1,476

(15 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Zwróciłaś przecież bez zbędnej zwłoki - czyli w najkrótszym możliwym czasie, w którym zamawiający mógł zwrócić .... jest ok.

1,477

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Wręcz wtedy trzeba oba - w dniu publikacji

No .. i tu nie ma ustawy o odpowiedzialności finansowej posłów ..... nieudaczników ....

ee tam - nic się nie stało ...

1,480

(7 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Dobrze liczysz ika.

agaj napisał/a:

ja bym szacowała łącznie. w siwz zrobiłabym podział na części. może się tak zdarzyć w tym przypadku, że będziesz miała jedną firmę.

Pytanie dotyczy szacowania - jak najbardziej oddzielnie .. - a co do postępowania ... łączyć zawsze można.

1,482

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kraina_ozz napisał/a:

Czyli jak złożą oboje podpisy na oświadczeniu 24.1 i grupie - nie uznawać?

Uznać - uznać ..

i przy okazji kibiców tez uśpią .. smile

radas napisał/a:

Myślę, że strzelimy, ale oni też nie są tak zupełnie bez szans więc trzy do kupy się pewnie nazbierają, chociaż nie czuję wiatru zmiany jeżeli chodzi o grę polskiej reprezentacji, a szkoda ...

Dzisiaj słyszałem, iż reprezentanci zamierzają zagrać cyt.: "zagramy tak samo" ..... więc  - nie ma lipy, ani cudu ... smile

radas napisał/a:

No, to teraz jeszcze jeszcze trzy bramki z Ukrainą

... ale bramki dla kogo ?>

Sejm RP uchwalił w dniu dzisiejszym przygotowaną w Urzędzie Zamówień Publicznych ustawę o zmianie ustawy ? Prawo zamówień publicznych dot. ochrony podwykonawstwa w zamówieniach publicznych.

Gordon napisał/a:

moim zdaniem powinno być tak, że:

planowałem zakup np 20 komputerów i mam to w planie zamówień publicznych wpisane,
zrobiłem PN i zakupiłem te 20 komputerów, została kasa np 20 000 PLN,
"urodziła się" konieczność zakupu dodatkowych komputerów , więc zamówienie nie planowane czyli szacujemy oddzielnie, i tak logika podpowiada,

ale znając kontrolujących zobaczą, jedno postępowanie za 80 000 PLN a za 2 miesiące drugie za 20 000 PLN bez PzP czyli 4.8 i od razu krzyczą, że dzielenie zamówienia, unikanie pzp itp.

wiec dla świętego spokoju lepiej na te 20 000 PLN zrobić PN:)
chociaż tym rozumowaniem dojdziemy do ttego że nie ma nieplanowanych zamówień, i wszystko do jednego wora, co będzie absurdem,

W tę stronę wszystko idzie niestety - saba też

Moim zdaniem jest to nowe zamówienie.

Informujesz wyk. ale na stronie nie umieszcza się - tzn. nie ma takiego obowiązku

Rozumiem, że jest w terminie związania ofertą jeszcze - jeżeli tak, to 2 wyznacz termin zawarcia umowy.

A o jakich czynnościach jeszcze mówisz ?.

1,491

(45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

bipi napisał/a:
Darek W. napisał/a:

A konkretnie jakiego art. jest naruszeniem ??

art. 9.1 pisemność postępowania wink

Nigdzie nie ma mowy o protokołach. O pracach mówi tylko art. 20 cyt.: " ...przedstawia propozycje...", a czy to będą protokoły, spostrzeżenia czy inne nawet ustne propozycje - do wola jest zamawiającego.

Pisemnością postępowania w myśl art. 9.1 nie są protokoły z prac komisji, a np. zawiadomienie o wyborze, które zostało wytworzone zgodnie z propozycją komisji przetargowej, zgodnie z art. 20.3.

Zarzut, iż naruszeniem pzp jest brak protokół u prac komisji p. jest bezpodstawny.

