801

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nabycie+posiadanie+likwidacja. Przy materiałach opatrunkowych nie ma z tym strasznego problemu, ale przy obiekcie budowlanym jakimkolwiek? Masakra.

Jarosław chyba jednak spaprane. Przepisy powinny być sformułowane w sposób jednoznaczny, aby wszyscy czytający rozumieli je w ten sam sposób. Ale po co ja piszę co powinno być...

Dzięki Marcel za potwierdzenie. Będę 26 u p. Michałowskiej i zapytam ją także.

A ktoś tu napisał, że widzi problem???

Nie udostępnia się go. Jest nawet zdaje się jakiś wyrok KIO czy uchwała na ten temat, ale nie pamiętam czy chodziło tak o potraktowanie go jako załącznika do protokołu.


Ale, ale chyba coś się zmieniło http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/wartosc-zamowienia-art-33-ust-1-pkt-1/jawnosc-kosztorysu-inwestorskiego/

806

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zgadza się.

807

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

40% na gwarancję, to bardzo dużo. Pomyśl o jakimś kryterium np termin usuwania usterek, czy coś w tym rodzaju.
Zamówień uzupełniających nie ma. Są za to podobne. Zapis musi odpowiadać art. 67.1a.

samzam napisał/a:

Art 18 ust.4 przepisów przejściowych: oferty i wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego składa się pod rygorem nieważności w formie pisemnej albo za zgodą zamawiającego w postaci elektronicznej, podpisane bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu lub równoważnego środka, spełniającego wymagania dla tego rodzaju podpisu;

"ZA ZGODĄ ZAMAWIAJĄCEGO"
Nigdzie takiej zgody zamawiający nie wyraził

Oświadczenie o GK jest wymienione w rozp. w spr. dok, więc co do zasady ma tu zastosowanie par. 14 rozporządzenia. W ust. 4 wskazano, że poświadczenie za zgodność może nastąpić w formie elektronicznej. Zostaw to w spokoju.

809

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

jarosław napisał/a:

koszty cyklu życia wystarczy uzasadnić jednorazowym charakterem zamawianego towaru.

Jarosław a mógłbyś przybliżyć co dokładnie masz na myśli, bo ja czegoś tu nie rozumiem. Na studiach uczono mnie, że LCC obejmuje koszty inwestycyjne i operacyjne, czyli obejmuje koszty aż od produkcyjnych do utylizacji, co więc ma do tego jednorazowy charakter zamówienia?

Ostatnio na szkoleniu też usłyszałam, że jak najbardziej zasadne jest zastosowanie w rb ceny 100%, bo można LCC opisać w ten sposób, że bez względu na wykonawcę, pozostaną one w tej samej wysokości. Tylko to nie jest to, czego żąda ustawodawca "w jaki sposób w opisie przedmiotu zamówienia uwzględniono koszty cyklu życia".

Ok. Dzięki. Wrzuciłam w III.4

Postępowanie poniżej progów. Zmienił nam się wzór ogłoszenia i nie zwróciłam uwagi, że nie ma tam wskazanego odrębnego miejsca na dokumenty podmiotów zagranicznych. Teraz mam niespójną SIWZ z ogłoszeniem. Gdzie wrzucaliście to u siebie?

Marcel mnie też zdziwiła ta opinia, ale rozmawiałam z panią prawnik i również stwierdziła, że w zakresie braku oświadczenia GK postępować należy analogicznie do tego, co nakazał UZP w opinii.
To jest głupota przecież. Nie złoży mi oświadczenia o spełnianiu warunków udziału i mam mu przyznawać jakieś punkty, skoro nawet nie mam pewności, czy on spełnia warunki!

813

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dokładnie

janek159 napisał/a:

Właśnie skąd .....  i tam jest mowa w jednym miejscu że od trzeciego miejsca nie można wykluczać, a w ostatnim zdaniu że badanie odnośnie wykluczenia odnosi się tylko do najwyżej ocenionego.

W pytaniu była mowa o wykonawcy trzecim w rankingu - czy można go wykluczyć. Odpowiedź wg autora nie, bo ... badamy tylko najwyżej ocenionego. Co tam jest niezrozumiałego?

Zadałam pytanie na Lex'ie. Treść pytania widzicie. Odpowiedź jaką uzyskała też widzicie. Przez analogię do opinii UZP, twierdzę, że skoro do ofert innych niż najwyżej oceniona nie załączono oświadczeń o spełnianiu warunków i niepodleganiu wykluczeniu i nie wzywa się tych wykonawców do ich uzupełnienia, to tak samo należy postąpić w sytuacji braku GK.

