1,426

(18 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Witam.

Potrzebuję Waszej pomocy w zakresie dobrego opisu warunku dysponowania osobami. Postępowanie zaprojektuj wybuduj - przebudowa sieci cieplnej w dużym budynku.

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania w/w warunku :

Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował osobami zdolnymi do wykonania zamówienia posiadającymi niżej wymienione kwalifikacje zawodowe :

1) uprawnienia budowlane w specjalności instalacyjnej w zakresie instalacji i urządzeń cieplnych bez ograniczeń

????

1,427

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dzięki smile

1,428

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wielkie dzięki

Witam.

Na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 3 poprawiliśmy w ofercie wykonawcy inną omyłkę. Wczoraj wysłaliśmy do niego odpowiednie pisma. Jeśli dzisiaj przysłał pisma, że wyraża zgodę na dokonanie poprawy to czy jutro mogę wysyłać informację o wyborze ofert? Czy może muszę czekać aż miną te 3 dni i pisma o wyborze wysyłać dopiero w piątek???

pozdrawiam

1,430

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie ma dwóch dat uzupełnienia. Jedno to wyjaśnienie a drugie uzupełnienie.


Miras a czy w piśmie o odrzuceniu na podstawie art. dot. rażąco niskiej ceny wspomnieć coś o braku dokumentów? Czy pisać tylko o odrzuceniu na w/w podstawie i dokumentów nie ruszać??

Witam.

Przetarg poniżej progów.

Zamawiający zwrócił się do wykonawcy na podstawie art. 90 ust. 1 w sprawie wyjaśnienia ceny.

W ofercie wykonawcy brakowało również dokumentów na potwierdzenie spełniania warunków - m.in. referencji, i wykonawca również został wezwany do ich uzupełnienia.  Czas ma do 4.07.

Wykonawca w sprawie rażąco niskiej ceny zdążył już odpowiedzieć i stwierdził, iż przeliczył się, nie wyliczył dokładnie ile będzie go to kosztować i jak twierdzi nie jest w stanie wykonać tego w terminie, i wycofuje swoja ofertę.
Czyli mogę uznać, że wykonawca potwierdził rażąco niską cenę i odrzucić jego ofertę na tej podstawie?
Co w sprawie tych brakujących dokumentów? Muszę czekać do 5.07? Czy mogę wysłać informacje o wyborze i odrzuceniu 04.07?? W piśmie wspominać coś o brakujących dokumentach?

pozdrawiam

1,432

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Myszy1953 mam do Ciebie prośbę. Nie znamy sie za bardzo na budowlance i projektowaniu. Takie coś to u nas rzadkość.

Postępowanie dotyczy przebudowy instalacji co. w trybie zaprojektuj wybuduj

Jaki postawić warunek odnośnie dysponowania osobami? Chodzi o
1. osobę do projektowania instalacji
2. osobę która tę instalację będzie "robiła"

Jak to fachowo opisać?

1,433

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Też bym uznał.

1,434

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ehhh to trzeba będzie zawezwać smile. To projekt UE i nie chce popełnić błędu.

1,435

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A gdy w referencjach są szczegóły, które działają na korzyść wykonawcy? Mimo wszystko TYLKO wykaz?Żadnych skrupułów?:)
Bo wiem ,że są przypadki, że np w wykazie wykonawca dużo napisał co zrobił, a referencje nic o tym nie mówią i są tylko ogólne i tu wiadomo, że nie ma się czego czepiać bo w referencjach nie musi być zakres czy nawet daty, tylko potwierdzenie nalezytego wykonania.

1,436

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wiem o co chodzi. Szkoda tylko że trzeba przymykać oczy na przedmiot zamówienia w referencjach, nawet gdy uwzglednienie treści referencji działa to na korzyść wykonawcy

1,437

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Rozumiem, tylko czy wykonawcy nie pukną się w czoło jak dostaną takie wezwanie..., nie uzupełnią , ja ich wykluczę, odwołają się i będą twierdzić, że wszystkie informacje w ofercie były, wiec spełniają warunki.

1,438

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel, rozumiem, że głównym zadaniem referencji jest  potwierdzenie należytego wykonania.
Mi bardzie chodzi o to co w sytuacji, gdy w np w wykazie wykonawca podaje tytuł usługi, odbiorcę, wartość i daty a szczegółowy opis znajduje się w referencjach.
Np. chcemy, żeby wykazał się wykonaniem dokumentacji projektowo-kosztorysowej obejmującej wymianę stolarki. Wykonawca w wykazie wpisuje "dokumentacja projektowa przebudowa przedszkola z wymianą stolarki". Niby jest ok, ale brakuje informacji o kosztorysie. Ta informacja o tym że wykonał w ramach zamówienia kosztorys jest w referencjach, gdzie wszystko jest szczegółowo opisane co wchodziło w zakres prac.
I teraz czy muszę wezwać do uzupełnienia wykazu z tego powodu, iż ten element (wykonanie kosztorysu) został wskazany tylko w referencji, a wykonawca nie wpisał go do wykazu.

1,439

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam. Proszę doradźcie.

Warunek postawiony przez Zamawiającego : wykonali w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie - minimum jedną dokumentację projektowo kosztorysową obejmującą wymianę stolarki okiennej wraz z potwierdzeniem, że została ona wykonana należycie.

Wykonawca daje wykaz w którym jest "dokumentacja na przebudowę xxxxxx wraz z wymianą stolarki okiennej".
Jak widać w wykazie brakuje informacji, że wykonał też kosztorys.

W referencji do tej usługi jest za to wszystko. Jest bardzo szczegółowa. Wymieniony jest też kosztorys.