1,492

(45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

bipi napisał/a:

.....Zdecydowana większość kontrolujących zamówienia dofinansowane z UE twierdzi, że brak protokołu z prac komisji jest naruszeniem Pzp.

A konkretnie jakiego art. jest naruszeniem ??

1,493

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

26.2d. Zdanie drugie - czyli wzywać.

carp30 napisał/a:

Wszystko robi Wykonawca wraz z zapewnieniem materiałów.
Jak wyżej wskazał Bipi kody CPV mieszczą się w rozporządzeniu w sprawie roboty budowlanej.

Też jestem za robotą, chociaż opinia naszego radcy prawnego przeciwna...

Spytaj więc radcę, czy wie o rozporządzeniu, a jeżeli wie - to niech powie - po co jest to rozporządzenie.

carp30 napisał/a:

Dzięki, jednak ciągle się waham...
Kody CPV ok, ale art. 3 pkt. 3a Prawa budowlanego wprost wskazuje, że kanalizacja kablowa jest obiektem liniowym, przy czym kable w niej zainstalowane NIE stanowią obiektu budowlanego lub jego części ani urządzenia budowlanego.

Z drugiej strony komentarze i orzecznictwo wprost wskazują,  iż rozstrzygające znaczenie, co do kwalifikacji rodzaju zamówienia ma główny cel zamierzenia budowlanego i funkcja jaką ma spełniać. Zgodnie z orzecznictwem Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości C-187/04 i C-188/04 istnienie obiektu budowlanego powinno być ocenione w związku z funkcją gospodarczą lub techniczną rezultatu wykonanych robót budowlanych.  Definicja obiektu budowlanego zawarta w art. 2b Dyrektywy 2004/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 31 marca 2004r. w sprawie koordynacji procedur udzielania zamówień publicznych na roboty budowlane, dostawy i usługi mówi, że "obiekt budowlany" oznacza wynik całości robót budowlanych w zakresie budownictwa lub inżynierii lądowej i wodnej, który może samoistnie spełniać funkcję gospodarczą lub techniczną.

Nie ulega wątpliwości, że wkopanie w ziemię rurociągu kablowego o dlugości kilkudziesięciu km było robotą budowlaną i w chwili obecnej (puste rury) ten obiekt nie może samoistnie pełnić ŻADNEJ funkcji. Samoistną funkcję będzie pełnił dopiero po wciągnięciu do niego kabla światłowodowego. Jednak nie wiem czy nie pójdę za daleko jeśli zastosuję art. 6 ust. 3 pzp "jeżeli zamówienie obejmuje równocześnie roboty budowlane oraz dostawy i usługi NIEZBĘDNE DO ICH WYKONANIA, do udzielenia takiego zamówienia stosuje się przepisy dotyczące robót budowlanych" w kontekście brzmienia art. 3 pkt. 3a Prawa budowlanego tym bardziej, że rb dot. budowy kabalizacji kablowej jest już wykonana ?

Ale Ciebie obowiązuje rozporządzenie w sprawie wykazu robót budowlanych.

Stawki razy wskaźnik inflacyjny

Można by tak uznać, ale lepiej wezwij go drugi i ostateczny raz.

1,498

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ada napisał/a:

art 25 ust 1, "który jest uznany za niezbędny do przeprowadzenia postępowania (art. 25 ust. 1 ustawy Pzp)"  ale.... w zakresie oświadczeń i dokumentów potwierdzających warunki udziału w postępowaniu ( 25.ust 1 a).

I tym sposobem znowu wracamy do Rozporządzenia w sprawie dokumentów itd..:(  i uzupełnień tych z rozporządzenia.
Nie mam pojęcia co zrobić, bo jak bym nie patrzył, moja prowadząca szkolenie - mogła mieć rację.

Nie ma racji. Tak jak poprzednicy - 26.2d - zdanie drugie.

1,499

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

tak

1,500

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

Moim zdaniem odpowiadacie na wszystkie lub na żadne.

A ja tak nie uważam. To zam decyduje , na jakie odpowiada po terminie.