Analiza dotycząca spełniania warunków udziału w procedurze oraz analiza przesłanek odnoszących się do wykluczenia z postępowania nie jest prowadzona w odniesieniu do wszystkich uczestników procedury. Tym samym nie ma możliwości, by czynność wykluczenia z uwagi na niezłożenie oświadczenia o jakim mowa w pytaniu (art. 24 ust. 11 p.z.p.) mogła być dokonana w stosunku do wykonawcy plasującego się w rankingu ofert na trzecim miejscu . Oświadczenie o jakim mowa w art. 24 ust. 11 p.z.p. jest składane na potrzeby weryfikacji podstaw do ewentualnego wykluczenia z postępowania, a więc oświadczenie to winno być badane tylko w odniesieniu do wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona .

817

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem właśnie w 18.2 jest miejsce na ranking przed wezwaniem najwyżej ocenionego do złożenia dokumentów.
Dokładne brzmienie jest takie: "2.    Ocena ofert (podać łączną punktację przyznaną ofertom w kolejności przyznanych punktów wraz z podaniem nazwy (firmy) albo imienia i nazwiska wykonawcy oraz łącznej punktacji)."
Dopiero później wskazujesz czyją ofertę wybrano jako najkorzystniejszą.

818

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

art. 9a ust. 2

No więc właśnie! Skoro złożył, to zbadaj papiery i po kłopocie.
Zakładając, że wezwałbyś pozostałych 2 do uzupełnienia GK, to i tak nawet gdyby nie złożyli nie wykluczysz ich, bo nie zajmujesz się tamtymi ofertami w zakresie badania podstaw wykluczenia.

Marcel napisał/a:

Co do GK to motylku wezwać trzeba.

Pytanie po co? Skoro i tak nawet nie można go wykluczyć jeśli nie złoży w ogóle.

Odpowiedź z serwisu LEX:
Czy przy zastosowaniu procedury z art. 24aa p.z.p. w przetargu nieograniczonym zamawiający może wykluczyć wykonawcę trzeciego w rankingu za niezłożenie na żądanie z art. 26 ust. 3 oświadczenia o grupie kapitałowej? Czy możliwość wykluczenia dotyczy tylko oferty najwyżej ocenionej po złożeniu przez tego wykonawcę dokumentów potwierdzających spełnianie warunków i niepodleganie wykluczeniu?
Odpowiedź

W procedurze prowadzonej przy wykorzystaniu art. 24aa ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2015 r. poz. 2164 ze zm.) dalej jako p.z.p., analiza dotycząca spełniania warunków udziału w procedurze oraz analiza przesłanek odnoszących się do wykluczenia z postępowania nie jest prowadzona w odniesieniu do wszystkich uczestników procedury. Tym samym nie ma możliwości, by czynność wykluczenia z uwagi na niezłożenie oświadczenia o jakim mowa w pytaniu (art. 24 ust. 11 p.z.p.) mogła być dokonana w stosunku do wykonawcy plasującego się w rankingu ofert na trzecim miejscu.
Uzasadnienie

Zgodnie z art. 24aa p.z.p. prowadząc przetarg nieograniczony zamawiający jest uprawniony do analizy ofert w sposób odmienny od rozwiązań jakie wypracowano na gruncie dotychczas obowiązujących przepisów. Zamawiający może w pierwszej kolejności dokonać oceny ofert, a dopiero później zbadać, czy wykonawca, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza, nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu. Jeśli taka możliwość została przewidziana w SIWZ lub ogłoszeniu, to w pierwszym etapie dokonywana jest analiza dotycząca przesłanek odrzucenia ofert. Przedmiotowej ocenie poddawane są wszystkie złożone oferty. Następnie spośród ofert niekwalifikujących się do odrzucenia typowana jest oferta, która w oparciu o zastosowane kryteria oceny zostaje oceniona jako najkorzystniejsza. Analiza oświadczeń i dokumentów składanych na potwierdzenie spełniania warunków oraz na potwierdzenie braku podstaw do wykluczenia z procedury, przeprowadzana jest tylko i wyłącznie w odniesieniu do wykonawcy, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza. Oświadczenie o jakim mowa w art. 24 ust. 11 p.z.p. jest składane na potrzeby weryfikacji podstaw do ewentualnego wykluczenia z postępowania, a więc oświadczenie to winno być badane tylko w odniesieniu do wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona. Analiza dokumentów przedstawiających sytuację podmiotową kolejnego wykonawcy jest przeprowadzana tylko wtedy, gdy zaistnieją przesłanki skutkujące koniecznością wykluczenia wykonawcy, który w pierwszej fazie wydawał się być pretendentem do uzyskania publicznego kontraktu.

