do uzupełnienia.
Jeśli wpisał w ofercie że zamówienie zrealizuje sam, natomiast  w oświadczeniu na podst. art. 25a ust. 1 poinformował, że w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu polegać będzie na zasobach - 2 wykonawców, to należy się zastanowić czy może tak zrobić. Co to za zasób?
Od podmiotów trzecich musisz żądać dokumentów zgodnie z par. 9 ust. 2 rozp. w spr. dokumentów.

793

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

Nie jest istotne kto jest właścicielem obiektu, tylko kto finansuje inwestycję. Piszesz "finansowanie przedsięwzięcia przez szpital jest nie możliwe", ale jednocześnie "Starostwo wydzierżawiło szpital powiatowy prywatnej firmie". Kto finansuje inwestycję? Szpital, spółka, czy starostwo?

Zgadza się.

Masz rację. Dokładnie w takim zakresie, w jakim powołuje się na potencjał podmiotu trzeciego on musi być podwykonawcą.

W tym zakresie podmiot trzeci musi być podwykonawcą. Musisz sprawdzić czy nadal jest w ustawie zapis, że jeśli zakreślono wykonanie kluczowych części przez wykonawcę, to nie działa to gdy w tym zakresie powołał się na podmiot trzeci.

Zapraszam do lektury http://kartaprzetargowa.pl/artykuly/wielka-pulapka-na-zamawiajacych-czyli-40-dni/

798

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Informujesz wszystkich wykonawców. Zgodnie z art. 92.1

jo napisał/a:

czekaja na KIO ale ponoć jest już jeden wyrok ktoś się odwołał poniżej progów na wybór oferty najkorzystniejszej i wyrok ponoć masakra KIO rozpatrzyło czy dobrze podliczono punkty (utrzymując że tylko na to przysługuje odwołanie) a nie czy oferent wybrany spełniał warunki i odrzucili

sory maiałem zacytować jarosława

Tu masz artykuł http://kartaprzetargowa.pl/artykuly/argumenty-szerokim-odwolaniem-kio-czynnosci-wyboru/

Jest furtka na in house - ustawa o umowach koncesji na rb lub usługi. Artykuł w Gazecie Prawnej z 19.09.2016 r.

Uzupełniającego udzielasz zmieniając umowę pierwotną. Odniesienie w art. 19 ustawy nowelizującej Pzp.