Marcel napisał/a:

Jeżeli tylko zatwierdził SIWZ to nie, jeżeli później wykonywał czynności to tak .

Z tym zgodzić się już mogę.

Więc odpowiedź na zadane pytanie powinna brzmieć: musi albo i nie musi.

Marcel napisał/a:

W momencie ogłoszenia.

No to skoro podpisał siwz/ogłoszenie przed upublicznieniem powyższych, to wykonał czynność w postępowaniu?

Marcel napisał/a:

A kierownik zmawiającego podpisując nie wykonuje?, przecież ZP-11 podpisać musi.

W którym momencie, np. w PN postępowanie rozpoczyna swój bieg?

mika 8 napisał/a:

Tak zatwierdził siwz, podpisał ogłoszenie o zamówieniu

Czy to oznacza, że wykonał jakąś czynność w postępowaniu?

680

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bitter napisał/a:

Wykonawca w rozmowie telefonicznej podał adres e-mail. Również w internecie występuje ten adres mail  na stronie Wykonawcy. Mogę wysłać mailem, jesli to dopuściłem?

Nie widzę żadnych przeciwwskazań.

681

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

and1 napisał/a:

No właśnie dlatego nie napisałem "jednolitą" linią orzeczniczą;)

Jednak napisałeś z nową linią orzeczniczą! Dlatego byłbym rad, gdybyś podał jakąś sygnaturę z 2010 r.

Moim zdaniem, dopuszczanie - aby dokumenty z rozporządzenia docierały w formie faksu jest nieprawidłowe (niezgodne z obowiązującym prawem).

682

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

and1 napisał/a:

Tak - dopuściłem forme faksu, zgodnie z nową linia orzeczniczą KIO:)

To podaj jakieś namiary na takie orzeczenia.

To, że każda z nich nie przekracza progu unijnego nie ma znaczenia - art. 32.4

Ad. 1 - art. 26.3 - nie ma ustawowego, minimalnego terminu na uzupełnienie oferty - o tym decyduje zamawiający. W przypadku braku uzupełnienia pozostaje wykluczenie - art. 24.2.4. Implikacją wykluczenia będzie odrzucenie - art. 24.4.
Ps. Ogłaszacie przetarg na usługi szkoleniowe, a żądacie referencji dotyczących dostaw?

Ad. 2 - możecie przenieść - nie trzeba unieważniać (zważywszy na tak małą kwotę).

Ad. 3 - informacji z art. 86.4 nie można zastrzec jako tajemnicy - odczytujecie te dane podczas otwarcia ofert. Podobnie wykazu usług/referencji... . Poza tym należy zbadać, czy zastrzeżenie takie jest zgodne z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.
Ps. Piszesz, czy możesz - czy to znaczy, że nie podałaś tych informacji podczas publicznego otwarcia?

684

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

and1 napisał/a:

Dopuściłem formę faks - u:)

W odniesieniu do dokumentu z rozporządzenia?

Co do wzywania do uzupełnienia - nadmierny formalizm.

Bitter napisał/a:

Trudno by mi było znaleźć art na odrzucenie, ale wolę się upewnić....

Nawet o tym nie myśl.

Bitter napisał/a:

1. W ofercie oraz formularzu cenowym wykonawca wpisal wartość netto i wartość brutto ale nie wpisał wartości brutto słownie.

2. Nie dołączył do oferty oświadczenia w zakresie art. 24 ust 1 pkt 2. Oświadczenie było załącznikiem do SIWZ.

Ad. 1 - w czym to przeszkadza?
Ad. 2 - wezwij do uzupełnienia.

687

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

a po co? przecież oświadczenia są częścią oferty więc najpóźniej mógł podpisać oświadczenia w dniu  składania ofert

Nic dodać, nic ująć!

Marcel napisał/a:

Ogłosić przetarg mogą,

To dlaczego nie mogą złożyć oferty - czym różni się pkt 11 od 12 art. 2 uPzp?

