Dodam tylko, że takie uchybienie nie podlega pod dyscyplinę finansów publicznych.
576 2011-03-22 08:40:59
Odp: niezamieszczenie ogłoszenia o udzieleniu zamówienia (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
577 2011-03-21 08:44:32
Odp: rezygnacja z podpisania umowy (19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Praktycznie wszystkie procedury obowiązują tak samo jak za pierwszym razem wybieraliście ofertę najkorzystniejszą.
Zauważ jednak, że wybór oferty "drugiego" wykonawcy nie jest już czynnością
w postępowaniu. Nie obowiązuje w tym przypadku klauzula standstill, czy odwołanie.
578 2011-03-18 13:31:22
Odp: Moment złożenia oświadczenia na druku ZP 1 (6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Apollo napisał/a:Spotkałem się z opinią, że członkowie komisji już w momencie ogłaszania przetargu powinni złożyć oświadczenie na druku ZP 1 (w kontekście pkt 1, 5 tegoż oświadczenia)?
...jeżeli podlega wyłączenia - to owszem. Jeżeli nie to jak wyżej.
Hmmm, jednak tak naprawdę o tym czy podlega wyłączeniu dowiem się w momencie gdy wypełni ten druk, czyż nie?
579 2011-03-18 12:19:27
Temat: Moment złożenia oświadczenia na druku ZP 1 (6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Spotkałem się z opinią, że członkowie komisji już w momencie ogłaszania przetargu powinni złożyć oświadczenie na druku ZP 1 (w kontekście pkt 1, 5 tegoż oświadczenia). Szczerze powiedziawszy, przeglądając nowy druk protokołu postępowania w trybie PN,
w pierwszym momencie również odniosłem takie wrażenie - wasze opinie?
580 2011-03-17 12:32:53
Odp: 93.1.4 (35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
KIO/UZP 387/08 - "Ustawa Pzp w art. 86.3 nakłada na zamawiających obowiązek podawania kwoty, jaką dany zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, nie czyniąc w tym zakresie żadnego rozróżnienia dla przypadku, gdy w postępowaniu dopuszczono składanie ofert częściowych. Innymi słowy, brak jest w ustawie obowiązku podania kwot, jakie zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia poszczególnych części zamówienia, choć w ocenie składu orzekającego Izby - podanie tych kwot byłoby pożądane i sprzyjałoby realizacji zasady jawności postępowania". - dobrze, że chociaż to ostatnie dopisali!
Swoją drogą, Czajkowski w komentarzu też podaje, iż wystarczy podać kwotę na całość zamówienia - a później wychodzą takie kwiatki jak u and1.
Zwróćcie jeszcze uwagę, że po zmianie rozporządzenia formularz protokołu z postępowania przewiduje rozróżnienie kwot dla części zamówienia (PN - pkt 8.1.). Również w kontekście zastosowania art. 93.2 pożądane (konieczne) jest podanie tych kwot.
581 2011-03-11 09:32:54
Odp: kryteria oceny (17 odpowiedzi, napisanych SWZ)
czy w PN na usługi o charakterze niepriorrytetowym kryterium cenowym może być doświadczenie wykonawcy, ale czy mogą być kwalifikacje kadry, albo posiadane przez wykonawcę posiadane certyfikaty i akredytacje?
Kryterium cenowym nie może być to - co napisałeś (kryterium cenowe, to kryterium cenowe).
Kryterium wyboru najkorzystniejszej oferty może być to - co napisałeś.
582 2011-03-03 13:11:45
Odp: druk zp1 (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Osoby wykonujące czynności w postępowaniu mają złozyć oświadczenie czy do nich nie należy osoba, ktora sporządza kosztorysy oraz ta która przygotuje merytorycznie zamówienie i za nie odpowiada np. opis przedmiotu, kryteria oceny, itd.?
Nie należy.
583 2011-03-03 12:21:44
Odp: druk zp1 (15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
A ja odpowiem jak niżej.
ZP-1 z zasady powinni podpisać w szczególności: komisja przetargowa i kierownik zamawiającego.
ZP-1 nie muszą podpisywać w szczególności: osoba ustalajaca wartość zamówienia i osoba merytorycznie składająca wniosek o zamówienie publiczne. To można uzasadnić - niezależnie od poglądów kontrolerów.
Nic dodać, nic ująć!
584 2011-03-03 12:14:46
Odp: Unieważnienie (24 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Na dzień dzisiejszy:
"Zamawiający może unieważnić postępowanie u udzielenie zamówienia publicznego (bez konieczności badania i oceny ofert w celu wyboru oferty najkorzystniejszej), jeżeli najniższa cena oferty (jedyne kryterium) przekracza kwotę którą zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia"
Akurat ilość kryteriów nie ma tu żadnego znaczenia.
585 2011-03-01 10:14:10
Odp: wyjaśnienia. (63 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Bursztynowa - serdeczne dzięki.
ponowne wezwanie do wyjaśnienia treści oferty nie jest zakazane ale nie może naruszać zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji.
W sytuacji, gdy mamy do czynienia z jednym podejrzeniem RNC - trudno mówić o złamaniu zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji. Nie wiadomo, jaki był stan faktyczny w przytoczonym przez Bursztynową wyroku?
