Ale przecież wykonawca podał parametry - wasze parametry - i tym samym spełnił warunek - wykluczenie ?? raczej nie  - dołączył wymagany dokument z określonymi parametrami ...

aga27 napisał/a:

proszę o pomoc
która data jest datą rozstrzygnięcia przetargu nieograniczonego, czy jest to data wyboru oferty czy data podpisania umowy?

Zatwierdzenia wyboru, wykluczenia lub unieważnienia postępowania, przedłożona przez komisję lub osobę i zatwierdzona  przez kierownika zamawiającego - nie data zawarcia umowy.

zamjelcz napisał/a:

Przetarg nieograniczony- 2 oferty, Najkorzystniejsza oferta wybrana . Wykonawca nie podpisał umowy. Czy wybierając następnego trzeba odczekać 5 dni na odwołania.
Został tylko jeden wykonawca-można  zastosować art.94 ust.2 pkt.1a

Nie musisz czekać 5 dni. Od razu dokonujesz ponownego wyboru.

1,079

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Odrzucić.

Jak Kati - niestety lub stety - wykluczenie.

1,081

(12 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Możesz go uprzejmie poinformować, iż pozostawiasz bez rozpoznania, ale nie musisz ... Możesz też sporządzić notatkę z tego, iż pozostawiasz bez rozpoznania.

Ona75 napisał/a:

sprzątania c.d.:)

nastąpiła zmiana okoliczności sprawa wygląda następująco

w dobudowanym budynku miał znajdować się nowy oddział, jednak podjęta została decyzja , że do tego budynku przeprowadza się częściowo oddział, na którym jest już świadczona usługa sprzątania (tj. oddział tylko zwiększy swoją powierzchnię)
Nie zostało to przewidziane w umowie z Wykonawcą, który obecnie  świadczy usługi sprzątania.

Według mnie chyba dość kłopotliwe byłoby gdyby na jednym oddziale sprzątały  dwie firmy sprzątające.
Czy według was jest to przesłanką do udzielenie zamówienia z wolnej ręki?

Zdecydowanie nie.

Tak - ty jesteś zamawiającym dalej -

1,084

(14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

rema17 napisał/a:

Czyli jeżeli  oferta przewyższa kwotę to także wzywać z 26.3 do uzupełnienia dokumentów?

Jeżeli możesz i chcesz dołożyć pieniędzy do oferty z najniższą ceną - to - tak  - oceniasz, wzywasz do uzupełnienia, itp.

Jeżeli nie możesz dołożyć pieniędzy  - to - nie - nie ma potrzeby badania i oceny ofert - można od razu unieważnić postępowanie.

1,085

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak jak bipi - a pewność taka, iż to wynika rozporządzenia, ustawy oraz oczywiście zapewne tudzież z doświadczenia ... bipiego.

1,086

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

Nie ma przeszkód - wolna ręka - śmiało

Możesz- szacunek ze stycznia stracił ważność - dostawy - 3 miesiące.

1,088

(11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Można - wręcz trzeba ....

1,089

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Odrzucić teraz, a do pozostałych się zwrócić ...

Ada napisał/a:

no i ja myślę że  rb, chociaż wartość wyższą ma dostawa z montażem. A jakie będą konsekwencje złego określenie rb czy dostawa?

Nie powinno mieć żadnych - raczej - ale kto to wie co wymyśli sprawdzający.

Powinna być to robota bud .- bo jest to obiekt małej architektury - a jakie masz cpv ??, Czy jest w rozporządzeniu w sprawie wykazu robót budowlanych do ustawy Pzp ?

Połączyć.

Badania psychologiczne kierowców wykonywane są w celu uzyskania orzeczenia stwierdzającego brak przeciwwskazań do wykonywania pracy. Powstaje jednak wątpliwość jaką stawką podatku VAT je opodatkować. Czy podstawową - 23 procent, czy też może badania te stanowią usługi w zakresie opieki medycznej, służące profilaktyce, zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia, co w konsekwencji pozwala na skorzystanie ze zwolnienia od podatku.

W celu udzielenia odpowiedzi na tak zadaną wątpliwość, w pierwszej kolejności warto zauważyć, że zwolnienie z podatku VAT dotyczy:

    usług w zakresie opieki medycznej, służących profilaktyce, zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia, oraz dostawy towarów i świadczenia usług ściśle z tymi usługami związanych, wykonywanych w ramach działalności leczniczej przez podmioty lecznicze (art. 43 ust. 1 pkt 18 ustawy o VAT) oraz
    usług w zakresie opieki medycznej, służących profilaktyce, zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia, świadczonych w ramach wykonywania zawodów: a) lekarza i lekarza dentysty, b) pielęgniarki i położnej, c) medycznych, o których mowa w ustawie o działalności leczniczej, d) psychologa (art. 43 ust. 1 pkt 19 ustawy o VAT).

