Wezwałem o uzupełnienie innego braku w tym wykazie. Jest szansa , że wykonawca tym razem wpisze kwotę ....
1,402 2012-07-24 09:34:42
Odp: Załączniki art 24 - brak załącznika dla osób fizycznych - wymagać? (13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Tak.
1,403 2012-07-24 08:34:23
Odp: Wykaz (16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
W referencjach brakuje tych informacji.
1,404 2012-07-24 08:08:39
Odp: Wykaz (16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
A jak nie uzupełni będę musiał zabrać wadium?
1,405 2012-07-24 07:29:08
Odp: Ile na uzupełnienie (3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
dzięki
1,406 2012-07-24 06:59:12
Odp: Wyciag z banku potwierdzony na ostatniej stronie. (3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Tak. Mam ogrom...... walczę o urlop...... :>
1,407 2012-07-24 06:53:21
Temat: Wyciag z banku potwierdzony na ostatniej stronie. (3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Witam.
Wykonawca wyciąg z banku potwierdził za zgodność z oryginałem tylko na ostatniej stronie. Na pierwszej jest tylko parafka.
Uznać czy do uzupełnienia?
pozdrawiam
1,408 2012-07-24 06:28:00
Temat: Ile na uzupełnienie (3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Witam.
Przetarg ze środków EU. Dzisiaj wezwę Wykonawców do uzupełnienia wykazów usług . Jaki wyznaczyć bezpieczny termin na uzupełnienie? Czy piątek do godziny 12 będzie okey? Czy jednak dać wiecej czasu?
pozdrawiam
1,409 2012-07-24 05:05:19
Odp: Wykaz (16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Ad. 1 czyli nie trzeba tutaj uzupełniać?
Ad. 3 Co będzie lepsze samo wyjaśnienie czy jednak uzupełnienie?
1,410 2012-07-23 17:05:08
Temat: Wykaz (16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Witam.
Warunek Zamawiającego :
Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że :
1) wykonał w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie - minimum jedną dokumentację projektową obejmującą budowę lub przebudowę instalacji centralnego ogrzewania w obiekcie o kubaturze nie mniejszej niż 8000 m3 wraz z potwierdzeniem, że została ona wykonana należycie,
oraz
2) wykonał w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres działalności jest krótszy, w tym okresie, minimum jedną robotę budowlaną obejmującą budowę lub przebudowę instalacji centralnego ogrzewania w obiekcie o kubaturze nie mniejszej niż 8000 m3, z podaniem wartości, rodzaju, daty i miejsca wykonania i wraz z załączeniem dokumentu potwierdzającego, że robota została wykonana zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończona.
Zamawiający dopuszcza aby wymagane doświadczenie, o którym mowa powyżej w 1) i 2) było spełnione oddzielnie lub w ramach jednego zamówienia wykonywanego w trybie zaprojektuj i wybuduj.
Pytania:
1. Jeden Wykonawca w wykazie, w rubryce wartość brutto nie wpisał żadnej wartości tylko postawił kreskę. Czy nie powinien jednak tę wartość wpisać?? Czy jednak, gdy Zamawiający nie postawił warunku odnośnie wartości o ta rubryka może być bez wartości?
2. W wykazie w/w wykonawcy brakuje informacji o kubaturze obiektu.
3. W wykazie innego Wykonawcy w rubryce daty wykonania jest zapis 10.2011 - 07.2012.
Termin otwarcia ofert był w tym miesiącu tj. 23.07.2012 r. Są referencje, w których też jest tylko zapis lipiec 2012 r. (wiem, że one maja tylko potwierdzić należyte wykonanie).
pozdrawiam
1,411 2012-07-20 11:26:06
Temat: Czy wyciąg z rachunku bankowego może stanowić tzw. informację banku? (3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Witam
Czy wyciąg z rachunku bankowego może stanowić tzw. informację banku?
Czy dokumentem wystarczającym dla potwierdzenia spełniania warunku w zakresie zdolności finansowej (nie zaś zdolności kredytowej) jest wydruk z internetowego konta bankowego. Na mocy art. 7 Prawa bankowego jest on równoznaczny z formą pisemną takiej informacji wydanej przez bank. Czy też, zgodnie z rozporządzeniem o dokumentach, musi to być zawsze informacja banku (tzn. wydana przez bank i podpisana)? Czy taki wydruk należy traktować jako inny dokument, który w wystarczający sposób potwierdza zdolność finansową wykonawcy (art. 26 ust. 2c ustawy Pzp). Czy w przypadku jego przedłożenia przez wykonawcę w ofercie należy wzywać go do podania uzasadnionej przyczyny niezałączenia informacji banku (jako dokumentu wystawionego i podpisanego przez bank)?
pozdrawiam
1,412 2012-07-19 11:39:44
Odp: rejestr zamówień publicznych (6 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Jak Marcel.
1,413 2012-07-19 09:53:23
Odp: protokół (7 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Wpisuje 2.
1,414 2012-07-19 06:53:52
Odp: Komisja, urlop przewodniczącego (14 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)
Dziękuję za pomoc.
1,415 2012-07-19 06:12:42
Odp: Komisja, urlop przewodniczącego (14 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)
Dzięki
1,416 2012-07-19 05:43:29
Temat: Komisja, urlop przewodniczącego (14 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)
Witam
Przetarg poniżej progów, RB. Komisja 4 osobowa. Otwarcie ofert ma się odbyć na początku przyszłego tyg. Od dzisiaj jej przewodniczący ma urlop - 2 tyg.
