651

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Ale pytający nie zaznaczył że chodzi o usługi niepriorytetowe.

Ale i nie napisał, że takich nie ma na myśli.

652

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

nmie dokonczyłam - dlaczego niekoniecznie?

W przypadku usług niepriorytetowych nie jest to konieczne.

653

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Powyżej progów powinieneś żądać dok. z par. 2 rozporządzenia (wszystkich

Niekoniecznie.

Z drugiej strony, kto w takiej sytuacji miałby złożyć odwołanie?

To już nie twój problem, ty zrobiłaś wszystko zgodnie z prawem.

Ok, dzięki!

ugim napisał/a:

cóż opinie są różne niektórzy mówią że tylko odrzucić bo nie ma podstaw do wykluczenia

To cały urok zamówień publicznych!

ugim napisał/a:

Apollo wykluczyć i odrzucić czyli w protokole odrzuconych 1 wykluczonych 1 ?

Tak uważam.

Problem w tym, że wykonawca wykazał usługi ponad te dwie obligatoryjne. Tyle tylko, że w wykazie się pomylił i stąd różnica wykaz - referencje! Miałem autentycznie taki przypadek - dlatego tak drążę ten temat. Poza tym, zarówno z wykazu jak i z referencji wynika, że wymaganie zamawiającego co do liczby, terminu, wartości usługi - wykonawca spełnia. Gdybym nie uwzględnił tych pozycji, musiałbym wybrać ofertę droższą o blisko 20.000 zł - choć zdaję sobie sprawę, że to słaby argument.

A jaką masz receptę na przyszłość? Jakich użyć zapisów w siwz, aby poradzić sobie z takim problemem?

MIRAS napisał/a:
ugim napisał/a:

A dlaczego nie badamy wtedy spełniania przecież Wykonawca to Wykonawca ( do wykluczenia) a oferta to oferta (podlega odrzuceniu) chociaż opcja odrzucenia z jednoczesnym wykluczniem jest trochę dziwna bo jak to potem ugryźć w zawiadomieniu o wyborze oferty

...a dlatego że badamy "wykazanie" spełniania warunku i gdyby okazało się że wykonawca nie wykazał, a oferta podlega odrzuceniu to nie możemy skorzystać z 26.3 i co wtedy, wykluczymy wykonawcę nie dając mu szansy z 26.3.

Z art. 26.3 możemy skorzystać nawet wówczas, gdy oferta podlega odrzuceniu - pytanie tylko po co?
Uważam, że w sytuacji, gdy wykonawca nie spełnia warunku udziału w postępowaniu, dodatkowo jego oferta podlega odrzuceniu - powinniśmy takiego wykonawcę także wykluczyć - nawet bez zastosowania art. 26.3.

Miras, ale jeżeli wykonawca nie wykaże żadnej usługi ponad dwie potwierdzające spełnianie warunku - otrzyma 0 pkt.

MIRAS napisał/a:

No ale gdyby wykonawca wykazał 2 i tylko dwie, to rozumiem że potwierdza warunek udziału i.... czy te dwie wchodza rowniez do oceny pod katem kryterium, czy tylko te ponad wymagane minimum?

Do doświadczenia w ramach kryterium nie będą wliczane dwie usługi potwierdzające spełnianie warunku udziału w postępowaniu. Wszystko ponad te dwie ma być uwzględniane w kryterium.

myszy, któż to wie, chyba tylko wykonawca - tylko w jaki sposób go o to spytać - jakiej podstawy prawnej użyć?

Dwie pierwsze potwierdzają spełnianie warunku. Pytanie co z pozycją 3 i 4?

W siwz jest jedynie zapis, że do doświadczenia w ramach kryterium nie będą wliczane dwie usługi potwierdzające spełnianie warunku udziału w postępowaniu. Co niejako ustawia kolejność badania warunek/kryterium.

ugim napisał/a:

A dlaczego nie badamy wtedy spełniania przecież Wykonawca to Wykonawca ( do wykluczenia) a oferta to oferta (podlega odrzuceniu) chociaż opcja odrzucenia z jednoczesnym wykluczniem jest trochę dziwna bo jak to potem ugryźć w zawiadomieniu o wyborze oferty

Ofertę powinno się zbadać od a do z. Podajesz, że oferta podlega odrzuceniu, bo ... . Jednocześnie wykonawca został wykluczony, bo ... bez wzywania do uzupełnienia, ponieważ zaistniała przesłanka z art. 26.3.

MIRAS napisał/a:
Apollo napisał/a:

Miras, siwz na ten temat ?milczy?.

I tu jest pies pogrzebany. Dwie pierwsze wchodzą do oceny?

Co dwie pierwsze?

Ależ amsalo, zamawiający nie prosi o załączenie dwóch identycznych wykazów! Poza tym doświadczenie wykonawcy może być kryterium wyboru... . Trudno jest mi się zgodzić z twoją opinią, że wzywasz do uzupełnienia dokumentu na podstawie art. 26.3, w sytuacji, gdy wykonawca spełnia warunek udziału w postępowaniu, a ty wzywasz do uzupełnienia na podstawie wspomnianego artykułu, tylko po to, aby wypunktować ofertę w kryterium doświadczenia. W takiej sytuacji równie dobrze możesz skorzystać z dyspozycji art. 26.4. i próbować wyjaśniać zaistniałe rozbieżności.