Marcel napisał/a:

właśnie w przeciwną stronę nie, lecz z tego co wiem nie powinny składać ofert.

A mogą samodzielnie ogłaszać przetargi ? być zamawiającym?

Marcel napisał/a:

Są różne opinie i wyroki  np. 567/09, 1313/09

Właśnie przejrzałem te wyroki. Wynika z nich, że nie mogą samodzielnie złożyć oferty i podpisać umowy.
Masz jakieś namiary do wyroków w przeciwną stronę, jakieś opinie, komentarze... ?

Jednostka budżetowa/zakład budżetowy to jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej - czy w związku z tym są uprawnione do samodzielnego złożenia oferty i podpisania umowy z zamawiającym? Czy jednostka budżetowa/zakład budżetowy posiadają tzw. zdolność prawną?

692

(8 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

cbud napisał/a:

... a dokładnie pisząc po ich otwarciu jeśli już wiadomo kto przystapił do przetargu - to literalnie czytając ustawę a w praktyce przy pierwszym podpisie złozonym w tym postepowaniu po otwarciu ofert

A w którym momencie zaczyna swój bieg postępowanie o udzielenie zamówienia? Czyżby po otwarciu?

693

(28 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Powtórzę po raz kolejny - w sc obowiązuje przedstawicielstwo ustawowe. Co do zasady, ofertę może podpisać np. jeden z jej członków. Problem może się pojawić w sytuacji, gdy umowa sc reguluje tą kwestię w inny (odmienny) sposób, tzn. taki, że oferta powinna zostać podpisana przez dwóch wspólników. Żądanie pełnomocnictwa na etapie składania ofert jest bezzasadne. Skoro w sc mamy do czynienia z przedstawicielstwem ustawowym, to i art. 23.2 jest tutaj mniej istotny. 
Cała sprawa rozstrzyga się o to, co zostało zapisane w umowie sc. A tej jako takiej nie można żądać na etapie składania ofert.
Pewne światło daje tutaj wyrok 1865/10 - powstaje pytanie - czy można żądać umowy spółki cywilnej jako innego niezbędnego dokumentu do przeprowadzenia postępowania. Ale i w tym przypadku nie można wzywać do uzupełnienia (chociaż po namyśle mam w tej kwestii wątpliwości), tylko odrzucić ofertę na podstawie art. 89.1.8

Ja nie odważyłbym się odrzucić oferty, którą złożyli wykonawcy tworzący sc, tylko dlatego, że nie dołączyli pełnomocnictwa.

694

(28 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

MIRAS napisał/a:

Temu służy 23.2 i żadanie pełnomocnictwa do oferty na ogólnych zasadach. Możesz również żądać złożenia pełnomocnictwa - 26.3

A co zrobisz jeżeli spółka cywilna nie dostarczy ci pełnomocnictwa?

695

(28 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A w jaki - inny sposób można się dowiedzieć, czy umowa spółki cywilnej nie przewiduje, aby podpisy pod ofertą złożyli np. dwaj  jej członkowie - przy założeniu, że nie żądano umowy spółki na etapie składania ofert?

696

(28 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zamawiający chce poprosić o złożenie wyjaśnień, tzn. zapytać - czy umowa spółki nie przewiduje konieczności złożenia dwóch podpisów pod ofertą przetargową - czy art. 87.1 będzie w tym momencie właściwy?

697

(8 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

and1 napisał/a:

wydaje mi się, że nie bo to przecież następuje przed otwarciem ofert i nie jest znany krąg Wykonawców.

A jakie to ma znaczenie - patrz art. 2 pkt 11 ustawy Pzp.

To może i żądanie umowy spółki cywilnej byłoby w tej sytuacji zasadne?

Marcel napisał/a:

Moim zdaniem do uzupełnienia jako dok. z art.25.1.

A jak nie uzupełni? Wykluczenie przecież odpada, więc jaka sankcja pozostaje?

A co w sytuacji, jeżeli wykonawca takiego dokumentu nie załączy?