1) Zrobić decyzje o odwołaniu o jego odwołaniu ze składu komisji i o powołaniu nowej osoby?
2) Czy "stary" przewodniczący, który jest od dzisiaj na urlopie musi podpisać oświadczenie art. 17? Przygotowywał opis przedmiotu zamówienia, szacował wartość zamówienia, był jedna z 3 osób do kontaktu wzkazaną w SIWZ.
1,417 2012-07-06 07:16:24
Odp: rozbieżność cena oferty (35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Jeżeli w siwz nie ma wskazówki jak będziesz poprawiać omyłki polegające na rozbieżności ceny określonej słownie i liczbą, to chyba trzeba będzie odrzucić jako niezgodną z ustawą na podstawie art. 89 ust. 1 pkt. 1..
Teraz są 2 ceny i przez to można to traktować jako złożenie 2 ofert.
1,418 2012-07-05 15:48:02
Odp: Zaprojektuj wybuduj - warunek dysponowania osobami (18 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Mam jeszcze jedno pytanie.
W postępowaniu będzie wykaz osób, który wykonawca będzie musiał złożyć i wykazać dysponowaniem osoby z odpowiednimi uprawnieniami j/w.
W wzorze umowy jest zapis:
1. Wykonawca ustanawia kierownika budowy (robót) w osobie :??????????..., posiadającego uprawnienia budowlane ????????????????? nr ??????????. .
2. Kierownik budowy (robót ) pełni swoje obowiązki osobiście. W przypadku
wystąpienia niespodziewanych przeszkód w ich wykonywaniu, Wykonawca będzie zobowiązany zapewnić na swój koszt zastępstwo dla osoby wymienionej w ust. 1 Zastępca ustanowiony w ten sposób będzie posiadał co najmniej uprawnienia budowlane jak osoba wskazana w ust. 1.
3. Ustanowienie zastępstwa wymaga zgody Zamawiającego.
4. Wykonawca niezwłocznie powiadomi Zamawiającego o zamiarze zmiany kierownika budowy ( robót), ze wskazaniem nazwiska zastępcy , ich uprawnień
budowlanych wraz z uzasadnieniem zmiany.
5.Zmiana dokonana w sposób określony w niniejszym paragrafie nie wymaga aneksu do umowy.
1. Czy taki zapis jest prawidłowy? Czy to o czym piszę wyżej wymaga, aby przewidzieć w ogłoszeniu zmiany do umowy w tym zakresie, czy nie ma z tym nic wspólnego?
2. Czy wykonawca może w wykazie podać jedna osobę a na kierownika budowy ( robót ) do umowy podać innego? Jak to wygląda??W postępowaniu chcemy tylko alby wykazał osobę z określonymi uprawnianiami.
Dziękuję za Waszą cierpliwość
.
1,419 2012-07-04 16:52:28
Odp: rażąco niska cena (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
J/w napisz coś więcej.
1,420 2012-07-04 16:50:52
Odp: Waqdium po terminie. (30 odpowiedzi, napisanych Wadium)
To ryzyko wykonawcy aby wadium było na czas. Nikt mu nie narzucił formy pieniężnej i dokonywanie przelewu dzień przed tso.
1,421 2012-07-04 15:24:34
Odp: Zaprojektuj wybuduj - warunek dysponowania osobami (18 odpowiedzi, napisanych SWZ)
OK. Dzięki
1,422 2012-07-04 15:06:53
Odp: Zaprojektuj wybuduj - warunek dysponowania osobami (18 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Myszy1953 do wykazu zawsze żądasz dodatkowo oświadczenia o uprawieniach??
1,423 2012-07-04 14:32:22
Odp: Zaprojektuj wybuduj - warunek dysponowania osobami (18 odpowiedzi, napisanych SWZ)
A nie jest? Widzisz jakich mamy kierowników technicznych
.
Czyli żądać wykazania 2 osób, jeden projektant a drugi kierownik robót? A czy jest taka możliwość aby te dwie funkcje pełniła jedna osoba? Czy to w ogóle jest możliwe? Jeśli jest, to czy wykonawca może wykazać jedną osobę spełniająca oba warunki??
1,424 2012-07-04 12:42:22
Odp: Zaprojektuj wybuduj - warunek dysponowania osobami (18 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Jest PFU - zaprojektowanie i wykonanie robót instalacyjnych polegających na przebudowie centralnego ogrzewania w budynku administracyjnym. Kubatura ponad 19 000.
Zakres to m.in.
Wykonanie dokumentacji projektowej w zakresie pozwalającym na prawidłowe wykonanie i odbiór wymiany wewnętrznej instalacji centralnego ogrzewania w budynku zgodnie z obowiązującymi przepisami
...
...Wykonanie robót instalacyjnych
1,425 2012-07-04 11:48:33
Odp: Zaprojektuj wybuduj - warunek dysponowania osobami (18 odpowiedzi, napisanych SWZ)
![]()
Liczę że ktoś kto ma pojęcie się odezwie
. Ja na co dzień kupuję leki, dezynfekcje, sprzęt medyczny, usługi prania, materiały budowlane, odczynniki itp a zaprojektuj wybuduj to 1 raz....


