1,451

(19 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Hehe

1,452

(19 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Spokojnie lek już dawno kupiony:). Pacjent najważniejszy smile
Po prawdzie to kupiliśmy od razu u innego wykonawcy , jak tylko dowiedzieliśmy się, że pierwotny wykonawca nie dostarczy. Zastanawiamy się teraz jak to ewentualnie uzasadnić .Marcel nikt nie ryzykuje zdrowia a tym bardziej życia pacjenta.

1,453

(19 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Mówimy o małej kwocie,  800 zł

1,454

(19 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

U nas Radca nie chciał tego zapisu ponieważ bał się, że wykonawca będzie to nagminnie wykorzystywać?

A co gdy tego zapisu w umowie nie ma? Lek trzeba było szybko kupić.

1,455

(19 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

A jest to zgodne z PZP? Bo z KC to art 479 KC.

1,456

(19 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Witam.

Umowa na dostawę leków. Wykonawca z którym zawarta została umowa twierdzi, że nie jest w stanie dostarczyć jednego leku i skoro my bardzo tego leku potrzebujemy tomamy kupić go u innego wykonawcy a on pokryje ewentualną róźnicę.

Jak się na to zapatrujecie?? Lek musimy kupić.

Ma to charakter incydentalny.


pozdrawiam

1,457

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie ja decyduję.

1,458

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie widzę sprzeczności.

1,459

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wydaje mi się, że oba dokumenty tj wykaz i dokumenty potwierdzające nalezyte wykonanie mogą być rozpatrywane wspólnie. Ograniczenie czytania treści referencji tylko do "należytego wykonania" i pomijanie przedmiotu zamówienia w nim  zawartego myślę, że jest przesadą smile.

1,460

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Dyrektorstwo chce być święte smile

1,461

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie. Najpierw wykonamy dokumentację.

1,462

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak się mówi smile "pojechać po bandzie"-przesadzic

1,463

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To trochę po bandzie smile według mnie.

1,464

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ok. Dzięki.

1,465

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A co, gdy wykaz i referencje się uzupełniają tzn części informacji jest w wykazie a dalsze informacje szczegółowe są w referencjach? Nie ma chyba potrzeby wyjasniać czy wzywac do uzupełnienia?

1,466

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam.

Chyba trafił mi się w ofercie kolorowy skan referencji. Wygląda prawie jak oryginał. Jak sie upewnić czy to tylko kolorowy wydruk? Macie jakiś dobry sposób? Nie wiem czy wzywac do uzupełnienia....
Pokazałem go 3 osobom, 2 stwierdziły że to kopia, 1 że chyba oryginał.


smile
pozdrawiam detektywów:)

1,467

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A mi tutaj pasuje ten art. 26 ust. 4. Ewentualnie, gdy wykonawca nie odpowie lub stwierdzi, że wykazany projekt nie obejmował instalacji, wtedy bym zastosował art. 26 ust. 3. Bo teraz jest projekt o prawidłowej kubaturze, dla obiektu użytyczności p. i ma prawidłowe daty. Nie jesteśmy tylko pewni czy zawierał instalacje.

1,468

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A z czego mamy wiedzieć, że robota obejmuje instalacje elektr., wod. kan i co?

Może zwrócić się na podst. art. 26 ust. 4 o wyjaśnienie czy przedmiotowa usługa obejmował inst.  elekt. wod-ka i co?

1,469

(19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam.

Postępowanie na wykonanie dokumentacji projektowej.

Warunek " ... wykonali w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie - minimum jedną dokumentację projektowo kosztorysową (obejmującą roboty budowlane oraz instalacje: elektryczną, wod-kan. i c.o.) dot. budowy lub przebudowy obiektu użyteczności publicznej o kubaturze nie mniejszej niż 7000 m3 wraz z potwierdzeniem, że została ona wykonana należycie.

Wykonawca w wykazie napisał "opracowanie dokumentacji projektowo - kosztorysowej modernizacji oddziału banku ........ kubatura 7 800 cm3. "

W referencji jest
"Biuro ...... opracowało dokumentację projektową  objęta umową... . zakres prac uwzględnia opracowanie dokum. projekt. - kosztorys. modernizacji ..... z uwzględnieniem aktualnych standardów i wymogów bankowych.
Prace zrealizowano w okresie xxxxxxxxx
Kubatura 7 800 m3.
Usługa została wykonana należycie.

Można takie coś uznać? Terminy są ok. kubatura jest ok, jest użyteczności publicznej. Nie ma nic o instalacjach co wod.- kan i elektrycznej.
Trzeba uzupełniać czy można wyjaśniać na podst. 26 ust. 4?


Gdyby było, że wielobranżowa albo kompleksowa - to chyba można by było uznać??

1,470

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Mam robić przetargi. Z kasy unijnej będzie projekt plus robota budowlana.

1,471

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Malutka kwota...

1,472

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:
Bitter napisał/a:

Czy można ograniczyć doświadczenie do obiektów pod ochroną konserwatora w projekcie UE?

Prócz tego.

Tego nie miałem na mysli. Chodzi o to czy nie będzie zarzutu z kontroli projektów UE, że postawiliśmy taki warunek odnośnie obiektów pod ochroną konserwatora.


Czy muszę określać wartość czy mogę tego nie robić?

1,473

(20 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Witam.

Postępowanie poniżej progów. Finansowane  w ramach RPO infrast. i środow.

Przedmiotem zamówienia będzie wykonanie dokumentacji na wymianę stolarki okiennej.

Wartość ok. 20 tyś zł. Wymiana będzie w  paru naszych budynkach objętych ochroną konserwatora.

Czy można postawić taki warunek : 1 minimum jedna usługa  opracowania dokumentacji projektowo kosztorysowej na wymianę stolarki okiennej w budynku objętym ochroną konserwatorską o wartości  nie mniejszej niż 16 000 zł.


Czy można ograniczyć doświadczenie do obiektów pod ochroną konserwatora w projekcie UE?

1,474

(9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Dzięki. Oby dzisiaj Nasi dali radę smile.

Witam.


PN poniżej progów. Ogłoszenie 05.06.2012. Otwarcie 14.06.2012 r. 12.06. wpłynęła prośba o wyjaśnienia.
Pomóżcie mi dobrze policzyć.... Pytania są nieistotne i nie ma konieczności odpowiedzi.
Czy minął już termin na pytania? Jak to dokładnie liczyć?

pozdrawiam!!!!