Muszę wzywać, żeby wykonawca uzupełnił wykaz tak aby aby był w nim zapis iż wykonał również kosztorys? Czy wystarczy, że jest to wpisane w Referencji?

pozdrawiam

1,440

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

BZP

1,441

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A co zrobić w takiej sytuacji.

WARUNEK doświadczenia : wykonali w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie - minimum jedną dokumentację projektowo kosztorysową obejmującą wymianę stolarki okiennej wraz z potwierdzeniem, że została ona wykonana należycie.

Wykonawca daje wykaz, w którym są 2 usługi :

1. projekt arch. rozbudowy xxxx i przebudowy z wymianą okien oraz dołączona referencja, w której jest m.in zapis, iż  XXXXX potwierdza należyte wykonanie przez yyyy prac projektowych:
-projektu architektoniczno - budowlanego  ble ble ble
- projektu wykonawczego ble ble ble
- projektu budowlanego ble ble ble
- kosztorysów inwest. i przedmiarów

Czyli jest, że wykonał dok. projektowo kosztorysową, jest wymiana stolarki okiennej i jest należyte wykonanie (ALE REFERENCJA TO TYLKO KOPIA BEZ POTWIERDZENIA ZA ZGODNOŚĆ!!!!)

i JEST 2 usługa

2. Dokumentacja projektowa xxxxxx z wymianą okien i referencja, w której mowa, iż wykonawca wykonał :1. inwentaryzację xxxxx, ustalenie zakresu prac rem. i konserw., dokumentację projektową budowlano wykonawczą. Nie ma nigdzie informacji o kosztorysie. (REFERENCJA POTWIERDZONA ZA ZGODNOSĆ Z ORYGINAŁEM)

O co i jak tutaj wezwać do uzupełnienia...

W 1 usłudze - tylko kopia referencji - a więc wezwanie o uzupełenienie dokumentu potw. nalezyte wyk.

W 2 usłudze -  nie ma info, iż dokumentacja obejmowała kosztorys

1,442

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dzięki

1,443

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A i jeszcze coś...
Wspólnicy spółki cywilnej (wszyscy podpisali się na jednym oświadczeniu art. 24 o braku podstaw do wykluczenia. Mogli tal zrobić? W SIWZ był zapis , iż w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia wymóg złożenia oświadczenia art. 24 dotyczy każdego z Wykonawców.
Wykonawcy nie dali nikomu pełnomocnictwa tylko wszyscy razem wszystko podpisali. Jest ok?

1,444

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam.

Postępowanie na wykonanie projektu, poniżej progów.

Wartość szacunkowa 20 tyś. netto zł PLN

3 oferty :
1.     9 tyś brutto
2.    16 tyś brutto
3.    30 tyś brutto

Dodatkowo w pierwszej ofercie mamy wykaz i referencje (które dodatkowo są tylko kolorowym skanem jak podejrzewamy), które nawet łącznie nie potwierdzają swoja treścią warunków Zamawiającego.

Pismo w sprawie rażąco niskiej ceny czy najpierw uzupełnienie ?

pozdrawiam

1,445

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Witam.

Robota budowlana - zaprojektuj wybuduj.

Co sądzicie o warunku posiadania wiedzy i doświadczenia :

    Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że :

1) wykonał w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie - minimum jedną dokumentację projektową obejmującą instalacje centralnego ogrzewania w obiekcie o kubaturze nie mniejszej niż 7000 m3 wraz z potwierdzeniem, że została ona wykonana należycie.
oraz

2) wykonał w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres działalności jest krótszy, w tym okresie, minimum jedną robotę budowlaną polegającą  na budowie lub przebudowie instalacji centralnego ogrzewania w obiekcie o kubaturze nie mniejszej niż 7000 m3, z podaniem wartości, rodzaju, daty i miejsca wykonania i wraz z załączeniem dokumentu potwierdzającego, że robota została wykonana zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończona

    Zamawiający dopuszcza aby wymagane doświadczenie, którym mowa powyżej w 1) i 2) było spełnione oddzielnie lub w ramach jednego zamówienia wykonywanego w trybie zaprojektuj i wybuduj.



Można tak?? A co wtedy z wykazami, jeden przecież jest do usług a jeden do rb.

1,446

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Hehe hubal smile.

Na szczęście oferta nie jest najkorzystniejsza.
Odrzucenie byłoby ciężej wybronić niż poprawienie.
To dostawa sukcesywna, dla nas korzystniej mieć netto i brutto. Szkoda tylko, że w tej sytuacji nie było dodatkowo jeszcze stawki vat.

1,447

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie ma podane stawki VAT. Nie ma też oddzielnej wartości vat.
Wykonawca chciał dobrze, o dobrej stawce myślał, ale wpisując cenę jedn. brutto, zaokrąglił ją do 1 miejsca po przecinku a nie 2.

1,448

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dzięki

1,449

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Witam.

Dostawa poniżej progów.

Wykonawca w formularzu cenowym wpisuje cenę jednostkową netto = 24,50 zł
                                                                                     cenę jednostkową brutto = 26,50 zł
                                                                                     wartość brutto całej pozycji = 1590 zł
                                                                                                                                 (60szt.x26,50)

Cena jednostkowa brutto powinna wynosić 26,46 zł . Wygląda na to że wykonawca ją zaokrąglił. Wykonawca nie musiał i nie wpisał stawki vat.  z obliczeń wychodzi, że to 8,16 % Vat.....

Da się to jakoś poprawić? Widać, że chodzi o 8%, a to jest odpowiednia stawka w tej pozycji.

pozdrawiam

1,450

(19 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

No niestety....psz, są i to nie małe, a jak wiadomo jak my im to oni nam.....