Miras, siwz na ten temat ?milczy?. A jakie jest twoje zdanie (i innych forumowiczów) w takim przypadku:
Zamawiający stworzył jedną tabelę, w której wykonawcy mieli wykazać się posiadanym doświadczeniem. W tej samej tabeli wykonawcy mieli wskazać usługi, które będą brane pod uwagę, zarówno w przypadku potwierdzania spełniania warunku, jak i kryterium doświadczenia (takie same wymagania).
Wykonawca składa wykaz wykonanych usług:
a) pozycja nr 1 ? ok
b) pozycja nr 2 ? ok ? warunek zostaje spełniony.
c) pozycja nr 3 ? różnice w dacie wykonanej usługi (wykaz ? referencja).
d) pozycja nr 4 ? różnice w zakresie przedmiotowym wykonanej usługi (wykaz ? referencja).

Co w tej sytuacji powinien zrobić zamawiający:
a) wezwać do złożenia wyjaśnień ? 26.4
b) wezwać do uzupełnienia wykazu, tak jak sugeruje amsala ? 26.3
c) wezwać do złożenia wyjaśnień ? 87.1
d) poprawić to jako oczywistą omyłkę pisarską, uznając, że prawidłowy zapis wynika z referencji ? 87.2.1 
e) nic nie robić, tzn. nie przydzielić punktów wykonawcy w kryterium doświadczenia
f) inne rozwiązanie? jakie?

ugim napisał/a:

I teraz pytanie, czy taki wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu, czy też nie (jak wypełnić druk ZP-17 oraz protokół)? Czy takiego wykonawcę należy wykluczyć z postępowania o udzielenie zamówienia bez wezwania do uzupełnienia dokumentów czy tylko odrzucić jego ofertę?
Prosimy o pomoc!!!

Abstrahując od zasadności odrzucenia/wykluczenia - odrzucenie oferty z jednoczesnym wykluczeniem, informując że nie wzywałem do uzupełnienia z powodu zajścia przesłanki opisanej w art. 26 ust. 3.

amsalo, widzę że się nie rozumiemy. Zadam pytanie nieco inaczej.
Zamawiający postawił warunek udziału w postępowaniu w zakresie doświadczenia - wykonanie dwóch usług/dostaw... . Przygotował w tym celu załącznik X do siwz, w którym wykonawcy mieli wykazać się wykonanymi usługami/dostawami. Ten warunek wykonawca spełnił.
Zamawiający przyjął, iż doświadczenie wykonawcy będzie stanowić także kryterium wyboru najkorzystniejszej oferty. W tym celu przygotował załącznik Y do siwz, w którym wykonawcy mieli wykazać się wykonanymi usługami/dostawami.

Wykonawca nie załącza do oferty załącznika Y - co wówczas robisz?
Wykonawca załącza do oferty załącznik Y, jednak w kilku pozycjach są rozbieżności wykaz - referencje - co wówczas robisz?

amsala napisał/a:

Nie analizujesz spełnienia warunku, przed sprawdzeniem ważności dokumentu

Takie właśnie założenie postawiłam sobie. I wszystko się zgadza. Dokument - wykaz wykonanych usług - jako oświadczenie zawiera błąd, niezależnie od tego, czy połowicznie, czy całościowo. To jest Twój obowiązek jako Zamawiacza - wezwać

A jaka jest podstawa prawna wezwania do uzupełnienia??? Warunek udziału wykonawca spełnił.

Ale wykonawca już spełnia warunek udziału w postępowaniu, więc i art. 26.3 raczej odpada.

Poza tym, po co Zamawiający ma tworzyć 2 tabele (2 załączniki), skoro wymagania, czy to do warunku, czy do kryterium wyboru są identyczne: np. zorganizowanie kolonii dla 100 uczestników - na okres min. 10 dni - o wartości co najmniej 70.000 zł + dokument potwierdzający należyte wykonanie usługi!

A co powiecie na taką sytuację:
1. Zamawiający postawił warunek w zakresie doświadczenia - wykonanie 2 usług XYZ.
2. Poza warunkiem udziału w postępowaniu - doświadczenie stanowi także kryterium wyboru najkorzystniejszej oferty (usługa niepriorytetowa).
3. Zamawiający przygotował załącznik do siwz "Wykaz wykonanych usług". W tym samym wykazie wykonawcy mieli wskazać usługi, które będą brane pod uwagę, zarówno w przypadku potwierdzania spełniania warunku, jak i kryterium doświadczenia (takie same wymagania).
4. Wykonawca składa wykaz wykonanych usług:
a) pozycja nr 1 ? ok
b) pozycja nr 2 ? ok ? warunek zostaje spełniony.
c) pozycja nr 3 ? różnice w dacie wykonanej usługi (wykaz ? referencja).
d) pozycja nr 4 ? różnice w zakresie przedmiotowym wykonanej usługi (wykaz ? referencja). 

W jaki sposób traktować pozycję 3, 4  - czy można uznać, iż w tym przypadku stanowią one już treść oferty (wszak warunek został spełniony ? pozycja 1, 2) i w związku z tym korzystać z uprawnień jakie daje art. 87 ustawy Pzp?

No np. z referencji wynika, że usługa została wykonana w terminie 01.04.2009 - 10.05.2009 r., a wykonawca w wykazie wskazuje 01.03.2009 - 10.05.2009 r.

Czy waszym zdaniem w wykazie wykonanych usług/dostaw/rb można dokonać poprawy oczywistej omyłki pisarskiej?
Osobiście uważam, że nie, ale chętnie poznam inne opinie.

674

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Biorąc po uwagę różnorodność orzeczeń, żądam stosownych zaświadczeń wyłącznie od wspólników - bardziej mnie to przekonuje.

Skoro ustawa tego nie reguluje, to i sankcją za niedochowanie wymagania zamawiającego może być problem.