W tych okolicznościach okazuje się, że w przetargu nieograniczonym prowadzonym przy zastosowaniu tzw. procedury odwróconej, wykonawcy sklasyfikowani na drugimi i kolejnych miejscach listy rankingowej nie poniosą negatywnych konsekwencji nie złożenia oświadczenia wskazanego w art. 24 ust. 11 p.z.p. Niezastosowanie sankcji wykluczenia w tym przypadku wynika z faktu nie przeprowadzania w odniesieniu do wskazanych wykonawców procedury weryfikacji spełniania warunków i oceny podstaw do wykluczenia wykonawców.

Bartłomiej Kardas, autor odpowiedzi na pytanie nr QA755658 przesłał następujące wyjaśnienia ws. zgłoszonych przez Panią wątpliwości:
?Autor zgadza się częściowo z zaprezentowanym stanowiskiem, ale równocześnie ponownie wskazuje, iż punktem wyjścia dla udzielonej odpowiedzi był przepis art. 24 aa p.z.p. Skoro zastosowanie przedmiotowego przepisu wywołuje ten skutek, że procedura badania podstaw wykluczenia w pierwszej fazie postępowania nie jest przeprowadzana w stosunku do wszystkich wykonawców, to nie ma podstaw do wyciągania w stosunku do wykonawców sankcji z tytułu niezłożenia dokumentu mającego potwierdzać brak takich podstaw. Jak czytamy w opinii Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych opublikowanej na stronie https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych/procedura-uregulowana-w-art.-24aa-ustawy-pzp,-tzw.-procedura-odwrocona Procedura ta polega zatem na tym, że zamawiający w toku czynności oceny ofert nie dokonuje podmiotowej oceny wszystkich wykonawców (ocena spełniania warunków udziału w postępowaniu, braku podstaw do wykluczenia), nie badając nawet wszystkich wstępnych oświadczeń wykonawców, składanych w szczególności w formie jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia.
Żaden przepis znowelizowanej p.z.p. nie wskazuje by wyjątkiem w tym zakresie było oświadczenie o jakim mowa w art. 24 ust. 11 p.z.p., a jest to oświadczenie odnoszące się do braku podstaw wykluczenia. W ocenie autora nowelizacja przepisów została w tym zakresie nieprawidłowo przygotowana, co wywołuje problemy opisane w zapytaniu. Na gruncie obowiązujących przepisów, każde z dwóch rozwiązań o jakich piszemy, może wywoływać wątpliwości interpretacyjne, ale w ocenie autora zaprezentowany w odpowiedzi pogląd znajduje uzasadnione podstawy w treści art. 24aa p.z.p. Autor ma świadomość, iż taka interpretacja powoduje, że obowiązek złożenia oświadczenia, o jakim mowa w art. 24 ust. 11 p.z.p. może być czysto iluzoryczny. Oświadczenie o jakim mowa w pytaniu i będzie składał wykonawca, którego oferta zostanie najwyżej oceniona, co oznacza że nie wystąpi ryzyko wyboru podmiotu podlegającego wykluczeniu.?

Jeżeli ma procedurę odwróconą to nie musi wzywać. Analogicznie jak oświadczenia o spełnianiu warunków i niepodleganiu wykluczeniu. Jest o tym mowa w opinii UZP.

Chyba zbadałabym oferty i sporządziła ranking, następnie jeśli masz odwróconą wezwała jedynie tego, który złożył najwyżej ocenioną.

Podmiotów zbiorowych dotyczą 24 ust. 1 pkt 14 i 21, natomiast z fakultatywnych 24 ust. 5 pkt 6

Nie powinien ich w ogóle przedstawiać, ponieważ nikt oprócz niego nie ma zgody na przetwarzanie danych tam zawartych

24 ust. 1 pkt 13, 14 i 21 oraz 24 ust. 5 pkt 5 i 6 jeśli wskazano podstawy fakultatywne