Zatem, zwolnienie to ma charakter przedmiotowo-podmiotowy. Dla jego zastosowania istotny jest nie tylko przedmiot transakcji, ale również status podmiotu świadczącego daną usługę. I tak, z ww. zwolnienia korzystają usługi służące profilaktyce, zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia, świadczone przez podmioty lecznicze oraz w ramach wykonywania zawodów lekarza i lekarza dentysty, pielęgniarki i położnej, psychologa, bądź przez określonych przedstawicieli zawodów medycznych.

Stwierdzić zatem można, że analizowane zwolnienie z podatku VAT ma zastosowanie jedynie w ściśle określonych przypadkach: obejmuje ono świadczenia wykonywane wyłącznie we wskazanym w ustawie celu i przez wyliczone podmioty. W rezultacie, w sytuacji gdy usługa polega na przykład na wydaniu ekspertyzy lekarskiej, to chociaż wyniki tej usługi należą do kompetencji świadczącego usługi medyczne i mogą obejmować działania, które są typowe dla zawodów medycznych, to jednak, aby do takiego katalogu świadczeń zastosować przedmiotowe zwolnienie muszą one służyć profilaktyce, zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia (tak uznał: Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z dnia 19.04.2012 r., sygn. IPTPP2/443-62/12-5/JS).

Klasyfikacja badań psychologicznych

Rozpatrując kwestię ewentualnego zwolnienia z podatku VAT usług polegających na wykonywaniu badań psychologicznych kierowców, należy w pierwszej kolejności zauważyć, że świadczenia te wypełniają przesłankę o charakterze podmiotowym, są bowiem realizowane przez psychologa. Niemniej, w opinii Autora nie sposób uznać, że przedmiotowe badania służą profilaktyce, zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia. Istotą analizowanego świadczenia jest bowiem stwierdzenie nieistnienia przeciwwskazań do wykonywania określonego rodzaju czynności (a tym samym - dostarczenie osobie trzeciej ekspertyzy koniecznej dla podjęcia decyzji, która z kolei pociąga za sobą prawne konsekwencje dla podmiotu zainteresowanego ? kierowcy). Mimo iż ww. badania mogą pośrednio przyczynić się do wykrycia ewentualnych problemów ze zdrowiem osoby badanej, to podstawowym ich celem pozostaje wypełnienie prawnego, bądź ustawowego obowiązku (tak uznał również m.in. Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z dnia 25 sierpnia 2011 r., sygn. IPTPP2/443-228/11-2/AW).

W konsekwencji uznać należy, że świadczonych przez psychologa usługi polegające na przeprowadzaniu badań psychologicznych kierowców nie korzystają ze zwolnienia od podatku VAT, z uwagi na niespełnienie przesłanki przedmiotowej z art. 43 ust. 1 pkt 19 ustawy o VAT.

Powyższe stanowisko znajduje potwierdzenie w interpretacjach indywidualnych Ministra Finansów, m.in. w piśmie Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi z dnia 19 kwietnia 2012 r., sygn.IPTPP4/443-155/11-6/ALN, w którym czytamy, iż usługi te nie spełniają podstawowej przesłanki umożliwiającej zastosowanie zwolnienia, tj. ich bezpośrednim celem nie jest profilaktyka, zachowanie, ratowanie, przywracanie i poprawa zdrowia. Tym samym ww. czynność winna zostać opodatkowana stawką podstawową w wysokości 23 procent.

1,093

(9 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Oszacowana przez zamawiającego.

1,094

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ada napisał/a:

dzięki smile.

Przy okazji - czy od kosztorysanta, projektanta żądacie oświadczenia ZP-1?

Ja wpisuję ich owszem, w protokole - cz. B 5 ale ZP-1 nie żądam.

nie żądamy

poniżej prog. - 180.2, 182 (cały), 183(cały)

Trzeba poczekać z nowym wszczęciem postępowania.

Gordon napisał/a:

jeśli unieważniam to korzystam z art 93.1.7 ?

To nie jest wada postępowania . Nie ma podstaw też do odrzucenia ofert - jak nie złożą ofert dodatkowych. Tak jak napisałem - możesz uznać, że jak nie złożą ofert dodatkowych to ..... - unieważnienie z 93.1.5

Możesz wtedy uznać, że podtrzymują ceny w ofertach pierwotnych. Trzeba to napisać w wezwaniu do złożenia ofert dodatkowych.

1,099

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bitter napisał/a:

Zastanawiałem się czy niezgodnosć z siwz czy błąd w obliczeniu ceny.

Przecież chciałeś by podali ceny jednostkowe. Nie podali. To o jakim błędzie w obliczeniu ceny mówisz?.

Do odrzucenia.

Tak.