Teraz będzie kobiece podejście do zamówień publicznych... cokolwiek to znaczy
Już się boję ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Darek W.
Teraz będzie kobiece podejście do zamówień publicznych... cokolwiek to znaczy
Już się boję ![]()
ok. ale art. 647.1 KC nie odnosi się tylko do umowy wykonawcy z podwykonawcą dotyczącej robót budowlanych?
w naszym wątku chodzi o umowę wykonawcy z podwykonawcą na dostawę lub usługę.
Ale można sobie tę kwestie uregulować w umowie cywilno-prawnej.
Do niedzieli - tak jak wypada.
Możesz zażądać, nie musisz - tak jak w SIWZ opiszesz. I nie koniecznie wszystkich.
Ale wystąpiła jako jeden wykonawca X ?? Nie w konsorcjum - firma X + pani Y - ??
Jeżeli jeden wykonawca jako Pani Y, która prowadzi działalność gospodarczą pn. "X". - nie do zaakceptowania moim zdaniem.
A czy jeśli w wysłanym ogłoszeniu wystąpił błąd to dopiero po opublikowaniu można dokonać poprawy
Można od razu.
Tak. Może.
Nie. Sobota nie jest dniem wolnym od pracy.
No i jak tu pracować -
nie naruszając prawa (?)....Jednym słowem rozwinął się handel referencjami.
A jak ich zmusić by uczestniczyli - niech mi KIO i UZP powie.
Ja osobiście przyjmuję, że wcale nie muszą fizycznie uczestniczyć.
Tak
Czy na ceny jednostkowe robiliście p.n.?
Nie dokonujesz ponownego wyboru, po prostu zwracasz się do kolejnego czy chce zawrzeć umowę na warunkach ofertowych, czyli nie musisz czekać 10 dni.
Od razu odrzucona oferta ?? Raczej wykluczyli z postępowania. Nie był wzywany do uzupełnienia oferty o wykaz?.
1. Wniosek do zam.
2. Zam. wyznacza termin na wgląd.
3. Możesz robić zdjęcia - należy poinformować zam. o tym
2 x tak
Poprawić nie zaszkodzi.
zmiany są zawsze późniejsze -
ze zm.
Hmm,
"Oprócz dokumentów wymienionych w rozporządzeniu do czynienia mamy z dokumentami, których obowiązek złożenia wynika wprost z ustawy Pzp, tj.
zobowiązanie podmiotu do oddania do dyspozycji wykonawcy niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonaniu zamówienia, dla którego ustawodawca zastrzegł formę pisemną;
listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt. 5 ustawy, albo informację o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;
oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu.
Forma składania dokumentów
Dla dwóch ostatnich dokumentów ustawodawca nie zastrzegł wymaganej formy złożenia. Przyjmuje się jednak, że oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, będące oświadczeniem wiedzy, powinno zostać złożone przez wykonawcę w formie pisemnej, czyli zostać opatrzone własnoręcznym podpisem.
Lista kapitałowa
W przypadku listy kapitałowej, albo informacji o braku przynależności do grupy kapitałowej, również stanowiącej oświadczenie wiedzy, analogicznie powinny one zostać złożone w formie pisemnej. Zasadnym wydaje się również dopuszczenie złożenia powyższych dokumentów w formie kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę lub osobę upoważnioną do jego reprezentacji. W takiej sytuacji dokumenty zostaną bowiem opatrzone własnoręcznym podpisem wykonawcy lub osoby upoważnionej do jego reprezentacji, co wyczerpuje przesłanki zachowania formy pisemnej."
Skoro zobowiązanie w formie oryginału - bo nie przewiduje je rozporządzenie - to analogicznie lista kapitałowa w formie oryginału - bo je również rozporządzenie nie przewiduje.
Moim zdaniem w oryginale.
A dlaczego miałoby być ?
1. Tak
2. Tak
3. W jaki sposób miał wskazać?- Oświadczeniem czy jakimś dokumentem?. Czy to był warunek udziału w postępowaniu ?? Jeżeli tak i masz na to uzasadnienie - to bym wyjaśnił w myśl art. 26.4 pzp.
No to .... też tak można
Zazwyczaj nadzór jest wyłaniany po wyborze wyk. na rob. budowlane. A jak nie wyłonisz wyk. na rob. budowlane, a będziesz miał zawartą umowę na nadzór ... hmm. Zależy jakie zapisy umowy będziesz miał.
W świetle aktualnego brzmienia art. 93 ust. 1 pkt 4 p.z.p. dopuszczalne jest unieważnienie postępowania przed badaniem ofert, tj. w sytuacji, gdy ceny wszystkich złożonych ofert przewyższają kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, a jednocześnie zamawiający nie może tej kwoty zwiększyć.
Także nie musisz badać ofertę lub wykluczać.
Można uznać.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Darek W.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc