1,451

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

rema17 napisał/a:

Ogłosiliśmy w 2012r trzy przetargi na ubezpieczenie majątku firmy i wszystkie przetargi zakończyły się unieważnieniem z braku ofert.Czy muszę ogłaszać kolejny przetarg bo mamy 2013r czy jest jakieś inne wyjście???

Zróbcie nowy szacunek w 2013 .. i .... zobaczcie ile wyjdzie - a może wyjdzie pon. 14 tys. euro ??

1,452

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Ale już jest koniec 2013 roku - prawie. Moim zdaniem znowu trzeba ogłaszać p.n. - Nie ma wyjścia.

Wartości zamówienia podstawowego - NIE wartości umowy.

1,454

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jak sobie zażądasz - lepiej zrobić:
1. 3 lata
2. 3 lata

1,455

(49 odpowiedzi, napisanych SWZ)

kajetan napisał/a:
Ada napisał/a:

pytanie do Marcela:

cytuję : Ma być pełne np. 7, 14 itd., dni,  koniec i kropka, czyli dnia ogłoszenia i otwarcia liczyć nie można.

Ostatnio edytowany przez Marcel (2011-03-25 13:35:11) "

jeśli nie liczymy 29 października i 13 listopada to po środku mam 14 dni, połowa to 7 dni więc mi wychodzi 5 .11. smile
Gdzie popełniam błąd?

Liczymy 13 listopada (czyli dzień otwarcia). Nie liczymy 29.10. Wychodzi więc 15 dni, z czego połowa to 7,5.  I tu dopiero można mówić o pełnych dniach. Więc po zaokrągleniu wychodzi 8. Zaczynamy liczyć ten termin od 30.10 (bo daty ogłoszenia nie liczymy) - więc termin jest do 6.11.

Koniec. Kropka.

No i wyszło na nasze ... smile

1,456

(49 odpowiedzi, napisanych SWZ)

KC Art. 111. § 1. Termin oznaczony w dniach
kończy się z upływem ostatniego dnia.
§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach
jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu
terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

Czyli 06.11.2013 rok.

1,457

(2 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Znaczy przed zawarciem umowy czy po zawarciu umowy ?

1,458

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Do wykluczenia wykonawca - wadium do zwrotu - niestety ....

1,459

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

agulinka napisał/a:

Witam
Wykonawca został wezwany do uzupełnienia 6 dokumentów. W wyznaczonym terminie zamawiający uzupełnił 5 dokumentów z tym że jeden nie potwierdza spełnienie warunków na dzień składania ofert a szóstego dokumenty klasyfikacji ogniowej w ogóle nie dostarczył ani żadnych wyjaśnień.
Czy należy oddać wadium, czy zatrzymać je i wystąpić z prośbą o złożenie wyjaśnień o przyczynach  nie złożenia dokumentu?

Czy było to wezwanie zgodnie z w art. 26 ust. 3,  i czy były to dokumenty lub oświadczenia,  o których mowa w art. 25 ust. 1 ?

1,460

(12 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Ewa777 napisał/a:

a jakbyście postąpili w takiej sytuacji:

zamawiający wzywa do wyjaśnienia oferenta który jest ostatni w rankingu i nie wyjaśnia się bo wie ze przegrał..  wadium zatrzymujecie? czy oddajecie?

Wyjaśnienie to nie uzupełnienie - wadium do zwrotu.

1,461

(12 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Ewa777 napisał/a:

Zatrzymanie wadium- wyrok SN z 10.05.2013r.sygn.akt ICSK 422/12


polecam tym którym zamawiający nie zwrócili wadium smile

"Ten przepis jest niesprawiedliwy. Zdarza się, że przedsiębiorcy tracą znaczne kwoty tylko dlatego, że kurier nie dowiózł na czas dokumentów do siedziby urzędu ? tłumaczy Grzegorz Lang, radca prawny z Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych ?Lewiatan?. "

JASNE - czas na uzupełnienie był - i dobrze zrobili, że zatrzymali.

1,462

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

szczepan napisał/a:

witam,

Wezwałem wykonawcę do uzupełnienia wykazu usług wraz z referencjami potwierdzającymi należyte wykonanie (w ofercie był wykaz ale nie pełny). Wykonawca przesłał wyjaśnienia do wykazu bez referencji. Uznałem, że wyjaśnienia są dobre. Teraz patrze, że referencje które były w ofercie są złe. Czy mogę w tej sytuacji wezwać do uzupełnienia referencji?

Rozumiem, iż wezwałeś do UZUPEŁNIENIA, a wyk. WYJAŚNIŁ. To są dwie różne sprawy.

Znaczy jak było ??? Jeżeli wezwałeś do UZUPEŁNIENIA  - to już po sprawie. Nie możesz 2 raz.

Istota sprawy jest nam nie znana.

covec napisał/a:

Coś bez przekonania Panowie. Janek musiałby podać CPV (jedno) z którego musiałoby wynikać, że jest to rb. Nie poda takiego, ponieważ owa rb. tylko towarzyszy głównemu celowi tj. klimatyzacji. Montaż tej klimy nie jest celem sam w sobie. Sytuacja odwrotna do 6.3. gdzie dostawa jest tylko niezbędnym elementem wykonania rb. która to jest celem zamówienia.

Pytanie jaki przepisy zastosujemy do; dostawa tapety i jej położenie - rb.?

Yeap - r.b. smile

1,464

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak wykluczasz/odrzucasz to nie punktujesz.

Rozporządzenie czyli r.b. - różnica - termin na składanie ofert  o 7 dni większy.

Po co kombinować - jeśli jest CPV w rozporządzeniu - to r.b. i tyle.

Podaj CPV

A jaka wartość zamówienia ?

1,469

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tyle, że może uzupełnić z datą po otwarciu ofert - byle by było w treści, iż ma środki przed datą otwarcia ofert.... zależy jak sformułujesz pismo ...

1,470

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

gabrycha napisał/a:

Opinia z banku o posiadaniu środków została wystawiona w przeciągu 3 miesięcy przed otwarciem ofert, a z treści wynika iż wykonawca posiada środki na dzień x (sprzed 3 miesięcy).

Logicznie - nie spełnia warunku, czytając literalnie rozporządzenie w spr. dokumentów - wystawiona jest w terminie sad   

Potrzebuję pomocy (może macie jakiś wyrok) ?

To, że wystawiona to ok - ale nie ok, bo nie potwierdza, iż w dniu składania ofert posiada środki - do uzupełnienia.

1,471

(21 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

eva napisał/a:

Nie dosyć, że człowiek zawalony robotą to jeszcze musieli mu dokopać nowelizacją  o podwykonawcach. wink

Co tu dożo mówić - jak zwykle dziadostwo  - obłożyć ich (posłów)  ustawą o odpowiedzialności za "dziadostwo"

1,472

(21 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

szad napisał/a:

http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=11981 smile

a czy wiecie na jakim etapie jest sprawa zwiększenia progu?

30 tys ?? od stycznia 2014

czy 50 tys ??

1,473

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

psz napisał/a:
ab123 napisał/a:

Po upływie okresu gwarancji odsyłamy wykonawcy oryginał ubezpieczeniowej gwarancji...

A ja rano, po przyjściu do pracy, parzę kawę...

Odsyłamy i pijemy kawę dalej .....

1,474

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Podstawa to wg mnie art. 90.3 w zw. z art. 89.1.4 - to wystarczy

1,475

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Wszytko razem w dniu publikacji.