16,951

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

100% należy łączyć.

16,952

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jakiś konsultant ds. zamówień, tylko że teza ta wydaje się hmm...., dość dziwna.

O to właśnie chodzi dlatego wnioskuję że chodzi o dysponowanie pośrednie.

16,954

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Potencjały:
- techniczny, osobowy i dotyczący doświadczenia oraz
- ekonomiczny i finansowy
poszczególnych członków konsorcjum podlegają sumowaniu.
Także A=50zl, B=50 - jest ok 100.

16,955

(52 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli nie spełni wzywasz do uzupełnienia.

Hubal, ja tutaj już czegoś nie kapuje albo sam już się tak zakręciłem, czyli twierdzisz iż w przypadku pisemnego zobowiązania osoby fizycznej (kierownika robót), który będzie uczestniczył w wykonaniu zamówienia, Zamawiający nie ma prawa żądać oświadczenia o niepodleganiu wykluczeniu z postępowania na podstawie art 24?

Nie ma obowiązku lecz dobrze jest zamieścić takie info.

16,958

(17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Ale tutaj tego nikt Ci nie poda.

16,959

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No faktycznie jest tam art. który mówi:
"Alternatywnie  jako Zamawiający możesz wezwać Wykonawcę do uzupełnienia formularza cenowego w zakresie parametrów oferowanych produktów........", chodzi o potraktowanie tego braku jako opis oferowanych dostaw.(art 87.2.3)

16,960

(17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Tak jak MIRAS - fool opcja!!!!

16,961

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No raczej takiego formularza uzupełniać nie możecie.

Moim zdaniem mało danych.

16,963

(1 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak.

" Tak sądziłem tylko cały czas coś mi nie daje spokoju i dlatego chce się upewnić,

Tylko czy dotyczy też kierownika, który nie prowadzi działalności gospodarczej? Np emeryt mający wymagane uprawnienia.. ...."

- Moim zdaniem dotyczy, rozporządzenie nie odróżnia tego czy ktoś jest osobą fizyczną nie prowadzącą działalności czy też nie, mówi wprost o o podmiotach na zasadzie art 26.2b.

.......Zamawiający poprosi Wykonawce o wyjaśnienie czy kierownik X oddaje się w zobowiązanie konkretnie do realizacji tego przetargu (można mieć wątpliwości czy zobowiązanie z lutego jest ważne) oraz o przedstawienie od niego oświadczenia o niepodleganiu wykluczeniu...........

- Skoro przedstawił zobowiązanie znaczy że dotyczy i tego postępowania.

16,965

(16 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Ja nie mam takich problemów, zawsze przed wszczęciem postępowania spprawdzam kto wybiera się na urlop smile smile

16,966

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie,  jest ważne, ma spełniać warunek na dzień otwarcia ofert.

16,967

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgadzam się z Mirasem.

16,968

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli  chodzi o brak jednej sztuki urządzenia można było by to poprawić dopisując to jedno urządzenie, tym bardziej że cenę za to urządzenie znacie gdyż jest w kosztorysie, tutaj właśnie nie wiem jak wygląda sprawa wycięcia pozycji z kosztorysu na jaką to jest skalę.

Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie dokumentów:
"Jeżeli wykonawca, wykazując spełnianie warunków,o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, zamawiający może żądać od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych
w § 2."

Dokładnie.

Tak.

Też chodziło mi to po głowie czy w ogóle coś z tym robić!

16,973

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Warunki stawiane przez Zamawiającego winny być doprecyzowane, dokumenty na potwierdzenie spełniania warunków to inna kwestia.

http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,79968,4589891.html

16,975

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Winien być przykład drugi.