"...skład orzekający Izby wskazuje, że faktycznie taki sposób postępowania nie jest zakazanyw przepisie art. 90 ustawy Pzp. Jednakże ponowne wezwanie Odwołującego do przedłożenia nowych de facto wyjaśnień ? w ocenie Izby - prowadziłoby do naruszenia
zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, która jako nadrzędna zasada w postępowaniu, mająca odniesienie do każdej czynności Zamawiającego powinna mieć priorytetowe znaczenie. Tym samym zatem - w ocenie Izby - ponowne wezwanie do zło?enia wyjaśnień w trybie art. 90 ust. 1 ustawyPzp w niniejszej sprawie prowadziłoby do naruszenia przepisów ustawy Pzp i nadużycia prawa ze strony Zamawiającego.
586 2011-03-01 07:36:00
Odp: termin zwiazania ofertą (13 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Dzień, w którym upływa tso jest pierwszym dniem tzo. W tej sytuacji nie mają zastosowania zapisy Kc.
587 2011-02-23 14:23:03
Odp: Roczne sprawozdanie (41 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Jeżeli nie przekraczają 14000 w chwili szacowania to nie są zamówieniami uzupełniającymi w rozumieniu 67, do nich nie stosujesz ustawy Pzp.
Kontrowersyjna kwestia. Doktryna jest podzielona w tej sprawie. Uważam, że prawo nie zabrania przeprowadzenia postępowania, którego wartość jest poniżej progu 14.000 euro - na podstawie ustawy.
588 2011-02-23 11:06:45
Odp: spółka cywilna a pełnomocnictwo (19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Pomocy, muszę szybko rostrzygnąć. Ofertę złożyła spółka cywilna, pewnie małżenśtwo :-)
Wszystkie dokumenty podpisali razem. Czy muszę ich wzywać jeszcze do uzupełnienia pełnomocnictwa?
Nie musisz!
589 2011-02-22 13:35:04
Odp: pytanie. (43 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Ano sprawdzam.
To dlaczego do terminu na udzielenie odpowiedzi wliczasz 24 lutego?
590 2011-02-22 13:21:33
Odp: pytanie. (43 odpowiedzi, napisanych SWZ)
ogłoszono 15.02. otwarcie jest 24.02. 2011 wszystko ok -10 dni
nie liczę dnia ogłoszenia i otwarcia - 8 dni połowa przypada na 19.02 - sobota dzień pracy, a więc można potraktować ,że po terminie
Z tym się zgadzam.
591 2011-02-22 13:17:07
Odp: Rażąca cena?? (10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Tylko powtarzam Ci że Zamawiajacy jeżeli wymaga oświadczeń to na nich bazuje.
"robi przekręty" groźnie zabrzmiało, ale tak jak Ci napisałem i przemawia za tym logika to nie na Zamawiającym leży obowiązek udowadniania wykonawcy że poświadcza nieprawdę w zakresie dokumentu. Jeżeli nie było wymogu zaświadczenia z US lub ZUS a tylko oświadczenie to tylko taki dokument zamawiający ocenia.
Istnieje tu domniemanie prawne: składam oświadczenie spełniam warunki udziału i nie podlegam wykluczeniu, to w ocenie Zamawiającego warunki takie spełniam
Zamawiający nie żąda zaświadczeń z ZUS/US. Pomimo tego wykonawca takowe składa, a z nich wynika, że wykonawca posiada zaległości. Uważasz, że wszystko jest ok, bo przecież nie wymagałeś tych dokumentów, a wykonawca składając oświadczenie z art. 24.1 poinformował cię, że nie podlega wykluczeniu?
592 2011-02-22 13:10:47
Odp: pytanie. (43 odpowiedzi, napisanych SWZ)
15 lutego ogłoszenie o zamówieniu - 22 lutego upływa termin składania ofert. Czy uważasz, że zachowany jest minimalny - 7 dniowy termin na złożenie ofert?
593 2011-02-22 12:09:40
Odp: pytanie. (43 odpowiedzi, napisanych SWZ)
To dlaczego wliczasz do terminu składania ofert dzień, w którym upływa termin ich składania?
594 2011-02-22 12:05:53
Odp: Roczne sprawozdanie (41 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
a nie bierze się pod uwagę z tym podstawoym do którego było uzupełniające???????
Zamówienie uzupełniające to odrębne postępowanie.
595 2011-02-22 10:51:52
Odp: uzupełnienie zobowiązania podmiotu trzeciego (32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
a dlaczego zobowiązanie ma być w formie oryginału
Bo tylko wówczas jest zgodnie z prawem.
596 2011-02-22 10:49:34
Odp: pytanie. (43 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Termin na obligatoryjne udzielenie odpowiedzi minął 19 lutego.
597 2011-02-22 10:45:26
Odp: Referencje (4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Wszystko jest ok.
598 2011-02-10 11:09:36
Odp: komisja przergowa (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
czy w skł komisji prztargowej wchodzatylko i wyłacznie pracownicy zamawiającego?
czy moze to byc osob nie pracujca u zamawiająego ?
Ad. 1: Nie ma takiego obowiązku
Ad. 2: Może
599 2011-02-08 07:53:56
Odp: roczne sprawozdanie (21 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Niech Ci będzie, najważniejsze że nie muszę uzasadniać mojej tezy
Miras, to może jednak uzasadnij, co?
600 2011-02-08 07:49:07
Odp: zamieszczenie ogłoszenia na naszej stronie internetowej (33 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)
Powołuje się na ustawę o dostępie do informacji publicznej. A skoro jesteśmy administracją rządową (terenową) - to ogłoszenie ma być przede wszystkim na bip-ie.


